Димитър Татарски:"Вярвам абсолютно в добродетелта и нуждата от наличието й в живота на всеки един от нас, така че да ни се случват и да правим красиви и устойчиви неща във времето."

Митко е посланикът на МOVE.BG в Благоевград


От МOVE.BG, публикувана на 11 май 2015

Митко завършва Американски университет в България, специалности бизнес администрация и икономика. Работи в областта на туризма и гражданското общество. Съосновател на Общност „Каузи и Начинания”, старт-ъп общност за местно развитие, и съинициатор на „БГ мъдрост в действие”, каузата за интегриране на българската мъдрост в дейности на хора, организации и общности. Участник в разнообразни проекти, обучения, кампании. Желае да се утвърди като социален предприемач, разработващ социални иновации в подкрепа на дългосрочното ефективно функциониране на обществото.

Опиши себе си?

Добродушен  и доброжелателен, търсещ начини, с които да осмисли живота си и остави следа в него. Вдъхновявам се от хора като Левски и Ботев, Ганди и Майка Тереза, Мартин Лутър Кинг и ми се ще да подпомагам и правя дела като техните. Лоялен и отдаден на приятели и каузи, които съм обикнал и в които силно вярвам. Енергичен, импулсивен на моменти, често доверчив, ентусиаст по природа. Понякога, обаче, започвам по няколко неща едновременно и изпитвам трудности с тяхното приключване.

В какво вярваш абсолютно?

Вярвам абсолютно в добродетелта и нуждата от наличието й в живота на всеки един от нас, така че да ни се случват и да правим красиви и устойчиви неща във времето. Трябва да знаем и да се подсещаме един друг, че няма нищо по-важно в процесите на развитие, било то на човек или организация, местна общност или общество, от добродетелта, принципите и ценностите. Те са по-трайни и от научни изследвания. Затова, както насърчава и Аристотел, нека всеки от нас, в качествата си на гражданин, политик, работодател, магистрат, граждански активист, журналист… работи за създаване на условия, в които да можем да бъдем добродетелни в България, в нашите градове и села, в нашите домове в чужбина.

 Най-голямото предизвикателство в твоята работа?

Едно от най-големите предизвикателства в моята работа е създаването на възможности и активното въвличане на хората в работния процес чрез поставянето им в центъра на тази работа. Друго голямо предизвикателство е в преодоляването на недоверието ни и създаването на доверие един в друг, т.е. работа с начините ни на мислене и поведение, с ума и сърцето .

 Какво в България харесваш най-много?

Планините и полята. Роден съм в планински край и от малък обикалям хълмчетата и полето около Разлог. Намирам голяма символика в тях: планините винаги ни показват къде да бъдем и, подобно на дърветата, накъде да гледаме, а именно, нагоре и високо в посока по-висши цели и идеали, по-висши състояния на духа и душата, а полята – те са местата, които ни разкриват и научават на средствата и начините, с които да стигнем до тези цели и идеали, до тези състояния. На полето човек учи естествени закони и принципи, поуки за сполуки като „Каквото посееш, това ще пожънеш”,  „Днешната работа не оставяй за утре”, „Който работи честно, ще живее по-лесно”, други такива.

 А какво не харесваш и би искал да промениш?

Не харесвам убеждението на мнозина от нас, че властта дава неограничени възможности, че всичко зависи от политика или олигарха, кмета или шефа, че гражданската инициатива няма значение. Все намираме някой друг да свърши работата или набеждаваме някой друг за виновен. Това убеждение ни прави пасивни в среда, която изисква повече от всякога да бъдем активни. Ще ми се по-скоро да осъзнаем вътре дълбоко в нас, че всички ние сме отговорни за случващото се в живота ни и страната.

Мисъл, близка до философията ти за живота?

„Съединението прави силата”. Все повече започвам да вярвам, че тази мисъл не случайно е избрана за девиз на страната ни. Виждал и срещал съм хора с единство на характера и интегритет, организации, разчитащи и стигащи до успех заради екипната си работа, местни общности, разчитащи за своето развитие на обединяващи подходи като части на цялото и синергията. Няма нищо по-вдъхновяващо от такива хора, организации и общности, а аз искам да бъда като тях и инициатор на такива.

„Нуждата от промяна в страната става все по-осезаема. За мен, на този етап, тя се изразява в намирането на нов модел, базиран на повече лична ангажираност с процесите в страната и в определянето на обществения интерес от самите граждани с подкрепата на гражданското общество. Искрено вярвам, че MOVE.BG като гражданска организация ни раздвижва по пътя на промяната."

MOVE.BG

Автор

още от Добрият пример