Евро купе 2: Спирка България

Евро купе 2 пътуваше виртуално на 24-ти април, от 19:00 часа и пристигна в България експресно!


От МOVE.BG, публикувана на 22 април 2014

Младите българи - по Европа и у нас

Евро купе 2 пътуваше виртуално на 24-ти април, от 19:00 часа и пристигна в България експресно! Пътувахме заедно с Нуша Спирова от Back2BG и „Идентичност за България”, Мила Натудова  от „Тук-там” , Белизар Маринов  от ABLE и Калина Дренска от „Обединени идеи за България”.

Говорихме си за тук, там, кой, къде и как пътува из Европа и какво го кара да се върне в България. Какви инициативи предлагат различните организации на младите хора, които искат да се развиват в страната ни? Какви са възможностите за кариера, стартиране на бизнес, социално предприемачество и гражданска активност в България? Кога и къде се случват интересните събития и към коя общност да се присъединим? 

Нуша Спирова за проекта "Back2BG"

Нуша Спирова от „Идентичност за България“, поясни че Back2BG е проект на организацията. А какво всъщност правят? Изясняване на професионалната ориентация и сътрудничество при намирането на работа за завърналите се в България млади хора. Срещи с работодатели, насоки при намирането на работа на родна територия, но заедно с това осъзнават предизвикателството, което имат пред себе си в това да карат младите хора, които учат в чужбина да се върнат отново тук. Нуша е категорична, че в организацията има идеалистична представа за България и разпространяването на по-добър имидж на страната ни в чужбина. Тя е единствената, която  не е учила в чужбина дълго време, за разлика от другите участници в „Идентичност за България“. Смята, че основният проблем ни проблем, на нас – българите, е именно фактът че си пазим идеите и  не ги споделяме, все едно някой ще ни ги открадне. Каузата за връщането на българите в чужбина отново на родна земя, Нуша приема за лична кауза. Какво е да си там и да се завърнеш тук и какво се случва в „Тук-там“?

Мила Натудова - целят да обединят младите българите в чужбина

Мила Натудова от организацията разказа за началото преживяванията и целите на всички тук в „Тук-там“. Започват преди 6 години и целят да обединят младите българите в чужбина, организират събития, защото искат да срещат хората с идеи, да ги запознават и именно тук – в България те да случват мечтите си. Мила станала част от организацията година след като се завърнала тук от САЩ. И така имахме възможност да пътуваме в Евро купето заедно.

Белизар Маринов - Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE)

От ABLE на спирка България слезе и Белизар Маринов. Той винаги виждал себе си свързан с България, докато учел магистратура в Холандия мечтаел да може да прилага наученото именно на родна територия.И с хора като Белизар днес Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), вече има над 150 членове. Търсят и намират съмишленици, за да реализират идеите си, и всички се обединяват около лидерските ценности и предприемаческата култура. Какви могат да са обединените идеи за България, особено в организация носеща това име?

Калина Дренска  от „Обединени идеи за България”

Разказва Калина Дренска и определя най-общо това, което случват като „нови методи за решаването на стари проблеми“. Докато пътувахме заедно с Калина разбрахме, че организацията съществува в над 10 държави, а у нас – от 2011 година, активните членове са около 40 души, но всеки може да се присъедини, независимо къде се намира. И с усмивка признава, че все още е някъде там, а не тук, защото в момента завършва образованието си в Берлин. А какво заварват българите, когато се приберат обратно в родината, кои са трудностите при професионалната реализация и какво точно се случва, „когато паднеш от коня“ – можете да разберете във видеото на цялото ни пътуване.

Автор

още от Ти движиш Европа