Науката решава проблеми: ДНК - в основата на нашето здраве

На 26 март гост на поредното издание на „Науката решава проблеми” ще бъде д-р Олга Антонова лекар генетик и преподавател в Медицински университет-София.


От МOVE.BG, публикувана на 12 март 2019

Какво е ДНК? Защо е толкова важна за човешкия живот? Как е свързана с нашето здраве?

Върху какви проекти, свързани с ДНК работят български учени?

Тези въпроси ще обсъдим в новия брой на “Науката решава проблеми” с госта ни д-р Олга Антонова - лекар генетик, преподавател в Медицински университет-София, генетичен консултант и ръководител на научни проекти.

Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) е нашето „аз“, закодирано в последователност от четири букви (нуклеотиди), това е нашият код, който ни прави уникални – също като всички останали :).

Всъщност, всички хора сме 99,9% идентични и нашата неповторимост се дължи на нищожния 0,1% от нашето ДНК. Така погледнато – това изглежда незначително, но като се вземе предвид, че човешкият геном е изграден от около 3 милиарда базови двойки – 0,1% се превръща в 3 милиона базови двойки.

Именно в тези 3 милиона двойки, представляващи уникални комбинации, се откриват промените, които ни дават червена коса, вместо руса или зелени очи, вместо сини. Може да се открият вариации, които повишават риска от затлъстяване или други, които намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Различия, които ни насочват към определени болести или пък ни дават повече възможности. Така съществуващите генетични разлики сред пациенти с едно и също заболяване, могат да ни насочат към различна терапия.

И така – всички ние сме повече еднакви, отколкото различни, но едва сега започваме да разбираме колко важни са нашите различия.

Очакваме ви на 26 март (вторник) от 19 часа в MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София. Вход: свободен! Необходима е предварителна регистрация .

Науката решава проблеми“ е поредица на “Българска наука” и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

Добави в Календар 2019-03-26 19:00:00 2019-03-26 20:00:00 Europe/Istanbul Науката решава проблеми: ДНК - в основата на нашето здраве 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
тагове
Събитие,
Автор

още от The Changemakers