Училищна любов

Днес е първият учебен ден на хиляди български деца. Сигурни ли сме обаче, че училищното образование предлага на всички момичета и момчета равен шанс да имат своята споделена любов до живот?


От МOVE.BG, публикувана на 15 септември 2014

 

Спомени от ученическите години

Спомняте ли си кой беше любимият ви предмет в училище? Днес в основата ли е на това, с което се занимавате?

Няма да забравя как открих любовта си към литературата и писането – в 9 клас, когато учителката ни по „Български език и литература“ ни зададе тема за есе. Темата не помня, но ясно помня чувството, което изпитах, когато за първи път създадох нещо истински свое. Най-после пишех нещо, което не беше преразказ, съчинение, отговор на литературен въпрос, наизустен анализ или догадки „какво е искал да каже авторът“. Беше моето мнение. Същото чувство е изпитал някой в някой по-горен или по-долен клас, когато е решил първата си задача по математика, когато е нарисувал първата си картина, когато е научил първия си урок по история. Чувството на първото влюбване и безкрайното спокойствие, че тази любов ще бъде завинаги споделена.

Първият учебен ден - вълнение, радост, усмивки, но дали всички имат равен шанс за образование?

Днес е първият учебен ден на хиляди български деца. Сигурни ли сме обаче, че училищното образование предлага на всички момичета и момчета равен шанс да имат своята споделена любов до живот? Лишаваме ли от това чувство децата, които се интересуват от програмиране, от водене на дебати, от бизнес, от роботика дори, които имат заложби на лидери, на социални работници, които си мечтаят да станат пожарникари, пилоти? След 5 години ще има професии, за които още дори не знаем. А детското въображение е безгранично. И може би, ако училището не може да отговори на мечтите на децата, то поне не би трябвало да ги спира?

Училището е това, което трябва да открие и развие таланта

Преди онзи заветен 9 клас, бях добра по всички предмети. Но какво от това? Не всички деца трябва и могат да бъдат добри по всички предмети. Но всяко дете има уникален талант, в който може да е не просто добро, а изключително. Училището е това, което трябва да открие и развие този талант. Ако сте от хората, на които това се е случило, възможно е да сте част от щастливо малцинство. Но това би трябвало още по-силно да ви мотивира да разгледате учебните планове, одобрени от МОН и да си спомните дали пък и вие не сте учили по същите? Възможно ли е светът да се променя с часове, а предметите в училище да не помръдват с десетилетия? Редно ли е?

Българското образование спешно се нуждае от модернизиране

Днес писането е част от моя живот. Може би можеше да бъде част и от вашия. Но ако за вас е късно, за вашето дете може би не е. Независимо дали сме родители или не, учители, директори, работещи в организации, администрация, бизнес, наше право е да поискаме качествено образование и то за всички деца без изключения. Истината е, че българското образование спешно се нуждае от модернизиране, за да може тези, които го завършат след няколко години, да бъдат истински пълноценни и щастливи хора. Има шанс те да продължат и случат промяната на България към по-добро, която ние тепърва започваме.

Надежда Дерменджиева,

Координатор програма "Образование" в MOVE.BG

Автор

още от ОбразованиеТо