CMeet me Questions - Антония Димитрова

Представяме ви един от новите членове на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria” - Антония Димитрова, основател на “Пойема Колектив” и част от екипа на фондация “Колективът”.


От Rusana Kumanova, публикувана на 18 април 2022

CMeet me Questions е рубриката ни, в която под формата на блиц въпроси, ви запознаваме с най-новите членове на общността на двигателите на промяната в България - клубът на MOVE.BG “The ChangeMakers”!

Днес на нашите въпроси отговаря Антония Димитрова. Тя е художник на свободна практика и работи за промяна на средата чрез арт мрежата “Пойема Колектив”, чийто основател е, както и чрез участието си във фондация “Колективът”.

Можеш да намериш Антония като пин на картата на променящите в секция #обществена промяна.

  • ChangeМaker съм, защото (кой съм аз и какво правя?) …. 

Вярвам, че изкуството - във всичките си форми - е древен международен език, който може да вдъхновява, да свързва хора и да преобразява конфликти. Вярвам, че всеки един човек има отговорността да допринася за това заедно да творим реалността, в която искаме да живеем. Вярвам, че красотата не е висша нужда, а основна нужда на човечеството, която е приложима във всички аспекти на обществото и може да създаде надежда и да вдъхнови действие за промяна и в най-тежките моменти. 

Естетическите изяви говорят отвъд културни и географски граници и пречупват прегради. Чрез различните форми на изкуството можем да променяме и оформяме както индивидуални хора (започвайки със себе си), така и културата, икономика и обществото като цяло. 

ChangeMaker съм, защото след повече от 28 години в САЩ, дръзнах да мечтая за това да стана част от промяната в България и да търся начини къде и как да се включа. Художничка съм и културен мениджър, с опит в дизайн и управление на интериорно-архитектурни проекти в САЩ и Европа и във фасилитиране на креативни работилници за културно предприемачество.

Основателка съм на фондация "Пойема колектив", която започна да изгражда мрежа и да свързва артисти и организации в България и САЩ за социално развитие, и съм част от фондация "Колективът", която обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. 

  • Вярвам, че в България може да...

преобрази икономиката и социалното развитие чрез нови и смислени творчески инициативи, които свързват художествени проекти, предприемачество и технологични решения. Вярвам, че по-малко населените места могат да се свържат с творци и артисти, които да провокират нови културни и предприемачески идеи и да подобряват обществото и живота. Вярвам, че в България може да се направи всичко, което можем да си представим, което пожелаем и което може да се постигне извън България - стига да го вярваме и да се захванем да действаме заедно стъпка по-стъпка.

  • Допринасям за средата, като… 

Свързвам творци, инициативи, идеи и добри практики с възможности за развитие в България; предлагам творческо пространство за артисти в селска къща; фасилитирам работни групи с иновативни творчески подходи; разпространявам български проекти и продукти в чужбина; помагам с дизайн консултации; допринасям за международен обмен и развитие на културна стратегия.

  • Имам супер сили (експертиза) в…

               …създаване на визуално изкуство; интериорен дизайн; свързване на хора, идеи и инициативи; адаптиране към нови условия; потушаване на пожари с импровизация и креативна адаптация.

  • За мен, най-важните теми в България днес са...

…пречупването на остарели парадигми, които държат въображението на много хора в плен и ограничават мотивацията за действие, за постоянство и за започване на нови неща. Същевременно, виждам потенциал за голямо развитие в лицето на дейни хора, които преодоляват страхове, за да започнат нещо ново. Забелязвам, че много от тях дори избират да се върнат в България след дълго пребиваване в чужбина. Затова, аз вярвам, че са нужни все повече инициативи, които да свързват и обединяват силите на всички тези хора в държавата и отвъд, които имат разчупено въображение за промяна и които смело рушат не-функционалните парадигми. 

  • Всички мои проекти са: 

фондация "Пойема Колектив", фондация "Колективът" и художничка на свободна практика. 

Двигателите на промяната

Двигателите на промяната са новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. 

Клубът на MOVE.BG The ChangeMakers свързва и обединява, променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на дигиталното и устойчиво развитие, образованието и науката, съвременното изкуство и да намират заедно кросдисциплинарни решения за бъдещето.

*Научете още за The ChangeMakers тук.

Кой е ChangeMaker?

Човек с позитивен и значим екологичен, социален или бизнес отпечатък, който е:

  • иновативен: използва нов модел или стар модел по нов начин, с който решава проблеми
  • с кауза: работи в полза на обществото, в социален или икономически план
  • активен: действа за позитивно развитие и постига реални резултати

Ако припознавате себе си или някой ваш познат в отговорите на Антония, можете да номинирате следващите двигатели на промяната тук.

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната