Открит диалог "Какво очакваме от образованието?"

Събитието ще обедини гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектор за това, какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21 век.


От МOVE.BG, публикувана на 8 април 2015

Събитието ще обедини гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектор за това, какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21 век.

Разговорът ще бъде, освен експертен, и човешки – къде са ценностите и духовността в образователната система днес? Ще чуем мненията на участниците Тодор Танев, министър на образованието и науката, Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Мила Искренова, хореограф и писател и Теодор Василев от НЧ „Бъдеще сега” как да съхраним българската идентичност, без да изоставаме от процесите на модернизация и глобализация, които текат на различни нива. Дигиталните компетенции, математиката и предприемачеството са изключително важни за успешното развитие и реализация на съвременните ученици, но нека не забравяме и омаловажаваме ролята на българския език, историята, литературата и изкуството. Защото именно те формират нашето самосъзнание на българи и са неделима част от предучилищното и училищно обучение. Въпросите ще задава Емил Джасим, програмен директор в „Институт за образователни инициативи”

На 15 април, освен в София, тези и други въпроси, ще коментират и експерти от седем града в България – Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Заедно с посланиците на MOVE.BG ще посветим деня на разговор за образованието и на открит урок по диалог – защото, за да случим качествената промяна, за която мечтаем, необходимо е да чуем всички гледни точки.

Включете се с въпроси и коментари на живо по време на дискусията тук:

***

Участници:

Проф. Танев е университетски преподавател и изследовател.

Завършил е висше образование по социология в СУ. Професор по политически науки и администрация и управление от 2003 г. Специализирал в Харвард,  в университети в Ню-Йорк, Мичиган, Амстердам, Питсбърг и т.н. Основател и ръководител на катедра “Публична администрация” в СУ, ръководител на катедра „Политология”, заместник-декан  на Философския факултет (1993-2000 г.), директор на Центъра за еврейски изследвания на Философския факултет. Ръководител на катедра “Теория на политиката” в СУ и неин съосновател (1985-1986 г.).

От 2004 г. е преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”,  в American University in Bulgaria, както и в Нов български университет. Основател на съвместния българо-американски Център за публични политики – Public Policy Center, директор на Общоуниверситетския Център за публични политики. Член на Българската асоциация по политически науки, на Американското общество по публична администрация, на Американската асоциация по политически науки, на Мрежата на институции и училища по публична администрация в Централна и Източна Европа. На 07 ноември 2014 г. е избран с решение на Народното събрание на Република България за министър на образованието и науката.

Саша Безуханова

 Инициатор и основател на гражданскатаплатформа за дебат и общо действие MOVE.BG (България може), която работи за устойчивото и демократично развитие на България. Тя има 20-годишна управленска кариера в Хюлет-Пакард (HP) и е с основна заслуга за създаването на Глобален Център за отдалечени услуги - значителна инвестиция на HP, която постави България на световната IT инвеститорска карта и днес осигурява работа на 5000 висококвалифицирани специалисти. Саша участва активно в широк спектър от инциативи в подкрепа на обществения прогрес и е ключов участник в множество организации с фокус върху устойчивото развитие на съвременна България. Сред тях са Българското училището за политика, Европейския Център на жените в технологиите, Българския център на жените в технологиите, Техническия Университет, на които е председател на бордовете. Саша е Почетен Консул на Люксембург за България.

Мила Искренова

Хореограф, педагог, автор на статии и есета в областта на танцовата естетика. Една от най-изявените  български хореографки, работещи в областта на съвременния танц. Специализирала е в Германия, Великобритания и Франция. Оригиналността  на творбите ѝ идва от нейното индивидуално виждане за съвременното изкуство, философията, мистицизма и човешката природа. Автор е на хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикли и авторски спектакли.

Теодор Василев

Ръководител на младежка органзиация – НЧ „Бъдеще сега”, където се занимаваме основно в сферата на неформалното учене – обучение на деца, младежи и преподаватели в техниките и методите на обучение чрез преживяване и интеркативно учене. Учител по личностно развитие и история и цивилизация; eксперт към звено от обучители на Национален младежки форум; член на експертна група даваща становища по новия ни образователен закон; сугестопедагог, ръководител на проект за трансформиране на учебното съдържание в 7-ми и 8-ми клас по сугестопедичната методика; председател на читалище в малкото родопско село Гудевица, където често властва с теслата и мотиката; учредител  и член на Почен тръст на Международната награда на херцога на Единбург – България.

Модератор: Емил Джасим е учител.

Завършил е история в Софийски университет. Преподава история от десет години и е програмен директор на "Център за образователни инициативи". Един от създателите на проектa u4ili6teto.bg, който направи качественото образование достъпно до всеки български ученик, независимо къде живее. Днес, проектът е успешна платформа за българското училище. Има зад гърба си 700 обучени учители, а около 15 училища работят с образователната платформа за електронно обучение.

Снимка: khklopf.at

MOVE.BG

тагове
Знание, Дебат,
Автор

още от ОбразованиеТо