Ново решение в Наръчника: Машинното преброяване

Преференциите ще се броят и изчисляват много по-лесно с по-лесно с помощта на машина


От МOVE.BG, публикувана на 4 декември 2015

Наръчника за изборна реформа реагира на динамиката в обществото и постоянно се актуализира - с нови идеи за решения, нови проблеми, допълване на стари или отпадане на такива, които вече са станали безсмислени. След като на последните избори се сблъскахме с невъзможността на изборната администрация да гарантира достоверното и правилно преброяване на преференциалните гласове, нуждата от решение на този проблем става все по-пареща. В обществото се заговори за нещо ново и нестандартно - "Машинното преброяване". Екипът ни без никакво забавяне се зае с изследването на тази опция и я включи в Наръчника като възможно решение на предизвикателството "Сложност на преференциалното гласуване" към стъпка 5 - "Гласуване". Ето какво подготви за Вас Свилена Тодорова, студент по „Политология“,  IV курс в СУ „Св. Климент охридски“, Участник в програмата„Изборите: посока бъдеще“:

Всъщност, много по-лесно ще се броят преференциите и много по-лесно ще се изчисляват, ако ги обработва машина, въпреки, че се гласува с хартиена бюлетина.

Машинното преброяване е метод на броене на бюлетините, при който се използват машини или електронно оборудване, за да се преброят гласовете на всички, упражнили правото си на избор. Това е метод алтернативен на ръчното преброяване, което в момента се използва в България. Използва се най-вече от държави, в които има електронно или машинно гласуване, но те не са условие за въвеждането му.

Видовете машинно преброяване, които се прилагат в отделните държави, са различни: компютърни системи, които четат бюлетини,  скенери за оптично сканиране, принтери, принтиращи специални бюлетини, които се сканират след това, за да се отчете гласа, перфоратори с перфокарти, при които на практика самата бюлетина се перфорира.

Най-популярната версия прилича много на системата за преброяване на тото-фишове.

Идеята за въвеждането му е свързана с подобряване на изборния процес и отстраняване на основни проблеми, които са резултат от ръчното броене. Въпреки това съществуват предимства и слабости, които трябва да се отбележат.

Идеята за въвеждането му е свързана с подобряване на изборния процес и отстраняване на основни проблеми, които са резултат от ръчното броене. Въпреки това съществуват предимства и слабости, които трябва да се отбележат.

Плюсове

Машинното преброяване осигурява по-бърза и по-точна система в сравнение с ръчното броене, с много по-голям капацитет за обработване на данни. Намалява се възможността от допускане на грешки поради небрежно попълване на протоколите, особено при броенето на преференции. Хаосът при предаване на протоколите след края на изборния ден би бил вече невъзможен, защото машините с лекота печатат еднотипни протоколи, съобразени с формалните изисквания. Могат и да ги изпращат в електронен формат до регионалните/общинските преброителни центрове и така да получаваме много бързо резултати. В дългосрочен план машинното преброяване се очертава като по-евтина система, защото спестява разходи от администрация и може да се използва за всички видове избори, както и за референдумите.

Минуси

Основен минус, който може да се изтъкне е, че машинното преброяване би струвало горе-долу толкова, колкото и машинното гласуване. А второто би решило и много други изборни проблеми (двойно гласуване, избирателни списъци и т.н.) Възможна е загубата на данни, както и грешки при въвеждане – тъй като бюлетините трябва да се проверят не отпада напълно възможността от грешки. Съществува вероятност машината да не отчете вот, тоест вотът може да е отбелязан по такъв начин, че на машината да ѝ е трудно да определи какъв е вотът – валиден или невалиден и следователно може да зачете валиден вот като невалиден.

Приложение

Във Великобритания процесът представлява сканиране на хартиените бюлетини и събиране на информацията в компютърна система. Използвано е на местните избори в Англия през 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007 и 2012 г. През 2000 и 2004г. в кметските избори в Лондон. В Шотландия е използвано 2007 и 2012 г. в изборите за местно правителство.

Част от депутатите от РБ са внесли предложение за промяна в Изборния кодекс чрез въвеждането на машинно преброяване във всички секции в страната.

Ако машинното преброяване е твоето решение или искаш да видиш други алтернативи, изпробвай

Наръчник за изборна реформа.

MOVE.BG

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще