Да бъде: Кампанията “Наричания за България” обедини над 30 000 души

Инициативата на MOVE.BG привлече градивните виждания за страната ни чрез позитивни слова-отговори на големия въпрос "Каква България да си съ-творим".


От МOVE.BG, публикувана на 27 ноември 2020

*Гледайте запис на онлайн събитието ни "Наричания за България" с участието на Саша Безуханова, инициатор на MOVE.BG, и доц.д-р Искра Баева от БАН.

За три седмици кампанията “Наричания за България”, която започна в Деня на народните будители с целта да свърже в позитивна верига от намерения и вяра събудените, и тези, които имат воля заедно да съ-творят доброто в България, достигна до над 30 хил. души из всичките ни социални мрежи. Да наречеш нещо, да дадеш име някому е важен акт, който от древността до съвремието ни остава с неизменна стойност. Затова чрез “Наричания за България” материализираме доброто намерение, програмираме нашите пожелания за по-благополучна България тук и сега, назоваваме верните посоки, за да можем да се свържем с тях заедно.

“През последните месеци и особено в контекста на протестите, езика, който се говори в България е повече език на разединение, на гняв и на огорчение. Думите са код, през който ние се разбираме, свързваме се, или се противопоставяме. Особено във времена като днешните, когато минаваме през големи предизвикателства, това да помислим да се настроим и да изречем доброто, в което вярваме, е от изключително значение за личната ни хармония, но и за това да заредим с вяра хората край нас,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на кампанията.

Инициативата "Наричания за България" е покана към всички нас да облечем в думи градивните виждания за страната ни. По този начин хвърлихме своеобразен мост между стария български обичай на наричане и новите поколения, и създаде чисто пространство на добрия тон и градивното мислене и случване. Над 100 добротворци от всички краища на България - лидери на общности, предприемачи, артисти, активисти, журналисти, споделиха своите лични наричания, още 1000 ги споделиха, и така успяхме да свържем в съ-творческия код над 30 хиляди.

Какво си нарекоха будните

Ясни и чисти ценности, свободомислие, солидарност, свързаност, почитане на корена, езика и земята ни, уважение и грижа към природата - това са най-често повтарящите се понятия в наричанията на общността.  Това са ценностите, чрез които кампанияте вплете в гъста мрежа от съзидателни намерения колективната енергия за творчество, градеж и добруване за всички. 

Специално за вас подбрахме част от вдъхновяващите наричания, като с тях искаме да вдъхновим още съ-творци и да покажем на още повече хора, че в България има градивен език и идеи, усещане за лична отговорност и воля за случване. А понеже изречените думи имат многократно по-силна енергия от написаните, планираме и онлайн събитие в началото на декември, на което ще си говорим за значението на наричанията в миналото и за тяхното измерение днес.

Да бъде

“Да сме осъзнати, самостоятелно и свободо-мислещи, солидарни и креативни за да съградим това място за живеене с което ще се гордеем и което ще дава подслон и развитие на всеки - т. е.. място което ще направи живота ни.”

“Да бъде темата ценности първа по важност във всеки ум и всеки дом. Да се учим на емоционална интелигентност, финансова и политическа грамотност.”  

“Да бъде светло в умовете ни, топло в сърцата ни и изобилно в домовете ни. Да пазим земята си, да помним дедите си и да любим всички хора като сестри и братя Да градим бъдещето, да славим миналото, но най-вече да обичаме сегашното си.Да стъпваме нежно по пътя си, но нежно да вдъхваме доброто си .”

“Да бъде темата ценности първа по важност във всеки ум и всеки дом. Да се учим на емоционална интелигентност, финансова и политическа грамотност.”

“Да бъдем осъзнати, да бъдем сърдечни, да бъдем знаещи и можещи, да разграничаваме фалшивото от истинското, да вярваме в себе си и другите, да даваме и да се учим, да се научим на морал и естетика, да пазим природата и да обичаме Да бъде!”

“Наричам на България хора с ясна визия и чисти сърца да я осъществят. 

И не само визия за държавата, ами и за нас самите индивидуално, защото когато се стремим със сърце към нещо смислено което истински желаем то образува средата и за голямата визия. Наричам на България хора със смели мечти! Да бъде!”

“Наричам ни дори в най-мрачните дни да сме по детски нестихващо любопитни за откриването и ПРОБУЖДАНЕТО на това българско чудо, и на следващото, и на това след него. Без страх от тъмното. Наричам ни на светлина в душите, на светли мисли и дела.”

“Страхотна инициатива на MOVE.BG! Да си пожелаем от днешните негативни обстоятелства да излезем с повече позитивни силни страни на характера! И образователна система в България, която да дава повече възможност за позитивно образование и образование за развитие на характера!”

“Нека сме задружни и нека сме по-малко егоцентрични.  Нека по-малко завист и повече обич да има! Нека помним хубавото и забравяме лошото (и нека това не пречи да гласуваме по душа, с мисъл и съзнание съвсем скоро).”

“Нека знаем и вярваме, че бъдещето е наше, че ние го градим и нека повече такива строители да има! Нека България се окаже по-уютен дом за тези, които са тръгнали да търсят друг нейде по света. Нека бъде България на възможностите, България на талантите! Нека бъдем здрави и нека пазим България здрава!”

“Да бъде светло в умовете ни, топло в сърцата ни и изобилно в домовете ни! Да пазим земята си, да помним дедите си и да любим всички хора като сестри и братя! Да градим бъдещето, да славим миналото, но най-вече да обичаме сегашното си! Да стъпваме смело по пътя си, но нежно да вдъхваме доброто си!”

“Да се буди цялото. Да бъде жива. Да разчетем белегът на първоизточника и той да ни води към новото. Да намерим пътя в мислите, за да възникне промяната. Да разменяме познанието с другите хора на утрото. Да бъдем един народ, който диша със Слънцето и мечтае заради Месеца. Да съхраним у другите Слънчевата вяра и енергията на Свободната воля. Да бъдем Народът на Слънцето. Нека нареченото да бъде сторено! С хаштаг #move4bg е реченото от всички и нека силата на цялото да го пази.”

“Да сме будни и активни. Да се борим за свободата ни. Да не позволяваме духа ни да бъде сломен. Да сме здрави, мъдри и щастливи. Да бъдем обичани и да обичаме. Да допринасяме за световното благо наравно с останалите нации. Че и повече! Да бъдем достойни и доблестни хора. Да поставим духовното над материалното. Да пребъде България! Страхотна инициатива на MOVE.BG”

“Нека България да бъде щастлив дом на просветени хора, които познават кода на утрешния ден и в сътрудничество с уважение към природата създават от страната ни проекти и бизнеси, решаващи предизвикателствата пред света. Нека децата на България да растат с любов в благодатна среда за развитие на дарбите им, стимулираща ги да бъдат смели в идеите си и да избират да ги реализират от тук за света. Нека да сме будни, свободни и да избираме да се свързваме за общ градеж и добротворчество. Да бъде!”

“Да си наречем една по-будна, по-активна и по-чиста България! България водена от принципи и уважение, не от корупция и безредие. България на предприемачите и творците, не на шуробаджанащината и бюрокрацията. България на иновациите и прогреса!”

“Чудна инициатива! Ето и моето наричане: Да имаме смирение и плам да разгорим осъзнатостта си.”

Включи се в "Наричания за България"

*Сподели твоето наричане във “Фейсбук”, като пресподелиш поста на MOVE.BG тук и свържеш чрез таг твои приятели, които да добавят тяхното наричане и да свържат следващи добротворци. Така ще вплетем в гъста мрежа от съзидателни намерения колективната енергия за творчество, градеж и добруване за всички.

*Не пропускай да сложиш и #move4bg - кодът на матрицата на добротворчеството, който ще създадем заедно.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка