Историци и истории: “Неспокойни съседи“ - България и Византия през вековете

В следващия епизод на “Историци и истории” на 2 април (вторник) гост ще ни бъде д-р Кирил Господинов от Историческия факултет на Софийския университет.


От Angel Zatkov, публикувана на 21 март 2019

Традиционно в българското общество отношенията между България и Византия са представяни най-вече чрез многовековното съперничеството между двете държави за влияние в Югоизточна Европа. В продължение на векове българските царе и византийските василевси определят политическата карта на Балканите, печелейки и губейки влияние в различни части от полуострова. Наред с това обаче между двете страни протичат и се утвърждават редица културни и духовни връзки, оказващи голямо влияние върху бъдещото развитие на балканските народи.

Именно върху средновековните българо-византийски отношения ще се спре и Паисий Хилендарски, за да вдъхне смелост и жажда за развитие на българите под османска власт чрез своята “История славянобългарска”. Съперничеството между българите и гърците през Възраждането и последвала борба за разпределението на османското наследство оставя твърд отпечатък върху представата ни за връзките между средновековното Царство България и Византийската империя.

В следващия епизод на “Историци и истории” сме поканили д-р Кирил Господинов от Историческия факултет на Софийския университет, за да дадем един по-различен и реален поглед върху отношенията между двете държави. Ще си говорим за културните връзки, за икономическото и политическото влияние и разбира се - за политическото съперничество.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет сега.

Заповядайте и се включете в дискусията на 2 април (вторник) от 19:00 часа в дома на MOVE.BG  на улица "Сердика" №20 в София.

Добави в Календар 2019-04-02 19:00:00 2019-04-02 21:00:00 Europe/Istanbul Историци и истории: “Неспокойни съседи“ - България и Византия през вековете 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории