Как да постигнем добро и ефективно управление на съдебната власт?

Разговор за проблемите в управлението на съдебната система


От МOVE.BG, публикувана на 7 май 2015

МOVE.BG Ви кани да се включите в дискусията: "Как да постигнем добро и ефективно управление на съдебната система?". Дисусията е част от инициативата на MOVE.BG "Право и ред: справедливост в 5 стъпки", Стъпка втора: "Добро и ефективно управление на съдебна система".

Дискусията ще се проведе на 08-ми май 2015г. от 11 часа. Как да участвате - прочетете по-долу.

Дискусията можете да гледате на живо тук:

Както видяхме в "Зле разпределени"

Управлението на съдебната власт страда от проблеми, които водят до неравномерна натовареност на съдиите в различни съдилища, което засяга пряко или косвено всеки гражданин. Най-вече като се забавя разглеждането на дела или се понижава качеството на тяхното решаване.

Включете се в един разговор за проблемите в управлението на съдебната система, как да я направим по-ефективна, да подобрим услугите й за гражданите и за участниците в съдебния процес, заедно с:

  1. Доц. Даниел Смилов - преподавател по политическа теория в СУ "Св. Климент Охридски" и Програмен директор по политически и правни изследвания в "Центъра за либерални стратегии"
  2. Проф. Георги Димитров – адвокат, специалист по право на информационните и комуникационните технологии, преподавател по ИКТ право в СУ, ТУ, СВУБИТ.
  3. Представител на съдебната власт.

Дискусията ще се състои от 2 части:

Кои са основните проблеми пред доброто управление на съдебната власт? Къде са нейните неефективности?

Как да подобрим управлението на съдебната система и да я направим по-ефективна?

Основните теми, които ще се разискват ще са:

Проблемът за неравномерната натовареност органите на съдебната власт или как така сме в челото на ЕС по брой съдии, а те не стигат в големите съдилища?

Може ли съдебната администрация, деловодството да станат по-полезни на гражданите и служителите на системата?

До къде сме стигнали с електронното управление и електронно правосъдие в съдебната система?

Как да постигнем повече прозрачност на съдебната власт, разбираемост на съдебните актове и диалог на магистратите с гражданите?

Ако желаете да се включите това може да стане по 2 начина:

На живо

Ако желаете да присъствате и да участвате като гости на дискусията в дома на "MOVE.BG", пратете заявка на e-mail contact@movebg.com със следните данни:

  1. Три имена, e-mail и телефон за връзка;
  2. Професионална област, в която се изявявате;
  3. Вашият въпрос или предложение по темата*

*Местата в нашето студио са ограничени (до 20 места) и нашият екип ще избира с предимство заявки, в които има конкретни предложения или въпроси, като ще се предпочитат най-интересните от тях и най-адекватни на темата. Предварително зададените мнения и въпроси ще могат да се поставят по време на дискусията, като модераторът ще Ви включва в подходящ момент.Потвърждения за участие ще получите най-късно един ден преди дискусията.

Онлайн

Дискусията можете да гледате на живо тук:

Всеки може да участва в дискусията онлайн като публикува свой въпрос, мнение или предложение в коментар тук под статията. Те ще бъдат изчетени и най-популярните, най-коментираните или най-точните ще бъдат подбрани от модератора и включени в дискусията.

Харесайте страницата на инициативата "Право и ред: справедливост в пет стъпки" във фейсбук и участвайте в дискусиите там. Присъединете се към събитието за дискусията във фейсбук.

Следете инициативата "Право и ред: справедливост в пет стъпки" на сайта на MOVE.BG, за да получавате актуална информация за това какво ново се случва и как може да се включите в този или следващите етапи от програмата.

 Снимка: ureport.bg

MOVE.BG

Автор

още от Право и ред: Справедливост в 5 стъпки