Мечтата да спиш под открито небе

Рекордьорът от Ком-Емине стяга велосипеда си, за да тръгне по нови планински пътеки.


От Милена Цветанска, публикувана на 16 юни 2020

Свързваме името му с рекорд, страстта му - с велосипед, любовта му – с природата. През 2017 над 200 000 човека наблюдаваха дали ще успее да  премине най-бързо легендарния маршрут от връх Ком до нос Емине. Три години по-късно това момче отглежда пчели и мечтае да тръгне с колелото си по нов маршрут. Той се казва Борислав Йорданов и днес спокойно може да твърди, че с огромната си воля и дух е запалил стотици хора да тръгнат по планинските пътеки. Той вярва, че човек не трябва да спира да създава нови неща, но не вярва, че сме се поучили от предизвикателствата, пред които ни постави пандемията. Поне що се отнася до грижата ни за природата.

”Хората не се замислят-взимат пластмасова чаша, пият и хвърлят. Ние унищожаваме Земята и някои  си въобразяват, че ще изконсумират тази планета и ще отидат на друга. Само че това няма как да стане”, казва Борислав.

Защо толкова бързо забравяме ?

До преди дни твърдяхме, че изолацията заради COVID-19 ни е напомнила, че безграничното консуматорство води до непоправими щети на средата, в която живеем и че сме разбрали важния урок - унищожаването на природата е опасно за здравето на планетата и на хората. Дали обаче не си казахме - “Земята пое глътка въздух, продължаваме напред със старите навици”. Борислав не мисли, че след COVID-19 хората ще бъдат по-внимателни с природата и прогнозира, че “като отмине пандемията, ще започне всичко отново - замърсяване, отрови. Хората искат повече, отколкото имат нужда. Проблемът е в алчността”.

С нея се сблъсква и новото начинание на Борислав. По време на изолацията заради коронавируса той не може да бездейства и решава да отглежда пчели . Прави два кошера близо до София, в село Желява. Собствениците на околните земи, обаче, отглеждат рапица и я пръскат с пестициди, когато има цъфтеж. Това убива пчелите.

” Забранено е, но те го правят”, разказва Борислав и допълва: ”Ще хвърля много енергия там. Чувствам го. Аз каквото и да правя  го правя със сърце”.

Така с амбиция и страст започнало и приключението Ком-Емине. 2 дни, 22 часа и 49 минути !Това е времето, за което той минава  600 километра с колело. Толкова дълъг  е емблематичният туристически маршрут в Стара планина. Изкачва или заобикаля повече от 100 старопланински върха, за да достигне до отвесната стена на нос Емине. 

”Аз сравнявам този маршрут с Ел Камино, обаче, не е комерсиален. Не вярвах,че човек може да издържи на такова натоварване. Тръгнах с нагласата, че няма да спра да се движа, докато не падна от изтощение”.

Пътят от връх Ком до нос Емине е всъщност финала на трансевропейския пешеходен маршрут Е3 и е мечтата на всеки планинар. Традицията повелява, който издържи изпитанието, да си вземе две камъчета от планината - едното да го хвърли в Черно море, другото да го запази за спомен. Обикновено разстоянието се изминава пеша за около 20-25 дни и изисква много добра физическа и психическа подготовка. Борислав го покорява с колело за по-малко от три дни и поставя рекорд. 

“Но рекордите са за това да бъдат подобрявани,” така той коментира факта, че на следващата година друг колоездач е успял да бъде по-бърз от него.

Всъщност Борислав има много по-голяма цел - да запали колкото се може повече хора да отидат в планината, да повярват в себе си, да опознаят красотата на природата и да тръгнат по легендарния път. Той печели и тази битка

”Отидох на едно колоездачно събитие и един човек дойде, стисна ми ръката и ми каза: Браво! Синът ми другата година иска да го мине !”

Тогава Борислав е изпитал най- голямото удовлетворение от постижението си, защото то е мотивирало още поне 100 души да покорят планинските върхове.

Като запален колоездач той  иска да популяризира темата за повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Сега, когато един от ефектите на COVID-19 е истинският бум в продажбите на колела, е време реално да се създадат условия да слезем от колите, което означава по-чист въздух и по-малко задръствания. Дори такъв супер колоездач като Борислав казва, обаче, че карането на колело в София все още е доста опасно. Според него велоалеите в София са “едно отбиване на номера и усвояване на пари, никой не мисли да ги направи да са удобни за колоездача” и дава пример с Ломско шосе, което е особено опасно, защото ”както си караш и в следващия момент излиза кола и ти ако нямаш свръхбързи реакции просто се забиваш в колата.”

Затова Борислав предпочита своите планински велоприключения.

Ще се бори ли за нов рекорд на Ком-Емине?

“Никога не трябва да се отказваш, но трябва да знаеш кога да спреш” - отговаря Борислав, който е отправил поглед към ново предизвикателство. Той иска да тръгне от София и да стигне до Резово, като премине през Средна гора и Странджа. Борислав има едно важното условие, за да реализира това пътешествие: ”Да спя под открито небе”.

COVID-19 като възможност

Трябва ли да използваме уроците от кризата с коронавируса и да вземем мерки за още по-сериозната криза с климатичните промени? Нека използваме COVID-19 като възможност и вложим парите за възстановяване за изграждане на една модерна икономика с грижа за здравето на хората и на планетата ни. Икономика, която създава растеж и нови работни места чрез иновации. Подпишете писмото до правителството за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации. Инициатори са MOVE.BG заедно с бизнес и граждански организации от иновативната екосистема у нас.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла