7 добри идеи за социални иновации


От МOVE.BG, публикувана на 9 август 2016

Представяме ви седем иновативни начинания от България и света в полза на обществото:

Интернет в отдалечени райони  

Доставката на интернет в отдалечени райони е проблем който се среща в много страни, включително и България. В Испания през 2000 година е създадена Guifi.net, за да запълни тази нужда в отдалечените райони на Каталуня, където комерсиалните доставчици на интернет не са предоставяли връзка.

Guifi.net е компютърна мрежа, структурирана така, че да е безплатна, неутрална и отворена за всички. Идеята е развита от Рамон Рока и неговите съоснователи и представлява “mesh network” - всеки участник в мрежата използва малък радио предавател, който работи като безжичен рутер и става възел (node) в Guifi.net. Достатъчно е една възлова точка да е свързана с интернет и от нея връзката се споделя безжично с всички останали наоколо. Това създава адаптираща се и децентрализирана мрежова инфраструктура, изградена от отделни потребители, организации и общности с общ ресурс.

Компютърно обучение по немски език и интеграция за бежанци 

Asylplus помага на търсещи убежище и признати бежанци да учат немски език и облекчава интеграционния процес чрез учене, базирано на компютър. Организацията оборудва центрове за обучение с компютри и осигурява безплатен достъп до онлайн образователни курсове от признати източници. В дългосрочен план организацията помага на бежанците да се адаптират към живота в Германия.

Платформата Asylplus е достъпна от компютър или мобилно устройство с интернет връзка. Интерфейсът е със опростен дизайн, интуитивен за навигация. В допълнение, платформата предлага онлайн академия с практически насоки, информация за процеса по даване на убежище и подпомага интеграцията. Самостоятелното обучение стимулира проактивността и дава възможности за развитие.

Развитие на отдалечени и обезлюдяващи се райони в България 

„Резиденция Баба“ е проект на Фабрика за идеи, целящ да спре процеса на обезлюдяване на българските села и да запази знанието на възрастните, като ги свърже с потенциала на млади градски хора. Резидентите прекарват около 1 месец в 4 села из Родопите, за да се запознаят с местните обичаи и занаяти и да помагат с доброволен труд на домакинството, при което живеят, както и на цялата общност.

Всеки резидент има възможност да развие конкретна идея заедно с хората в селото. Тази идея трябва да има дългосрочен ефект в селските райони, да притежава потенциал за привлечине на интерес към съответното населено място и да допринесе за икономическото му и социално развитие.

Земеделие на бъдещето с дигитални технологии 

Bee Smart Technologies е компания, основана с цел да използва модерни технологии в помощ на пчеларите, като им предлага революционен начин да се грижат за пчелите.

Това е интегрирана сензорна система, която създава своеобразен здравен картон на пчелните семейства и позволява на пчеларите да следят състоянието на тези семейства в реално време и без необходимостта от чести инспекции. Предоставяйки актуални данни за здравето и активността на пчелите, системата помага на пчеларите да оптимизират дейността си, да намалят разходите си и да понижат загубата на пчелни колонии.

Към продукта има и разработена софтуерна програма, която анализира външните фактори и климатичните тенденции и изпраща нотификации, които предвещават бъдещи явления. .

В допълнение, системата брои пчелния трафик в ключови моменти през деня, с над 90% гарантирана точност. Това позволява да се следи дистанционно броя пчели, които напускат и се връщат в кошера ежедневно и да се получава незабавна и цялостна информация за ефекта на външни фактори като пестициди върху здравето на пчелите в реално време и позволява да се вземат своевременни мерки при повишени нива.

Обучение за кодиране и ИТ предприемачество в маргинализирани общности 

Village Accelerator свързва хора от различни социално-икономически слоеве на обществото в общи цели, свързани с развитието на технологиите, решаване на хуманитарни проблеми и бизнес развитие. Целта е да се намерят начини за произвеждане на технологични предприемачи от най-бедните общности.

Проектът създава отворена книга-игра, на базата на тествани и работещи решения, изработени от „неочаквани“ предприемачи в техните собствени общности. Базирана на open-source и peer-to-peer образователни модели, улеснява ползването на дигитални технологии в бедни и отдалечени райони и подпомага на тяхното развитие.

Моделът се развива и тества предимно в ромския квартал Факултета в София, като след това ще бъде отворен за ползване в подобни общности по целия свят.

Достойна работа за хора с интелектуални затруднения 

Светът на Мария е фондация, основана с цел да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и да подпомага достъпа им до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. Основана през 2012 г. от семейството на Мария, момиче с интелектуални затруднения, работата на фондацията се основава на убеждението, че всеки има право на подкрепа и равен шанс да развие способностите си.

Един от проектите на фондацията е Защитено кафене, което е уникално за България. То създава среда за развитие и усъвършенстване на трудови умения, съобразени с индивидуалните потребности на заетите в него хора с интелектуални затруднения. По този начин те получават практическа възможност да упражняват и доразвиват своите трудови и комуникационни умения. Със своята спокойна атмосфера, приготвена на място храна и първокласно обслужване Защитено кафене обогатява социалния опит, както на хората които работят в него, така и на външните посетители. В ежедневната работа се спазва модела на интегриран работен процес – хора със и без увреждания работят заедно. Едновременно с това, местната общност е активизирана в посока приемане и съжителство, а обществото е „провокирано" да преразгледа отношението си към хората с интелектуални затруднения.

Защитеното кафене предлага и кетъринг услуги за семинари, работни закуски, обеди или вечери, кафе паузи, коктейли, корпоративни партита. Поръчка за кетъринг се приготвя в професионалната кухня на Защитеното кафене и дава възможност на младите хора с интелектуални затруднения не само да изработят избраните ястия, но и да се включат в сервирането им и представят в реална работна среда придобитите трудови и социални умения.

Генерираните приходи от Защитеното кафене и кетъринг дейността допълват и доразвиват останалите програми в Центъра и позволяват по-голяма устойчивост на дейността на Фондацията.

Интерактивен музей на индустрията  

Интерактивният музей на индустрията в Габрово е проектиран по атрактивен и провокативен начин, за да съхрани, интерпретира, популяризира и  индустриалната история на града и региона.

Музеят е изграден с потенциала непрекъснато да разширява своя експозиционен фонд, в сътрудничество с местните индустрии и предприятия. Това става с цел да се обогати съдържанието на експозицията, да се приобщи към широка мрежа от съвременни музеи, посветени на тематични сегменти; да се отдаде заслужено място на индустриалното наследство на Габрово и да се отговори на съвременните изисквания на публиката, използвайки модерни технологични приложения, нови възприятия и похвати за изследване с активното участие на посетителя.

Развитието на габровската индустрия е основна тема в музейната експозиция, която включва повече от 20 видео-инсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, представящи индустриалното развитие на Габрово през 19-ти и 20-ти век. Посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаяти, прочули Габрово в миналото като “българският Манчестер”.

MOVE.BG

Автор

още от 7 добри идеи