Историци и истории: Бесарабските българи: минало, настояще, бъдеще

На 22 март наш гост ще бъде д-р Галин Георгиев - доктор в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките и дългогодишен изследовател на българските общности в Украйна и Молдова.


От Моята българска история, публикувана на 9 март 2022

Какво знаем за миналото на бесарабските българи?

Запазила ли се е връзката между бесарабските българи и България и по какъв начин възприемат те своята прародина?

Какъв е начинът на живот и културата на бесарабските българи?

Какво често остава неразбрано или в периферията на разказите за бесарабските българи, а е от съществено значение за познаването на тази общност?

Това са въпросите, чиито отговори ще търсим на 22 март от 18.00 ч. в новия брой на формата за исторически дискусии на програма “Моята българска история” на MOVE.BG - “Историци и истории”. Нашия гост ще бъде Галин Георгиев - доктор в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – Българска академия на науките и дългогодишен изследовател на българските общности в Украйна и Молдова.

Д-р Галин Георгиев ще ни разкаже още за многобройните етнографски експедиции, в които е участвал през годините.

По време на разговора ни ще ви представим поредица от фотографии от теренни проучвания, които ще допълват разказите на госта ни и ще ни запознаят в дълбочина с бесарабските българи.

Разговорът ще се излъчва на страницата на “Моята българска история” във “Фейсбук” тук, а вашите въпроси към нашия гост са добре дошли - може да ги зададете предварително като коментари в самото събитие тук.

Моята българска история

В сърцето на “Моята българска история“ е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

Добави в Календар 2022-03-22 18:00:00 2022-03-22 19:00:00 Europe/Istanbul Историци и истории: Бесарабските българи: минало, настояще, бъдеще 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории