Да подкрепим новите будители заедно

MOVE.BG Ви чести един от най-светлите български празници - Денят на народните будители със специален текст на Ангел Златков, програмен координатор на програма "Моята българска история".


От Ангел Златков, публикувана на 1 ноември 2019

Всяка нация има нужда от своите будители - хората, които поддържат народния дух жив и водят сънародниците си към бъдещето. Кои са обаче народните будители? Герои от една отминала епоха или наши съвременници? А може би са наши познати?

Българското общество обикновено свързва народните будители с дейците от Българското възраждане - самоотвержената народнополезна дейност, коята се изучава още в началното образование. Ако се разходим из класните стаи на едно традиционно българско училище, ще видим че портретите с видни личности по стените почти във всички случаи завършват със Стефан Стамболов и Петко Славейков - сякаш след това няма достойни личности-будители, които да бъдат изложени за пример пред младите поколения.

В този момент най-вероятно се питате дали има достойни хора от по-близкото минало и от нашето настояще, които да застанат редом до старите възрожденци? Има, разбира се! 

И повече от всякога е наложително да ги показваме и да учим за тях, защото техните знания, дейност и решителност са силата, която движи обществото ни напред и показва моделите на бъдещето.

Новите будители са навсякъде около нас, нужно е само да се огледаме по-внимателно, за да ги видим. 

Как да ги познаем?

Те са смелите млади българи, дръзнали да използват новите технологии и европейската принадлежност на България, за да се включат в световния икономически пазар.

Те са ентусиазираните учители, които въвеждат иновативни модели на преподаване и поставят учениците в центъра на образователния процес.

Те са провокиращите природозащитници, които се борят за това да запазят нашата планета чиста за следващите поколения.

Те са смелите артисти, които чрез своето изкуство ни провокират да създаваме заедно нашето устойчиво утре.

За да си будител не е нужно да си институционално обвързан с държавната администрация или да получиш специален документ за заслуги и принос. 

За да си будител е нужно да пазиш и разпалваш онзи плам в сърцето си, който те кара да се събуждаш всяка сутрин с мисълта за хилядите възможности, които ти разкрива новият ден и добрите дела, които имаш възможност да свършиш!

Да предадеш пламъка на своите приятели, съграждани, сънародници!

Честит празник! Нека заедно да подкрепим новите будители!

Защото историята на нашето утре я пишем всички заедно днес!

Автор
още по темата

още от Моята българска история