Синигерът от графита зове: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

MOVE.BG откри образователен графити стенопис, който ни напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Партньор на инициативата е район “Триадица” на Столична община.


От МOVE.BG, публикувана на 12 юни 2024

“Премини на зелено” - това е мотото на образователния графити стенопис, който MOVE.BG откри на 12-ти юни в близост до Южния парк в София. Инициативата ни напомня за важността на природата в града и представя 150 зелени идеи как да я опазим и да превърнем София в един от градовете лидери по зелено развитие в Европа. Проектът е част от инициативата на MOVE.BG “Мисия Зелена София” в подкрепа на успешната зелена трансформация на столицата и останалите общини в България. Партньор на “Премини на зелено” е район “Триадица” на Столична община. 

Графити стенописът включва характерни елементи на градския живот и на растителния и животински свят в София, включително изображение на синигер - един от символите на столицата. “Премини на зелено” ни провокира да се замислим за ролята на природата в живота на града - тема, която често забравяме, забързани в ежедневието. Проектът се осъществява заедно със “Sofia Graffiti Tour”. Автор на графити стенописа е Венцислав Йосифов-Jermain.

Синигерът зове

Проектът има образователна насоченост, запознавайки гражданите с възможните решения как да преминем на зелено, за да опазим околната среда. Чрез QR код могат да бъдат достъпени 150 идеи за зелено развитие на София. Идеите са дадени от 55 водещи български експерти, събрани от MOVE.BG за създаване на решения за успешна зелена трансформация на столицата. 

Препоръките на експертите обхващат основни теми пред зеленото развитие на ниво местна власт: въвеждане на природно-базирани решения, подобряване на градското планиране, извършване на успешен енергиен преход, привличане на бизнеса към зелената трансформация на общината, ролята на комуникацията, както и подобряване на  координирането на зелените политики. Препоръките на експертите обобщихме в доклада “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето”, който е достъпен тук 

“Природата в града е основна предпоставка за качеството на живот ни. Затова е нужно да съхраняваме и разширяваме присъствието й. Пътят за това е зеленото развитие на градовете. То е повече от екологични мерки. Нужна е интегрална програма за зелената трансформация, която обхваща управленски и икономически мерки и ангажира всички граждани. 

Това ни казва и графити стенописът “Премини на зелено”. Важно е всички днес да преминем на зелено - и градските власти, и бизнесът, и всеки един гражданин. Вярвам, че новата администрация на Столична община ще разпознае зелената трансформация като основна дългосрочна стратегия за развитие и просперитет на София ,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

Графити стенописът е разположено в район “Триадица” на Столична община - в близост до един от любимите паркове в София - Южния. Можете да го разгледате в подлеза към парка от страната на булевард “Гоце Делчев”. 

“Зелена Триадица е нашият дом. Обгръщаме го с внимание и обич, ценим неговите обитатели и го съхраняваме като най-голямото ни богатство. Зелена Триадица не е цел, а вдъхновяващо пътешествие, което изживяваме заедно,” сподели кметът на район “Триадица” Димитър Божилов.

Разгледайте галерия със снимки от графити стенописа и от неговото изрисуване тук.

Мисия Зелена София

Една инициатива на MOVE.BG в подкрепа на зелената трансформация на София и на останалите общини в България.

Открийте 150 решения как това да стане възможно - разгледайте доклада “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла