Моята българска история

История на месеца: създаване на читалището в село Гъмзово

Разказът на Мадлен Аспарухова за едно забележително читалище в Северозападна България е най-добрата история за месец ноември в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Фотографът Петър Боев - свидетел на три епохи

На 2 декември (понеделник) от 19:00 часа програма “Моята българска история” организира лекция, посветена на видния български изследовател на фотографското изкуство у нас.


100 г. Ньойски договор: документален филм показва драмата на българския народ

MOVE.BG ще отбележи годишнината от сключването на договора с безплатна прожекция на филма “Сага за попилените възможности”. Очакваме Ви на 28 ноември от 19:00 ч.


История на месеца: каменният страж на Кукленския манастир

Разказът на Сребрина Куманова за манастира “Свети безсребреници Козма и Дамян” край Пловдив е най-добрата история за месец октомври в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Изселническите вълни на българските турци: политики на България и Турция

В новия брой на “Историци и истории” ни гостува проф. Евгения Калинова от СУ, с която си говорим за изселническия въпрос в българо-турските отношения.


История на месеца: трагедията на 64 орловдолци - сподвижници на Левски

Разказът за основаването на Революционния комитет и Революционната организация в с. Минечево (Орлов дол) е най-добрата история за месец септември в играта ни с издателство “Изток-Запад”.


Специален дебат: Местната власт и общинските избори в България- минало и настояще

На 22 октомври (вторник) от 19:00 часа MOVE.BG организира дискусия за местните избори през различните периоди в България и уроците от миналото, които дават посоки за настоящето.


Никола Шиндаров: Тракийският въпрос е съставна част от Българския национален въпрос

В навечерието на Деня на Тракия се срещнахме с Nikola Shindarov - възпитаник на Историческия факултет на Софийския университет и член на Дружество "Любомир Милетич".


Ролята на армията в българския политически живот

Историци и истории, еп. 6


Дарителството по българските земи

Предстоят любопитни и позабравени истории