Онлайн събитие: Наричания за България

На 10 декември ще си говорим за вдъхновяващата българска традиция и нейното значение днес със Саша Безуханова и Вихра Баева.


От МOVE.BG, публикувана на 4 декември 2020

Инициативата "Наричания за България“ на MOVE.BG достигна 30 000 последователи и съмишленици за три седмици, като основната цел на кампанията бе да изградим един колективен портрет на онази България, която искаме, заслужаваме и бихме съ-творили заедно. Най-често повтарящите се понятия в наричанията са за ясни и чисти ценности, свободомислие, солидарност, свързаност, почитане на корена, езика и земята ни, уважение и грижа към природата.

Някои избрани от нас наричания ще чуете на 10-ти декември от 18.30ч., когато сме поканили доц. д-р Вихра Баева да поговорим повече за традицията, ритуалите, корените на старата българска практика „наричане“ и нейните съвременни изражения. Разговорът ще води Саша Безуханова – автор на кампанията, която осъществява мост между древността и съвремието, между все по-НЕзабравения български код и нашата модерна действителност. Ако още не сте ни изпратили вашето наричане, можете да го направите тук.

Събитието е ексклузивно и ще се проведе онлайн във “Фейсбук” профилите на MOVE.BG и “Моята българска история”, какт и в платформата Webex. Молим ви да се регистрирате тук, ако желаете да ви бъде изпратен линк към Webex, чрез който ще можете да участвате в събитието директно, както и да задавате въпросите си към участниците. 

Гостът

Доц. д-р Вихра Баева е изследовател и автор в областта на фолклористиката, етнологията и културната антропология. Тя е доктор по фолклористика и доцент в секция „Антропология на словесните традиции” при Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН. Автор е на монографиите "Разкази за чудеса: локална традиция и личен опит” (2001; 2013) и "Нишката на живота: между коланчето за рожба и Богородичния пояс” (2012), както и на научнопопулярната "Голяма книга на българските празници и обичаи“ в съавторство в Веселка Тончева (2019). Съставител и редактор (заедно с Я. Отченашек) на "Речник на термините от словесния фолклор. България” (2013); отговорен редактор на сборника с фолклорни текстове "Змей. Змеица. Ламя и хала” (2016).

Предстои публикуването на редактирания от нея и Ангелина Илиева електронен сборник с научни статии „Етнология и епидемии: Социокултурни измерения на пандемията от COVID-19“. Автор на над 50 статии и студии у нас и в чужбина, публикувани на български, английски, немски, сръбски, чешки, словашки. Консултант е на анимационния проект „Златната ябълка“ на студио „Змей“ и на романа „Приказка за долната земя“ на Ирена Първанова, както и на разработвания в момента проект за настолна игра „Дяволския мост“ на Yellow Madhouse. Публикувала е научнопопулярни текстове в „24 часа”, „Списание 8”, сайта на Радио „България”, „Литературен вестник“ и др. Гостувала е в множество радио- и ТВ предавания, както и в интернет медии.

Сигурни сме, че традицията за наричанията присъства във вашата родова памет. Може да споделите характерни практики и обичаи, за които сте чували, на дигиталната карта на “Моята българска история”.

*Гледайте запис на разговора тук.

Добави в Календар 2020-12-10 18:30:00 2020-12-10 20:30:00 Europe/Istanbul Онлайн събитие: Наричания за България 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS