История

Научете последните новини и анализи от програма "Моята българска история" на MOVE.BG. Проектът се стреми да предостави един по-различен поглед и разбиране на историята и има амбицията да проследи българската следа в световната история.

Историци и истории: Македония и страстите български

На 26-ти май от 18:00 часа наш гост онлайн ще бъде Мариан Гяурски, историк и вдъхновител на кампанията на MOVE.BG “Македония и страстите български“.


История на месеца: Разкажи ми, дядо...

Историята на аленото фустанче, което баба уши за Великден на своето златно чедо Ана Мария.


Съдбата на османското наследство в съвременна България

Очакваме ви на 28 април, когато наши гости ще бъдат д-р Иво Страхилов и д-р Славка Каракушева. Започваме в 18 часа в зала 1 на Ларгото*.


История на месеца: Учредяването на Българската екзархия през погледа на в. “Отечество”

Представяме ви най-интересната история за месец март: нашият читател Антон Атанасов ни разказва за историята на в. “Отечество” и прави анализ на неговия брой от 13 март 1870 г., в който е поместена и информация за фермана на султан Абдул Азис.


Историци и истории: Бесарабските българи: минало, настояще, бъдеще

На 22 март наш гост ще бъде д-р Галин Георгиев - доктор в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките и дългогодишен изследовател на българските общности в Украйна и Молдова.


История на месеца: Комитските времена на дедите ни

Представяме ви най-интересната история за месец февруари: нашият читател Петър Хаджиев ни разказва история “за огъня, който апостолът Гоце Делчев запали преди повече от век в душите на поробените българи в Разложко.”


Историци и истории: Социално-икономически аспекти на града в Османската империя (XVIII-XIX в.)

На 22 февруари наш гост ще бъде доц. д-р Християн Атанасов - преподавател и експерт в Централния държавен архив и Националната библиотека.


История на месеца: По следите на една забравена махала в Еленския Балкан

Представяме ви най-интересната история за месец януари: нашата читателка Маргарита Василева ни отвежда в близкото минало на бившата махала Шоювци в района около Велико Търново.


Историята в динамика: как новите технологии “оживиха” исторически събития и процеси

Историци, картографи и програмисти създадоха пространствено-времева база данни, посветена на важни моменти от нашето минало.

13 януари 2022, Зорница Петрова

История на месеца: Преплетени съдби

Представяме ви разказ за едно българско семейство, подслонявало и помагало на Апостола на Свободата Васил Левски.