МOVE.BG подкрепя инициативата на Президента Росен Плевнелив за референдум

Граждански инициативен комитет за провеждане на референдум


От МOVE.BG, публикувана на 6 февруари 2014

МOVE.BG подкрепя инициативата на Президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум за реформа в изборния процес. Без да се ангажираме с позиция по конкретните въпроси от допитването, заставаме категорично зад суверенното право на всеки български гражданин да решава бъдещето си и това на страната си. По-конкретно – да избере по какъв начин да упражнява политическите си права. Инициативата на държавния глава е прогресивна, включваща гражданите в политическия живот и даваща им равен достъп за изразяване на позиция – това са част от целите, които гражданската платформа „МOVE.BG“ преследва и подкрепя с дейността си.

През последните седмици МOVE.BG организира образователни кампании по посока инструментариума за пряка демокрация. Проведохме и продължаваме да провеждаме цикъл от дискусии и лекции, свързани с изборния процес в България. Дават се отговори на редица въпроси, свързани с българския избирател, електронното гласуване, цената на изборите и чии са страховете от гласа на народа.

Упорството на властта да не допусне гражданите на България да упражняват суверенните си права, провокира участието на екипа на МOVE.BG в учредяването на Граждански инициативен комитет за провеждане на референдум (вчера – 5 февруари в Народното събрание) чрез своите представители: инициаторите и основатели на МOVE.BG Саша Безуханова и Христо Христев. Председател на комитета е проф. Георги Близнашки, а членовете са: проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, проф. Милена Стефанова, доц. Светла Божилова, Саша Безуханова, Христо Христев, Виктор Стоянов, Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, Борис Рангелов и Александрина Икономова. Целта на комитета е събирнето на 500 000 подписа за задължителното провеждане на референдум по въпросите, предложени от Президента.

Ние – МOVE.BG, подкрепяме искането на държавния глава за провеждане на референдум, защото виждаме в тази инициатива възможност гражданите да се включат активно в обществения живот на страната, да поемат отговорност за съдбата и делата си, което би било най-сериозната промяна и категорично утвърждаване на демокрацията чрез нейните най-преки форми. Съзираме възможност за прекратяване на порочни практики, връщане на държавата в ръцете на народа й и градивно движение напред за България.

ЗАЕДНО ДВИЖИМ БЪЛГАРИЯ!
Екипът на МOVE.BG

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще