Право да вземат думата имат младите

Mладежки лидери и изявени студенти разговаряха с държавния глава


От Vasilena Ninova, публикувана на 20 декември 2016

Глобална, интегрирана, динамична, зелена, образована, информирана, свободна, морално удовлетворена, човечна, нарастваща, емпатична, сплотена, овластена, влиятелна, осведомена – това не са безразборно събрани думи, а отговорите на група младежи на въпроса “България през 2030 – каква я мечтаете?”. Зададохме този въпрос по време на един от младежките съвети по иновации в рамките на инициативата “Младежка визия за развитие на България”.

Срещата се състоя на 12 декември в Техническия университет под егидата на президента и се реализира за пета поредна година, вече като утвърдена добра практика за овластяване на младите хора. Темата на тазгодишната среща беше „Приоритетите: резултати и посока“,  под която над 120 млади хора от цяла България успяха да изразят своето мнение, идеи и конкретни решения, свързани с предизвикателствата пред страната ни.

Представители на младежкия сектор в България, младежки лидери, обучители и изявени студенти с високи постижения в академичната сфера разговаряха с държавния глава и екипа му в рамките на младежките съвети, ръководени от секретарите и съветниците на президента. Те обсъдиха актуални теми от дневния ред на страната – правни въпроси и вътрешна политика, иновации, енергийни въпроси, наука и образование, външна политика и отбрана, социални политики и пазар на труда. Президентът пое ангажимент мнението и посланията на участниците да бъдат чути и да станат част от работата на българските институции. Държавният глава изрази надежда в рамките на следващия президентски мандат инициативата да намери приемственост, за да бъде продължена и надградена като добра традиция за включване на активните и образовани младежи в процеса на взимане на решения за страната. “Младите хора трябва да имат думата и винаги ще бъдат причина и двигател на всяка промяна към по-добро в страната". Президентът отново отбеляза и нуждата от финализиране на Закона за доброволчеството, който ще даде повече възможности на младите хора и ще развие техните лидерски умения и компетенции.

Тазгодишното издание беше отличено като най-успешното и вдъхновяващо, както от страна на администрацията на президента, така и от самите младежи, които взеха участие. Държавният глава ги насърчи с думите “Вие сте креативни и необременени. Имате и мотивация, и идеи за бъдещето. Споделете ги с нас!”.

Инициативата се осъществява със съдействието на изявени младежки и неправителствени организации. MOVE.BG беше един от основните двигатели по организирането на събитието и се включи активно със свои представители и в самото осъществяване на срещата.

 

 

тагове
Автор

още от Добрият пример