За бабите, историите и #SELFIESBABATI

Включете се и вие с история за вашия край, род, вълнуваща случка от миналото или бележит съгражданин!


От МOVE.BG, публикувана на 26 януари 2016

През месец декември виртуалната историческа карта на България „Моята българска история“ проведе кампанията #SELFIESBABATI.

Няма по-подходящо време в годината от това, което прекарваме в уюта на домовете си и компанията на своите близки, затова избрахме най-семейния месец, за да ви приканим не само да се снимате, но и да поговорите с тях.

Правим това, защото вярваме, че всяка родова история си струва да бъде разказана и съхранена. Защото смятаме, че житейският път на човек в голяма степен се обуславя от този на предшествениците му. Защото когато говорим за приемственост между поколенията, говорим за познаване и разбиране на хората, били тук преди нас.

Често приемаме бабите и дядовците си за биографична даденост. А те са много повече от това – те са носителите на нашата родова памет – тези, които знаят и пазят историята на семейството, къщата, улицата ни.

Започнахме #SELFIESBABATI с убедеността, че чрез споделяне на лични истории заедно съпреживяваме общото ни минало и запълваме липсващи фрагменти в колективната ни историческа памет. Благодарим на тези от вас, които се включиха в кампанията и направиха разказите на своите деди и прадеди достъпни за всички.

Вашите истории, на пръв поглед много различни, са обединени около една и съща непреходна във времето ценност – любовта. Във всички нейни измерения – тази към ближния, към семейството или към територията, която наричаме отечество.

Такава е историята за влюбения мъж, който спира тока в цял Плевен, за да даде знак на любимата си, че я кани на среща, или тази за една невъзможна любов между двама млади, която се осъществява 20 години по-късно по необичаен начин, както и за многодетния баща, който в навечерието на Балканската война, противно на закона и логиката, жертва живота си в името на идеала за национално обединение.

Тези и още много истории ще откриете на картата на Моята българска история.

Включете се и вие с история за вашия край, род, вълнуваща случка от миналото или бележит съгражданин!

Повече за проекта:

Моята българска история е интерактивна карта на България, в която всички заедно пишем и споделяме историята си. Тази, която по-често остава неразказана – малко известни факти за общото ни минало и важни обществени фигури, както и нашата лична история – на рода, на къщата ни или нашата улица. „Моята българска история“ е проект на гражданската платформа MOVE.BG.

Допълнителна информация на страницата ни във фейсбук.

Автор

още от Моята българска история