Извънреден Антистатик

Започва 11-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“


От МOVE.BG, публикувана на 20 април 2018

В единадесетата година от своето провеждане, най-старият фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, продължава да добавя нови елементи и все по-значими събития в програмата си. Само в рамките на 10 дни (между 20 и 30 април) в София ще бъдат представени 18 чуждестранни и български спектакъла. Международните събития, „Българската танцова платформа“ и програмата на „Без дистанция“ оформят интензивните дни, включващи както представления, така и дискусии, уъркшопове, семинари, „загрявки“. С други думи: общо ни очакват близо 30 публични събития.

Тази година „Антистатик“ обявява метафорично „извънредно положение“, но не в резултат на страх, а поради пълната отмяна на външни норми.

Описанието е на  организаторите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан Щерев, които казват още: „Запазете спокойствие и да танцуваме! Ще бъде WOW, ще говорим танц, ще бъде романтично и най-вече – демилитаризиращо.“

Още на пръв поглед, тазгодишното издание затруднява едрите обобщения, поради масивната програма и значимостта на събитията в нея, обособени в три основни панела.

Между 20 и 26 април пет представления на артисти от Франция, Германия, Израел, Австралия и САЩ ще бъдат част от Международната програма на фестивала.

„Ако мога да синтезирам тези пет продукции, като общ фокус и теми е възможно да се очертаят връщането към историята, минали събития и случки, как настоящето се вглежда в миналото и как миналото по някакъв начин пресреща настоящето. От друга страна, можем да изведем линията за различните измерения на силата – физическа или природна“, казва един от организаторите на „Антистатик“ – Ива Свещарова.

С директно вглеждане в историята на танца започва първият ден на фестивала.

Неговото начало ще постави легендарният танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс със своите четири сола „В почит към…“. На следващия ден (21 април) ще бъде срещата с „Хабитат“ – работата на хореографа Ури Шафир, доскорошен танцьор в световноизвестната компанията Batsheva. На 24 април ще имаме възможност да видим „Пориви“ на един от обещаващите млади хореографи Бенжамeн Бертран, към когото е насочено солидно международно внимание. „Опиянение и гняв“ на известния с работата си в сферата на медийните изкуства и пърформанса артистичен колектив LIGNA, ни очаква на 25 април. Последното чуждестранно представление завършва (буквално и метафорично) силово международната програма със спектакъла „Жените-чудо“ на 26 април.

За първа година „Антистатик“ организира специална и доста интензивна „Българска танцова платформа“.

„По същество тази танцова платформа се случва за втори път. Първото издание на „Антистатик“ през 2008 г. беше една своеобразна българска платформа, макар и наречена фестивал. Тази година нашето намерение е да официализираме това случване и много съзнателно да направим отделна програма, която да се нарича „Българска танцова платформа“. В рамките на три дни сме поканили и те ще дойдат, изключително голяма група селекционери, директори на водещи пространства в Европа, като представители на мрежата на европейски къщи, директора на най-големия фестивал „Импулстанц”, представители на международната мрежа „Номадска танцова академия“, Танцфабрик Берлин, Фабрик Потсдам и т.н. Те ще гостуват в България, за да видят 13 представления на български артисти“, разказа Стефан Щерев.

Представленията са създадени от някои от най-интересните и успешни хореографи, режисьори и изпълнители в България като Иво Димчев, Марион Дърова, „Гараж колектив“, Анна Данкова, Живко Желязков, Ива Свещарова, Вили Прагер, Асен Наков, Филип Миланов, Ангелина Гаврилова, Станислав Генадиев, Мирослава Захова, Театър „Атом“, Мирослав Йорданов и Галина Борисова.

Ежегодното представяне на „витрина“ от някои от значимите български продукции пред селекционери и фестивални директори е важно намерение, стимулиращото връзката и по-тясното сътрудничество между артисти, фестивални директори, селекционери и танцови мрежи.

Сред важните цели, заложени в кода на „Антистатик“ още от създаването му, е опитът за скъсяване на дистанцията между публиката и съвременното изкуство.

Това е една от причините организаторите да настояват на достъпността на фестивала и ниските цени на билетите. От години в същата логика на „приближаването“ на артисти, изследователи и зрители, работи платформата „Без дистанция“, за която театралният теоретик Ангелина Георгиева, казва:

„Действително целта на „Без дистанция“ е да развива общуването на фестивала с неговите публики и всъщност с изкуството на съвременния танц, да предлага различни перспективи и различни начини на неговото преживяване. Вече от три години провеждаме популярния по много фестивали формат на физическите загрявки, т.нар. warm ups, които се случват преди представлението и зрителите имат възможност да се срещнат с хореографа или изпълнителя, той по своеобразен начин да ги въведе в идеята на представлението, в основни принципи на движението и хореографията. Друг формат, в който вече създадохме традиция, е този на модерираните разговори между артисти и зрители, който е една възможност за създаване на диалог и обратна връзка помежду им. Платформа „Без дистанция“ си поставя за цел е да бъде своеобразна лаборатория на „Антистатик“, да отвори пространство за обмен на артистични практики, на идеи, на професионален диалог, затова служат работните ателиета и уъркшопове.“

В края на фестивала на 30 април, „Антистатик“ ще отброи внушителните 126 представления, случили се от първото му издание до днес.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура