Art Meets Vol. 1

Дръзки перспективи и нетипични взаимодействия


От МOVE.BG, публикувана на 5 март 2018

Първото издание от програмната поредица Art Meets ни очаква на 16 март (петък) от 19:00 ч. (ул. Сердика 20 - MOVE.BG).

Този месец наши гости ще бъдат театроведът Ангелина Георгиева (модератор) и хореографът и изпълнител Вили Прагер.

ART MEETS е програма

Тя е замислена като пресечен терен на идеи, която дискутира изкуството в контекста на дигиталната култура, новите технологии, екологичната, градска и социална действителност. Основната задача на тази среща е опитът днешното да бъде осмислено в неговите възможни, но и въображаемо-дръзки перспективи, да се проследят процеси и да се наблюдават нетипични взаимодействия.

Art Meets ще фокусира вниманието върху...

Професионалната биография (или поне фрагменти от нея), различни творчески подходи и естетически избори на артисти от разнородни сфери на изкуствата. Нашата покана е насочена към модератора, който доста често е гидът в маршрута на диалога между твореца и публиката. Той от своя страна, избира артиста, който би искал да представи.

Днес събитията, в които се срещат публика и артисти са толкова разнообразни, че разказът за художествената работа става все по-многостранен, пълен с трикове, умни презентации, хитри отговори. От една страна, изглежда, че е нужен предварителен повод, за да се запознаем по-обстойно с нечие творчество. От друга, ни се иска постоянно да представяме и срещаме онези, които ни се струват значими и допринасящи в дадено поле на изкуството.

През 2010 г., по време на ретроспективната изложба на Марина Абрамович в MoMA, Ню Йорк, художничката създаде 700-часов пърформанс. В него тя седи мълчаливо зад маса (през целия работен ден на музея), пасивно канейки посетителите да сядат срещу нея. Тя не отговаря, нито реагира, просто присъства – едновременно като артист и като произведение на изкуството. Творбата е завършена, когато някой от публиката седне срещу нея. Всеки, заел място в самото произведение, става временна част от него. Сред намеренията на произведението е някакво лично и индивидуално (и все пак споделено и наблюдавано от другите) преживяване с артиста и творбата. Пърформансът на Марина Абрамович се нарича – The Artist Is Present.

Когато мислим как да представим творец, не единствено чрез негова творба, а и чрез неговото присъствие и шанс за взаимодействие, се разкриват твърде много възможности за формирането на този портретен разказ: някои експериментални, други напълно тривиални. Само част от възможностите включват разговор с артиста, въпроси и отговори, лекции и пр.

В поредицата Art Meets, ще опитаме да наблегнем на присъствието на артиста...

Но също така и на разказът от първо лице, на възможността да бъде попитан, да знаем повече за контекста, мотивациите, артистичният му вкус.

 

Willy Prager

Вили Прагер е хореограф и изпълнител. Той завършва „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС”. Учи в магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ в Университета за изкуства в Берлин. За своя спектакъл The Victory Day Вили Прагер печели награда на публиката Prix Jardin d’Europe 2013 на едно от най-престижните събития за съвременен танц в Европа – международният фестивал ImPulsTanz във Виена. Заедно с Ива Свещарова са номинирани за тазгодишните театрални награди „Икар“, в категория „Съвременен танц и пърформанс“, за най-новото им представление shamebox. Вили Прагер е съосновател на „Брейн Стор Проджект”, на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” в София.

Работил е с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Сред най-новите му работи като автор и съавтор са: Transformability,  The Victory Day, SEQUEL FOR THE FUTURE// a dance in 2043 / a dance in 2044, Нашето последно pas de deux, заедно с Галина Борисова, Balkan Dance Reality Show и др.

 

Angelina Georgieva

Ангелина Георгиева завършва Театрознание в НАТФИЗ, където днес преподава. Специализира в Свободния университет в Берлин. Съосновател е на платформата „Нови драматургии”, редактор е на сайта за критика и теория на съвременния театър, танц и пърформанс www.dramaturgynew.net и е част от редакционната колегия на списанието за театър “Homo Ludens”.  Съосновава образователната платформа за танцови практики и теории „Без дистанция” на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”, като между 2011 – 2016 г. е част от неговия екип и продължава да си сътрудничи с него и до днес. Член е на балканската мрежа за съвременен танц Номадска танцова академия (НДА). Освен в рамките на фестивала и на НДА,  тя е работила с Вили Прагер и като драматургичен консултант в няколко негови индивидуални и колективни артистични проекти като Victory Day, Balkan Dance Reality Show и др.

Добави в Календар 2018-03-16 19:00:00 2018-03-16 21:00:00 Europe/Istanbul Art Meets Vol. 1 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS