Атанас Маев: Смелите послания се създават от артисти със свободен дух

С новата си сцена Derida Dance Center цели да обедини всички активни и свободомислещи хора в изкуството, споделя Атанас Маев, съосновател на проекта за съвременен танц Derida, часове преди откриването на втората им локация в София.


От Марин Маринов, публикувана на 17 април 2019

Този петък (19 април) един от най-смислените културни проекти в България - пространството за съвременен танц Derida Dance Center - ще открие своята втора локация в София, на улица “Самуил” 32. Тя ще допълва студиото за репетиции на Лъвов мост. Derida, които провеждат редица обучения и са едни от хората зад събития като Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Spring Forward”, ще използват новото си пространство за още по-богата културна програма.

Броени часове преди откриването се срещаме с Атанас Маев, съосновател на проекта, финансист и арт мениджър, който ни разказва повече за разширяването на Derida - не само пространствено, но и съдържателно. Работата по новата сцена продължава повече от година с анализ и разпознаване на подходящото място, изработката на финансов и архитектурен план, извършването на ремонтни дейности, и разбира се - усилена работа по новата съдържателна програма и търсене на финансиране.

Атанас Маев

Derida Dance Center е важна част от културния живот на България. Разкажете ни малко повече за проекта и защо решихте да го създадете?

Екипът ни стартира като малка танцова компания през 2003 година, а през 2004-та получихме  възможност да се включим в startup проект по създаване на театър, трупа, репертоар в Южна Испания. През 2008 година се завърнахме в България и успяхме да усетим контраста и липсата на каквото и да е развитие на този сектор. Помня че с колеги писахме дефиниция за “пърформанс”, която да се използва от Министерството на културата.

Така се появи и нуждата от създаване на център за съвременен танц, който да бъде по-скоро инструмент за разрешаване на проблемите и създаване на общност.

Какво представлява новата локация на Derida? Смяна на мястото или ново допълнително пространство?

Ние не сменяме локацията, запазваме старата, но само с едно студио, а в петък откриваме нова, втора локация в София- “Сцена Derida” на ул. “Самуил” №32. Целта ни е да насочим усилия в ежедневна програма, въвличане на публики и социализиране, по-дълъг живот на представленията.

Студиото на Лъвов мост продължава дейностите си, но с много по-оптимизирана програма. В общи линии това преструктуриране изисква и по-голям екип, работа по департаменти, поредно излизане от зоната на комфорт, полезно за израстването ни.

Новата сцена на Derida ще доведе ли и до нови акценти в програмата ?

Това е целта всъщност, да бъдем сцена за всички активни колеги с акцент движенчески форми, като сме предвидили място и за изложби, кино прожекции, образователни програми, представления за различни възрастови групи.

Новата локация по време на ремонтните дейности. Снимка: Derida Dance Center.

Какви са предизвикателствата пред културни проекти като Вашия?

Моделът на Derida се разви отдолу нагоре, захранен със силната мотивация на екипа ни, която много често среща безразличието на системата и в частност нереформираната ни културна стратегия.

Държавата мери по различен начин резултатите в държавните театри и тези като нас, в частния сектор, и не веднъж съм чувал израза “вие сами сте си избрали да бъдете независими”.

Има няколко големи проблема: колко е бюджета, как се разпределя и какви условия са създадени той да расте, макар и чрез други източници за финансиране?

Няма как при такъв брой театри и наличие на субсидиран билет, който създава нелоялна конкуренция и демотивира държавни и частни институции да си партнират, да има работеща културна стратегия.

От друга страна, липсата на фонд за съфинансиране на проекти по програма Творческа Европа прави много трудно създаване на международни партньорства, обмяната на опит, привличане на външен капитал.

И трета важна точка е нефункциониращ закон за филантропията, който да позволи на данъкоплатеца да реши сам как да бъдат изразходвани парите му за култура, образование, здравеопазване, социална сфера.

Вие се занимавате със съвременен танц - какви са световните тенденции в тази област и развиват ли се те и в България?

За радост не сме жертва на системата и въпреки всички проблеми, използваме свободното движение в Европейския съюз (ЕС), а вече и в доста други географски ширини. Това ни позволява да черпим и споделяме идеи, както и да създаваме силни партньорства.

Пример за това е и посещението тази седмица на трима от топ мениджърите на водещия американски Gibney Dance Center, който има 23 студия в Манхатън и 5 театъра. С тях и берлинския DOCK11 създаваме международна платформа за професионална реализация на хореографи като обединяваме наличния си ресурс.

С Израел и в частност с Machol Shalem Dance House в Йерусалим имаме вече 5 копродукции, с Aerowaves-dance across Europe успяхме да домакинстваме фестивала Spring Forward, който представя топ 20 хореографи на Европа и привлича стотици фестивални директори и от цял свят. Участваме в общо три проекта програма “Творческа Европа” с партньори от 8 държави, а като танцова компания да стъпим през 2018-та на сцени във Ванкувър, Пекин, Тел Авив и Йерусалим.

Всички тези усилия ни помогнаха да покажем, че и нивото на продукциите се повишава, като пример за това е изборът на Живко Желязков, с който създадохме Derida Dance Center в ТОП 20 европейски хореографи на платформа Aerowaves.

Защо съвременният танц е важен за развитието на културата?

Съвременният танц е изпълнителско изкуство, което борави с универсален език- на тялото. Смелите послания със социална, политическа, образователна  и др. значимост са свързани със свободния дух на артистите, които го създават. Общностите и публиките около това изкуство често са хора, които носят положителната промяна със себе си, те са мобилни, активни и прекрасни посланици на случващото се.

Derida Dance Center

Derida открива новата си сцена този петък, но все още има нужда от твоята подкрепа за довършване на начинанието. Можете да помогнете на смелия, талантлив и предприемчив екип на Derida Dance Center чрез дарение по банков път:

IBAN: BG84PRCB92301044752223

BIC:PRCBBGSF

Титуляр: Фондация "Арт Линк"

Основание: Дарение за Сцена Дерида

Derida Dance Center са част от най-новия проект на MOVE.BG - The ChangeMakers of Bulgaria: Двигателите на промяната в България, който обединява личностите и проектите, променящи положително България! Инициативата популяризира променящите хора и каузи: новите мислители и новите бизнеси, които създават решения на световните предизвикателства от България!

За да заразим и другите с добрия пример!

Включи се и ти!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната