17 Цели за 2017-та

Изложба представя 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН


От МOVE.BG, публикувана на 2 февруари 2017

Вече десет години програмата „Български младежки делегат към ООН“ на Дружество за ООН в България е единствената, която позволява на млади българи да представляват родните младежи в най-голямата междуправителствена организация в света. Програмата служи като мост между местните, националните и международните институции от една страна и българските младежи от друга, а в допълнение дава свобода на самите делегати да дефинират свои приоритети, по които да работят в продължение на 18 месеца. Освен участие в различни международни форуми, мандатът на българските младежки делегати предполага 90% от работата им да се случва на местно и национално ниво в България.

Българските младежки делегати към ООН Александра Мирчева и Ива Цолова започнаха своята втора работна визита в щабквартирата на ООН в Ню Йорк. В хода на работата си двете ще участват в Младежкия форум на тема „Ролята на младежите за изкореняване на бедността и насърчаване на благоденствието в един променящ се свят“. Непосредствено след завършването му Алекс и Ива ще направят официално изказване от името на българските младежи пред 55-тата Комисия по социално развитие на ИКОСОС (Икономически и социален съвет към ООН). Съвместно с Постоянното представителство на България към ООН младите българки ще участват в преговорите за приемане на Младежка резолюция и ще организират две съпътстващи събития в рамките на Комисията – едното с фокус върху социалното предприемачество и позитивните му ефекти върху младежите с увреждания, а другото е посветено на приноса на младите хора за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.

Една от най-мащабнитe кампании, които Алекс и Ива представиха публично в дома на MOVE.BG в края на януари, е насочена към промотиране на Целите за устойчиво развитие у нас, а втората амбициозна дейност, заложена в програмата им, е посещението на осем български града с разнообразен профил, където ще бъдат организирани срещи-консултации с млади хора по места. Проектът ще бъде осъществен благодарение на подкрепата на Младежки съвет на американското посолство.

„По време на срещите искаме да се видим с млади хора, искаме да чуем какво ги вълнува“, обясни Ива Цолова.

„Освен това ще имаме възможност да представим програмата „Българските младежки делегати към ООН”, да разкажем за възможностите за включване в нея и да запознаем младежите с Целите за устойчиво развитие чрез пътуваща с нас изложба “, допълни Алекс Мирчева.

Посланията на делегатите бяха чути на живо от повече от 70 младежи в дома на MOVE.BG, а други 600 проследиха онлайн излъчването в реално време. Младежкият ентусиазъм и визионерството на Алекс и Ива заредиха всички присъстващи, част от които изявиха желание да се присъединят към екипа на делегатите, да подпомогнат предстоящите им дейности, както и да участват в започващия през февруари конкурс за избор на нови български младежки делегати към ООН.

През първите две седмици на февруари в споделеното работно пространство на MOVE.BG можете да се насладите на изложбата на българските младежки делегати – 17 Цели за 2017-та. Изложбата представя 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 година, както и български организации и инициативи, които работят за тяхното постигане.  Елате да се запознаете с добрите каузи, от които и вие можете да станете част.

Автор
още по темата

още от Ти движиш Европа