Започва специалната поредица „Треска в зелено“

На 24 февруари от 19:00 ч. започва с прожекция на филма „Медена земя“ и разговор с нашия changeMaker Сергей Петров от Pollenity.


От МOVE.BG, публикувана на 9 февруари 2022

Кино Резонанс и MOVE.BG ви канят на откриващото събитие на новата поредица „Треска в зелено“. На 24 февруари от 19:00 часа ви очакваме за кино прожекция и експертен градивен диалог с екологична насоченост.

Поредицата от събития, които отварят темата за опазването на околната среда, показват добрия пример и възможността за създаване на кинопродукции и фестивали в баланс с природата и ограничен негативен отпечатък.

Екологичните проблеми са вече тук, те са част от нашето ежедневие и затова е необходимо да действаме още днес. Тази мотивация обедини двете организации да създадат поредицата „Треска в зелено“, чрез която да поставят важните теми за околната среда и да повишат информираността сред обществото. Защото заедно можем повече. 

Всички филми от поредицата са специално селектирани от Кино Резонанс, за да представят екологичната тема по максимално достъпен и увлекателен за зрителя начин. По-голямата част от творбите, които ще се представят, са носители на множество международни награди. 

Всяка прожекция ще бъде предшествана от кратко представяне на експерт, който е пряко ангажиран с екологичните проблеми и чрез дейността си подпомага тяхното решаване и дава пример как могат и други хора да го правят. MOVE.BG нарича тези хора „двигателите на промяната“, новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие - това са The ChangeMakers of Bulgaria. 

Програма

19:00 Разговор със Сергей Петров, основател на  Pollenity

19:20 – Прожекция на МЕДЕНА ЗЕМЯ | HONEYLAND 

20:20 Дискусия с публиката и Сергей Петров

ChangeMaker лектор

Сергей Петров създава Pollenity през 2015 г., като идеята се заражда няколко години по-рано, когато той взима участие в образователната програма Space Challenges. Програмата окуражава кадетите да използват високи технологии, за да решат даден съществен проблем. Сергей винаги е изпитвал афинитет и към пчелите, които са, може би, най-важният репродуктивен механизъм на природата. Той решава да проучи доколко значим и опасен е проблемът с тяхното повсеместно измиране. Оказва се, че модерната аграрна култура промотира окрупняването и използването на редица неустойчиви практики, които в по-общ план могат да се окажат фатални за сигурността на храната за бъдещите поколения. Разбирайки това, младият инженер решава да се заеме със създаването на концепция за интелигентна система за пчелни кошери, която е способна да следи и анализира състоянието на пчелните колонии с цел предоставяне на критична информация на пчеларите за това как да се справят по-ефективно с пчелните си колонии и ултимативно да не позволява загуба на пчелички.

Днес продуктите на компанията работят на 5 континента и помагат на пчеларите по света да се грижат за по-здрави и по-продуктивни пчели, благодарение на безпрецедентната информация, която получават от кошерите си.

Страстта на Сергей към иновациите го поставя в поредица престижни класации, като „30 до 30“ на Forbes България, „New Europe 100“ на Google, World Summit Awards в категорията „Околна среда и здравеопазване“. Сергей има сертификати и за социално предприемачество от Oxford и „Insights for Innovation“ от Ideo. 

„ТРЕСКА в ЗЕЛЕНО“ филм - „МЕДЕНА ЗЕМЯ“

За първи път в историята на Американската киноакадемия един филм получава номинации в две категории - Оскар за най-добър международен и най-добър документален филм! 

С три награди от фестивала Сънданс и десетки отличия в цял свят, „Медена земя“ представя живота и работата на Хатидже Муратова - една от последните пчеларки в Бекирлия, малко село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, Хатидже внимателно се придвижва между кошерите, сама поправя повредените сред тях; грижи се за болната си майка и отвреме-навреме пътува до столицата, за да продава своя мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и нейните спокойни владения са оглушени от ревящи двигатели, седем крещящи деца и 150 крави…  

Дебютният игрален филм на документалистите Любомир Стефанов и Тамара Котевска „Медена земя“ е заснет в продължение на три години от изключително малък екип, посветил се на интимно сътрудничество между създателите на филма и неговите герои. „Медена земя“ е създаден от над 400 часа филмов материал, с широкоекранен размах на епично платно, визуално амбициозен, а в основата му са неочаквано драматичен разказ и изненадващо приятно чувство за хумор. Това е труден и нежен портрет на деликатния баланс между човечеството и природата, поглед към бързо изчезващ начин на живот и незабравимо свидетелство за силата и упоритостта на една необикновена жена.

Поредицата „Треска в зелено“ се осъществява със специалното партньорство на Дома на киното. Билети за събитието, може да закупите онлайн, както и на касата на Дома на киното. 

Част от събраните средства от билети ще бъдат дарени за дейността на Pollenity, за да може да помогнем на повече пчели по света и техните пчелари. 

Във връзка с епидемичната обстановка в страната на събитието ще бъдат допускани само зрители със зелени сертификати, съобразно изискванията на Министерство на здравеопазването за организиране на събития. 

За Кино Резонанс

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел превръщане на киносалоните в място, разпознато от локалните общности, място, което предлага различни видове изкуства; територия за дискусии на различни теми, които вълнуват аудиторията; място за културен обмен. Четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“ Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия) обединиха усилия, за да може публиката от различни социални и културни групи да има достъп до културен продукт и да разпознае киносалоните като свое място. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / „Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds“ е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe

За MOVE.BG

MOVE.BG e платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

За The ChangeMakers

The ChangeMakers е клуб на новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Програма на MOVE.BG, която свързва и обединява променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на дигиталното и устойчиво развитие, образование и наука, съвременно изкуство и намират заедно кросдисциплинарни решения за бъдещето. 

Събитията са част от програмата на Дома на киното „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Добави в Календар 2022-02-24 19:00:00 2022-02-24 21:00:00 Europe/Istanbul Започва специалната поредица „Треска в зелено“ 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS