За един по-красив, зелен и човечен свят: началото на “Новия европейски Баухаус”

Европейската комисия създаде нова междудисциплинарна инициатива за подпомагане на зеленото възстановяване със средствата на изкуството и културата.


От Марин Маринов, публикувана на 15 октомври 2020

Всяко едно движение трябва да има своето визуално измерение и чувствителност. Трябва да има своята естетика. 

Ако това движение иска да бъде не проект, а обединителна сила. Ако иска да заплени сърцата и душите и да направи промяната реалност, в чийто център е човечността.

Това е концепцията зад новата мащабна междудисциплинарна инициатива на Европейската комисия: “Новият европейски Баухаус” беше официално открит от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на 14 октомври. Проектът е под шапката на културната програма на Европейския съюз - “Творческа Европа”.

“Новият европейски Баухаус” е създаден, за да подпомогне чрез креативен и модерен дизайн и архитектура зеленото възстановяване след коронавируса и изпълнението на Зелената сделка с целта за климатична неутралност до 2050 година. Инициативата е паневропейско движение за устойчиво развитие, естетика и привличане на обществото към идеята за зелената трансформация на Европа. Този мултидисциплинарен проект трябва да вдъхне живот на Зелената сделка, да я оживи и да я донесе сред хората чрез атрактивност, иновации и поставяне на човека и природата в центъра.

“Новият европейски Баухаус” ще обедини архитекти, дизайнери, творци, студенти, учени, инженери и други хора, запленени от идеята за връзката между културата и зеленото възстановяване. Инициативата включва няколко аспекта, като тя ще бъде едновременно:

 • Форум за дискусия;
 • Пространство за култура и изкуство;
 • Лаборатория за експерименти и иновации;
 • Акселератор;
 • Хъб за свързване на глобални мрежи и експерти;
 • Точка за връзка, която ще обяснява зеленото възстановяване по разбираем начин на широката общественост.

Инициативата на комисията “Фон дер Лайен” е вдъхновена от “Баухаус” -  едно от най-значимите междудисциплинарни движения на XX век, възникнало през 1919 година в Германия и ръководено от Валтер Гропиус. Движението променя изцяло тенденциите в архитектурата и съвременния дизайн.

“Крайната цел на всяка художествена дейност е строежът. Нека създадем заедно новия строеж на бъдещето, който да обхваща всичко в една форма. Архитектура, пластика и живопис,”  думи на Валтер Гропиус.

100 години по-късно

“Новият европейски Баухаус” беше представен минути след друг ключов елемент за изпълнение на Зелената сделка - инициативата “Вълна на саниране”, която трябва да помогне за постигане на енергийна ефективност на сградите и по-този начин за намаляване на въглеродния отпечатък. Именно тук е първата пресечна точка на новия Баухаус и зеленото възстановяване - дизайнът и архитектурните решения трябва да оживят Зелената сделка и да покажат, че да живееш устойчиво означава нещо удобно, модерно, комфортно и атрактивно.

“Борбата с климатичните промени и кризата в нашата околна среда изискват да преосмислим начина, по който мислим. Затова направихме Зелената сделка наш приоритет и вече предприемаме една по една необходимите стъпки, за да стигнем до крайната цел,” сподели Урсула фон дер Лайен в записано обръщение към медиите.

“Днес представихме стратегията “Вълна за саниране”, която ще ни помогне да намалим вредните емисии и енергийната бедност. Тя ще донесе икономически, екологични и обществени ползи. 

Но нашата Зелена сделка е много по-мащабна от това. Тя е системна промяна. 

За да я постигнем, трябва да ангажираме много хора, да привлечем широка подкрепа, както и да осигурим големи дози иновации и креативност.

Затова днес създаваме “Новият европейският Баухаус”. Това е движение, което хвърля мост между световете на науката и технологиите и тези на изкуството и културата.

Това е движение за естетиката на Зелената сделка, комбиниращо добрия дизайн и архитектура с устойчивото развитие,” допълни председателят на Еврокомисията.

Снимка: ©️ Европейски съюз - източник ЕК.

 “Новият европейски Баухаус” ще има три фази. Първата е дизайн на движението и включва изследване на идеи и привличане на експерти за определяне на облика и идейната концепция на инициативата. Фазата обхваща периода от октомври 2020 до първите месеца на 2021.

Втората фаза ще продължи до 2023 година и представлява работа по прилагане на концепцията на новия Баухаус. Това ще стане чрез изпълнението на 5 проекта, обхващащи различни европейски страни. Проектите трябва да бъдат посветени на устойчивото екологично развитие, комбинирано със средствата на изкуството и културата. Те трябва да бъдат адаптирани към условията и спецификите в отделните държави членки на ЕС, като поддържат фокус върху следните направления:

 • Ефективно използване на природните ресурси чрез дигитално-базирани иновативни решения;
 • Поставяне на акцент върху новите решения за мобилност на бъдещето;
 • Прилагане на принципите на енергийната ефективност;
 • Използване на екологични материали в архитектурата и дизайна, включително промишления;
 • Фокус върху демографските особености.

Третата фаза на “Новия европейски Баухаус” ще започне след 2023 и ще цели разпространението на движението в Европа и извън Съюза. Това ще стане чрез създаване на проекти, мрежи и платформи за взаимодействие, както и хъбове за знание в ЕС и отвъд. Хъбовете ще изследват нови технологии като изкуствен интелект и големи данни и ще включват гражданите в процеса по естетическите измерения на зеленото развитие и поставянето на човека в центъра му.

Новият Баухаус е част от нашата голяма визия за Европа: да построим света на утрешния ден - един по-зелен, по-красив и по-човечен свят!

Думи на Урсула фон дер Лайен.

За зелено възстановяване в България

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние в MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура