Моята българска история

Създаването на град Раковски

Анелия Гечева, читател на програма “Моята българска история” на MOVE.BG, ни разказва историята за създаването на живописния тракийски град.


Спомени за бомбардировките над София

Светла Василева, съвременник на англо-американските удари в столицата, разказва за преживяното преди 76 години - на 10 януари 1944 г.


История на месеца: създаване на читалището в село Гъмзово

Разказът на Мадлен Аспарухова за едно забележително читалище в Северозападна България е най-добрата история за месец ноември в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Фотографът Петър Боев - свидетел на три епохи

На 2 декември (понеделник) от 19:00 часа програма “Моята българска история” организира лекция, посветена на видния български изследовател на фотографското изкуство у нас.


100 г. Ньойски договор: документален филм показва драмата на българския народ

MOVE.BG ще отбележи годишнината от сключването на договора с безплатна прожекция на филма “Сага за попилените възможности”. Очакваме Ви на 28 ноември от 19:00 ч.


История на месеца: каменният страж на Кукленския манастир

Разказът на Сребрина Куманова за манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян” край Пловдив е най-добрата история за месец октомври в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Изселническите вълни на българските турци: политики на България и Турция

В новия брой на “Историци и истории” ни гостува проф. Евгения Калинова от СУ, с която си говорим за изселническия въпрос в българо-турските отношения.


История на месеца: трагедията на 64 орловдолци - сподвижници на Левски

Разказът за основаването на Революционния комитет и Революционната организация в с. Минечево (Орлов дол) е най-добрата история за месец септември в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Специален дебат: Местната власт и общинските избори в България- минало и настояще

На 22 октомври (вторник) от 19:00 часа MOVE.BG организира дискусия за местните избори през различните периоди в България и уроците от миналото, които дават посоки за настоящето.


Никола Шиндаров: Тракийският въпрос е съставна част от Българския национален въпрос

В навечерието на Деня на Тракия се срещнахме с Nikola Shindarov - възпитаник на Историческия факултет на Софийския университет и член на Дружество "Любомир Милетич".