Спирка Европа: Без багаж

Пътуването, пътят и посоката са важни за нас не само като личности, но и като граждани.


От МOVE.BG, публикувана на 14 април 2014

Лични истории на граждани на Европа.

Пътят, по който вървим, може понякога да ни отведе до неочаквани места. Някои от нас пътуват към цел, други – към себе си. Някои от нас търсят нови хоризонти буквално, други – преносно. Някои от нас се връщат в родното си място, други го намират другаде. Дали пътуваме с багаж или без, с посока или не, важното е да не спираме да се движим. Защото човекът е човек, когато е на път.

На 11-ти април пътувахме заедно през спомените, Европа, България и личните ни истории в Дома на MOVE.BG.

Стефан е човекът, за когото светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Той е лекар и режисьор, пътува , за да създава копродукции и неговият багаж са наградите от Кан, Берлинаре, Фестроя. Дали наистина спасението ни дебне отвсякъде или е малко повече там срещу малко повече тук. Кое Съдилище е по-важно – институционалното или това в самите нас? Как се приема българското кино в различните страни, как се прави кино тук и там и защо правенето на филм е като любовна връзка. За това разказа Стефан Командарев.

На снимката: Стефан Командарев

Изкуството на Клемон е да променя хората.

Той ни прави по-красиви и по-щастливи. Клемон е фризьор. Но освен това е танцьор. През 2003 година се влюбва в българските народни танци и от тогава не спира да се усъвършенства в ритъма им. За външната и вътрешна красота, за красотата на танца и езика - Клемон, който разказа какво е намерил и какво го е задържало в България, труден ли е българският, липсва ли му Франция.

На снимката: Клемон Боло

Александър е предприемач,

съосновател на бетахаус, мечтател, професионален пътуващ, дизайнер, любител на тениса и сноуборда, смислените разговори и на времето, прекарано с близки хора. Неговото изкуство е да подобрява и развива средата около нас. Той се връща от Германия без багаж, но донася нещо изключително ценно със себе си – бетахаус. Място, което обединява хората. Сашо пак замина за Европа, този път , за да представи образователната си платформа и след 4 месеца в Англия се върна без багаж, защото той си го съхранява онлайн.  Как и защо, за пътуването и пътищата, за завръщането без багаж.

На снимката: Александър Китов

В живота ни има пътища, които градим съвсем целенасочено, за да ни отведат там, където искаме. Има и пътеки, по които минаваме несъзнателно. След време, тези пътеки се превръщат по естествен начин в пътища. Просто защото се оказва, че много хора са вървели в една и съща посока, но по различно време, без да го осъзнават. Така са оставили следите си за тези след тях. Когато обаче, тръгнем заедно по пътя, по едно и също време, можем да оставим следа не само за тези след нас, но и за тези около нас. Днес, имаме посоката, имаме и пътеката. Трябва ни път. В MOVE.BG знаем посоката и пътеката , мислим , че заедно с Вас можем да направим Пътя.

Пътуването, пътят и посоката са важни за нас не само като личности, но и като граждани. „Спирка Европа: Без багаж” е част от европейската програма на MOVE.BG Ти движиш Европа”.

тагове
Европа, Статия,
Автор

още от Ти движиш Европа