МOVE.BG Онлайн Дебат: "Какво ни дава и какво ни струва Европа?"

Трети дебат от Европейската програма на MoveBG „Ти движиш Европа“


От МOVE.BG, публикувана на 10 април 2014

Въпроси, които поражда еврочленството ни.

Какви са икономическите измерения на еврочленството ни­? Каква би била „цената“ за влизането ни в Еврозоната и какво ще спечелим в краткосрочен и дългосрочен план? За какво се харчат парите на европейския данъкоплатец и в какво се инвестират най-много европейски средства?

Тези и още въпроси ще коментирахме на 16 април (сряда) от 19.00 часа в рамките на  третия дебат от Европейската програма на MOVE.BG „Ти движиш Европа“. Отговорите търсихме заедно с политолозите Явор Сидеров и Ивайло Яйджиев, икономиста и преподавател в катедра Европеистика на СУ „Св. Климент Охридски“ Калоян Симеонов, както и с финансиста Владимир Джаркълов. Дебата модерираше Елисар Башир, експерт по европейски въпроси в МOVE.BG.

Включете се с Вашите въпроси и коментари по темата!

На кратко говорихме за…

Явор Сидеров - политолог

За Явор Сидеров Европейският съюз е проект в развитие и възниква въпросът – съюзът се явява спасител или причинител на беди? Когато говорим за ползите, Сидеров смята че те ще станат очевидни, когато липсват. На този етап са видими предимно негативните страни на членството ни, защото все още не сме успели да се приспособим достатъчно добре. Сравнява го с лупа за преимуществата и недостатъците на страните – членки. Определя го като уникален нормативен проект с потенциал за икономическа, финансова, социална и културна трансформация на обществото. Подчертава неколкократно, че ЕС не е политическа, а икономическа организация.  

Ивайло Яйджиев - политолог

Според Ивайло Яйджиев Европейският съюз ни дава възможност да се развиваме в една конкурентна среда, а падането на бариерите пред капиталите е показателно, когато погледнем статистиката и видим, че над 90% от инвестициите у нас са европейски. Не е за подценяване и фактът, че в Европа 30% от чуждестранните студенти са българи. Яйджиев обобщава, че има два аспекта на членството ни в Евросъюза: от една страна ЕС поставя дъно на кризата у нас, но от друга страна има малки елементи, с които се опитва да провокира повече предприемачество и повече иновативни действия.

Владимир Джаркълов - финансист

Евро фондовете могат да се сравняват с плана Mаршал, a  основният проблем е липсата на Фискален съюз, според Владимир Джаркълов.  Трябва да се мисли в посока, която да реши проблемите по-устойчиво, защото какво ще стане, когато дойде следващата криза, пита той. Валутният борд е внесъл стабилност и именно тя дава възможност да се вържат ръцете на политиците да се вършат пагубни неща. Джаркълов е убеден, че в България има огромна яма между престъпление и наказание и това е причината законът да не се прилага ефективно. Говорейки са ползите от Европейския съюз и цената, която плащаме в обобщение той заключи, че към момента е трудно  да се говори за парична стойност на нашето евро членство, а ползите са предимно потенциални.  

Калоян Симеонов - икономист и преподавател в катедра Европеистика на СУ „Св. Климент Охридски“ 

У нас предимно се говори за евро фондовете е мнението на Калоян Симеонов. Категоричен е, че Европейският съюз ни дава много и ни струва по-скоро отговорности, а не пари. Ползите и разходите пък, не са адресирани само към държавата, а в по-голямата си част – към отделни хора. Симеонов отговаря кратко, че от членството си получаваме свобода, движение и възможности. И допълва – по-защитените ни права, приканва да си припомним как сме защитавали правата си преди 20 години и как е днес. Не пропусна да отбележи, че има две крайности у нас – хора, които много губят от членството ни и такива, които печелят прекалено много.  Акцентира на  екологичните стандарти, които за България са много високи.

MOVE.BG

Снимка: fra.europe.eu

тагове
Европа, Дебат,
Автор

още от Ти движиш Европа