МOVE.BG Онлайн Лекция: "Какво представлява електронното гласуване и сигурно ли е то?"

Д-р Робърт Кримър: „Електронното гласуване не е толкова просто, колкото изглежда!“


От МOVE.BG, публикувана на 8 февруари 2014

 

Академичен преподавател, изследовател, автор на десетки статии свързани с технологията и управлението на електронното правителство, д-р Робърт Кримър за първи път ще изнесе онлайн лекция за България в понеделник. Kримър е заемал позицията главен съветник в New Voting Technologies за демократичните институции и човешки права в Полша, където е отговорен за изготвянето, редактирането и публикуването на методологията за спазване на новите технологии при електронното гласуване.

Д-р Кримър е носител на множество награди, сред които Награда за висок потенциал, Научна награда на BMW group, Награда за международно студентско ръководство и други.

Член е на Клуба на гражданите във Виена, Австрийската компютърна общност и Германската общност за информационни технологии. Защитил е академични тезиси по темите: „Еволюция на електронното гласуване“ и „Защо се използват технологиите на гласуване и как влияят те?“. Кримър участва в Международен журнал за електронно управление, автор е на десетки статии с образователна цел сред които – „Повишаване на електронната демокрация“, „Двете страни на интернет гласуването – предимства и недостатъци“ , „Идвнето на електронната демокрация“, взема дейно участие в Семинара на електронното правителство на 16-та международна конференция по правни познания и информационни системи в Амстердам.

Всички ваши въпроси, свързани с техниката и сигурността на електронното гласуване, можете да задавате по време на онлайн лекцията на нашия сайт.

През изминалите седмици MOVE.BG организира поредица от дебати и дискусии по темите, свързани с мажоритарната и пропорционалната избирателна система и българския избирател. Поредицата по темата продължихме с първата онлайн лекция на д-р Робърт Кримър, експерт по електронно гласуване, която се излъчи на живо чрез стрийминг в понеделник (10 февруари) от 19:00 часа.

Колко е сигурно електронното гласуване и колко вида е то?

Колко време отнема на Естония от идеята за електронно правителство до оптимизирането на процеса? Кои са основните принципи на електронното гласоподаване? Възможно ли е вотът да бъде манипулиран чрез интернет и кой гласува, когато кликнем в електронната бюлетина?
Цялата лекция на д-р Кримър, както и отговорите на тези и още въпроси можете да намерите тук:

http://www.youtube.com/watch?v=mr0gnx-KkRo

Обобщение на лекцията на д-р Кримър:

Електронното гласуване изисква вяра в системата, но при онлайн гласоподаването няма как да бъде видян целият процес, затова доверието е трудно, категоричен е д-р Кримър. Експертът дефинира целия процес като: използване на електронното значение на въведениете символи и събиране на гласовете на хората чрез  комуникационни технологии. Гласуването по електронен път се базира на уникалната идентификация на глсуващия и опазването на тайната на вота, допълни той. Кримър посочи разликите между електронното гласуване в Русия и Венецуела, както и посочи САЩ като добър пример за съвместяване на няколко вида гласоподаване, които са в полза на достъпността и удобството на обществото.

Причините, поради които се избира електронното гласуване.

В хода на лекцията станаха ясни и причините, поради които се избира електронното гласуване – то обхваща по-голяма част от обществото като възможност за изразяване на вота, създава улеснение и удобство на хората с увреждания, по-достъпно и бързо е за обикновения човек, защото живеем в интернет свят, а според  Кримър не е за подценяване и фактът, че електрониизрането на една държава влияе положително върху нейния имидж. Видовете електронно гласуване са два: машинно и интернет, експертът поясни, че онлайн гласоподаването е по-сложно от машинното, защото е нужно да се раздели идентификацията на личността от нейния вот. Ясни станаха и седемтте ключови принципа на електронното гласуване: тайната на вота, интеграция на резултатите, равенство при гласоподаването, универсалност на гласуването, прозрачност при провеждането, отговорност и обществено доверие. Експертът е категоричен, че този вид гласуване не изгражда доверие, но го изисква, от което следва че процесът по интеграцията на процеса по електронно гласуване става „стъпка по стъпка“ и отнема време.

На въпросите, сързани с възможността за манипулиране на вота, Кримър беше категоричен, че при гласуването на хартиен носител е много по-лесно да се въздейства върху избора на един „глас“, но не и масово, докато при гласуването онлайн значително по-трудно е манипулирането на един вот, но ако това се сллучи, то води до масова манипулация на гласуването.

Д-р Кримър споделя, че идеята му да се занимава с електронно гласуване възниква спонтанно още през 1999 година, докато учи в университета във Виена. По това време започва развитието на amazon.com и засиленото купуване на книги онлайн подтиква експерта да мисли, че електронното гласуване е лесно, в последствие се оказва, че това далеч не е така.

MOVE.BG

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще