Калоян Рачев: AR изкуството отваря нови хоризонти и създава мостове

Срещаме се с Калоян Рачев от Vangavis часове преди официалното откриване на общата ни изложба “Реалности: Как AR, VR и MR се сблъскват с нашия RR?”.


От Марин Маринов, публикувана на 13 март 2019

На 14 март (четвъртък) от 19 часа в MOVE.BG ще бъде официалното откриване на Реалности: Как AR, VR и MR се сблъскват с нашия RR?. Изложбата изследва чувствата и знанието, взети от нашата реалност (RR) и привнесени към “друга” - разширена (augmented reality), виртуална (virtual reality) или смесена (mixed reality). Какво се случва, ако слеем реалностите и те се припокриват?

„Реалности“ представя AR произведения на 20 световни творци. Изложбата, която беше представена по време на VIENNA DESIGN WEEK 2018, ще бъде поставена за първи път в България благодарение на сътрудничеството между компанията за иновации Vangavis, приложението за AR изкуство Artivive и MOVE.BG. Чрез инсталиране на безплатното Artivive App посетителите ще могат да “видят” както RR хоризонта, така и допълнителното измерение - AR.

Часове преди откриването се срещаме с Калоян Рачев, основател на Vangavis и основен двигател зад идеята “Реалности” да бъде представена пред българска публика, за да разберем повече за изложбата.

Защо решихте да организирате “Реалности” в България?

В България екосистемата на творческите индустрии, предприемачеството, стартъпите и инвеститорите се развива много динамично и положително в последните години. По време на организацията на “Реалности” се запознах с толкова интересни и креативни хора и общности, и мисля че има потенциал да се разрасне с български примери.

Иначе с Artivive работя от самото им създаване. Впечатли ме бързината на тяхното развитие и фокусът им - изкуство чрез разширена реалност. Досега са избягвали да работят с големи брандове, ако проектът е твърде комерсиален. Затова мисля, че би било интересно да покажем тази нова комбинация и поглед към изкуството и на българската публика. А впоследствие да включим и популяризиране българските творчески глави в тази международна общност.

Може ли AR да привлече повече хора към изкуството?

Определено. От една страна, има потенциал да свързва хора от изкуството, които досега не са работили заедно. А от друга -  може да отвори врати към изкуството за публика, която до този момент не се е интересувала от тези теми и чрез технологиите получава нов вид достъп.

Творците пък имат възможност да разкажат повече с едно произведение, а музеи и галерии получават нови идеи и импулси да бъдат иновативни. Технологията на Artivive се използва и за графити, и улично изкуство (street art), което също привлича хора към културата и свързва различните реалности, например Banksy, .

Снимка: Artivive.

Какво прави този тип изкуство - разширената реалност (AR) - иновативно?

Разширената реалност дава нови възможности и пространства - както на самите творци, така и на публиката. Например, допълва към произведението фактора “време”, както и нови аудио-визуални аспекти, които могат да се използват по най-различни и креативни начини.

Освен това, се  прави директна връзка между аналоговия и дигиталния свят. Но в същото време не се задължава, защото остава възможността едно произведение да се консумира по “традиционния” начин - без допълнителна технология.

Този аспект за мен е много интересен, защото виждам добри възможности творци от аналоговия и от дигиталния свят да работят заедно. Това ще е и част от следващия ми проект в тази област.

Кой метод предпочитате - виртуална реалност (VR), смесена (MR) или разширена (AR) и защо?

Аз лично съм фен на истинската реалност (ако има такава), но обичам да експериментирам и с другите. Вярвам, че в бъдеще темата реалности ще стане още по-популярна и интересна за обществото. И то не само в света на игрите и на изкуството.

При разширената реалност хубавото е, че ни е нужна техника, която почти всички носим винаги със себе си - един смартфон. Докато, например, за виртуалната реалност са нужни повече устройства. VR, обаче, е и метод за по-дълбочинен прочит на определени теми.

В крайна сметка всичко се случва в човешкия мозък, което ще бъде и целта на технологиите занапред, според мен. Креативните хора с богата фантазия знаят най-добре за различните реалности, както и децата.

Снимка: Artivive.

Планирате ли други подобни инициативи като “Реалности”?

Да. “Реалности” е първата по вида си изложба, която организираме в България. Моята  следваща цел е да организирам към края на тази година втора изложба, изцяло от български творци като художници и креативни хора от дигиталната сфера. Обмисляме и да представим тази изложбата в българските културни центрове в европейските столици.

Вече набираме и се свързваме с творчески хора от България, които имат желание да участват в проекта. Те могат да се свържат с нас директно чрез имейл на office@vangavis.com или до co-working-a на MOVE.BG на co-working@move.bg

Кой е Калоян Рачев?

Калоян Рачев е роден в Нови Пазар, но израства в Австрия, където живее в момента. Завършва социология и икономика във Виена. От 15 години работи в сферата на иновациите. Стреми се да популяризира България чрез дейността си във Vangavis като помага на български предприемачи да разширят бизнеса си на международно ниво - главно към немско-говорящите държави.Също така насочва международни партньори, инвеститори и проекти към България.

Калоян е основател на компанията за иновации Vangavis. Участва също в Trending Topics, водеща австрийска онлайн медия в сферата на бизнес и технологии, с която тази година откриха и версия за българския пазар. Също така, е един от основателите на Българската финтек асоциация, както и представител на Българската стартъп асоциация в Австрия.

За да се срещнете с Калоян и да разгледате “Реалности” - очакваме ви на 14 март (четвъртък) от 19:00 часа в MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София за официалното откриване на изложбата.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура