Кураторски турове “Сънуващи камъни”

Ела, да посънуваме...на 28 април от 17:00 часа в MOVE.BG.


От МOVE.BG, публикувана на 14 април 2022

Ела, да посънуваме...

На 29-ти март в MOVE.BG открихме изложбата на Огняна Серафимова “Сънуващи камъни” - едно невероятно арт приключение, вдъхновено от бреговете на Кара дере и Иракли. 

Месец по-късно ви каним на специално закриващо събитие, чрез което ще се потопим по-надълбоко в историята на изложбата. На 28-ми април Огняна лично ще ни поведе на тур из сънищата на сънуващите камъни. Събитието ще започне в 17:00 часа и ще включва два последователни тура - от 17:30 и от 19:00 часа. Всеки тур е с продължителност един час и съпътстваща дискусия. 

В камъните спят тайни разкази. Самовглъбени персонажи и недовършени сюжети се раждат от грапавините, жилите, силуета. 

  • Можете да разгледате изложбата всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 часа в пространството ни на “Сердика” 20.
  • Всички творби от изложбата се продават.

За изложбата

Изплуват като сън. Сънуващи камъни. 

Авторката Огняна Серафимова, чиито творчески път е свързан предимно със сценографията, споделя чрез “Сънуващи камъни” една повлияна от театъра гледна точка - търсенето на драматургия в материята. 

Важна роля за създаването на тези творби имат “морските родини”, от където камъните произхождат - Кара дере и Иракли. Тези местности, популярни със своята живописна природа, имат и друг, по-дълбок смисъл. Те са оазиси на духа, места, дали началото на творчески колективи, произведения на изкуството, създаване на цели общности и култивиране на съзнателност за устойчив, екологичен живот. 

Точно там се ражда и приятелството между Огняна Серафимова и Жоро Аранжоро - автор на фотографиите, които допълват експозицията със своя поетичен и минималистичен език, отново разкриващ каменните тайнства. 

Изложбата “Сънуващи камъни” е част от програмата на MOVE.BG Решения за България: Култура. 

Проектът “Сънуващи камъни” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“. 

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Добави в Календар 2022-04-28 17:00:00 2022-04-28 21:30:00 Europe/Istanbul Кураторски турове “Сънуващи камъни” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS