Що е то висящ обяд и какво общо има с изкуството?

Благотворителност и социално развитие в рамките на резиденция Водна кула


От МOVE.BG, публикувана на 29 май 2018

Висящ обяд е версия на възникналата в Италия благотворителна инициатива Caffè sospeso или "висящо кафе". Идеята е проста - поръчвайки "висящо" кафе или обяд, вие всъщност поръчвате както за себе си, така и за друг, който не би могъл да си го позволи.

 

От обяда до творческите практики

В разгара на юни и MOVE.BG ще се включи в подобна инициатива, която не само подкрепя хора в нужда, но е свързана с вълнуващия творчески процес в рамките на Творческа резиденция Водна кула №2. Участниците в резидентската програма и екипът на "Водна кула" ще помогнат на готвача на специалния обяд в къщата ни на 15 юни. "Всящите" поръчки на гостите ще бъдат раздадени още в същия ден, а събраните средства ще отидат за ежеседмичния неделен обяд, организиран от Солидарна кухня София в Солидарния клуб на ул. "Георг Вашингтон" №51.

 

Тазгодишното издание на Водна кула

За втора година, една споделена къща в София отваря врати за двуседмичен престой на международни съвременни артисти. Творческа Резиденция Водна Кула 2018 се провежда между 1 и 17 юни и е организирана от Сдружение ИМЕ. Целта е да се изследват творчески методи за постигане на подобрения в конкретно пространство или конкретен съществуващ проблем в обществото. Постигането на тази цел зависи от осъществяването на пълноценен обмен и диалог между всички заинтересовани страни – артисти, активисти, граждани. Тази година централната тема е „Социално развитие чрез творчески практики“. С резултатите ще можем да се запознаем чрез серията публични събития, планирани между 14 и 16 юни.

 

Артисти от 11 страни ще творят заедно с нас и града

Петнадесетте участници в резиденцията са избрани въз основа на отворена покана за участие от жури, включващо художници и галеристи и колекционери от България. Повече от половината проекти се основават почти изцяло на тясно сътрудничество със гражданите на София и буквално биха били невъзможни без местно участие. Ето ги и тях:

Патрик Фенек (Малта) e фотограф и преподавател, специализира инсталации и смесени визуални изкуства. Вдъхновен от крилатата фраза на Оскар Уайлд, “След добро хранене човек е способен да прости на всички, дори и на роднините си“, Патрик се заема да преобърне стандартното ни възприятие на храненето и символиката на храната в изкуството.

Валентина Шара е родена в Италия, работи между София и Рим. Проектът, който ще реализира в София, е звукова инсталация, наречена „Жабите“ – тавертинови плочи, в които се отразява и разпространява звукът от предварително записани разговори, произвеждайки причудлив хор от иначе познати неща.

Марта Влусек (Полша) ще изготви фото-видео инсталация на тема деспотство на човека над Земята в 21-ви век.

Марк Шмиц (Германия) се заема с изготвяне на „социално проучване“ – въпросник, серия от интервюта и фото портрети и рисуване по тялото с йод – резултатът ще е изненада, както за публиката, така и организаторите.

Шиао Ли (Япония) е независим куратор и артист, преподавател, който живее и работи между Китай и Япония. Творбите на Шиао изследват пресечните точки в изкуството, природата и науката. Събран на място природен материал – листа, растения, трева и др. – както и плексиглас, метал ще дадат основа на нейната инсталация в София.

Пърформансът на Руби Сидър (Великобритания), включва дузина диспенсъри за вода и местни доброволци-актьори; в основата на проекта й ще залегнат разговори, записки и идеи, събрани на място в различни столични институции, които Руби има си поставя за цел да посети по време на престоя си, концентрирайки се върху жените служители и личния им опит.

Акцията на Хуан Хосе Валенсия (Испания) разглежда ходенето като креативна и социална практика: вървейки от единия до другия край на София, Хуан и  доброволци ще документират града; събраният материал от тяхната „разходка“ ще бъде представен в края на резиденцията.

Корин Фима (Италия) ще набира доброволци-танцьори за уличен пърформанс, който тя описва като „градски балет“. Какво прави Жената-чудо в него, предстои да разберем.

Гал Лешем (Израел) се интересува от колективната история и спомени на дадено място и ни кани да преразгледаме дефиницията на Значимото.

Ева-Лиса Пухака (Финландия) предлага изследване на различните гледни точки относно... гарваните. Тя ще се занимава с доминацията на хората, ефекта на глобалните климатични промени, летателните навици на птиците, социология, митология. В резултат очакваме да видим София през погледа на гарваните.

От българска страна в резиденцията се включват Мая Йоцова и Дарена Георгиева.

Мая Йоцова, израснала в София, но в момента живее и работи в Монреал, Канада. Съчетава документалното и експериментално кино, с фокус човек и околна среда. В проектите си с нови медии Мая използва традиционните методи за картографиране, за да разшири концепцията за география. С филм и творческо картографиране тя ще изследва отношението ни към зелените площи в София.

Пловдивчанката Дарена Георгиева пък проследява развитието на София през годините, използвайки лични спомени и скорошни наблюдения. Събраният материал ще бъде обратно въведен в градската среда под формата на рисунки, принтове и фотографии.

 

Къде да ги открием?

Освен MOVE.BG тази година пространствата-партньори на резиденцията  са галерия „Аросита“, арт пространство „Раковски 167“,  „Деспред“ – с бившия склад на ул. Веслец и the fridge.

От 6 до 10 юни, между 16 и 19ч., работата по проектите ще протича при отворени врати. Веки, който интересува от процесите по подобряване на градската ни среда и желае да получи повече информация за замислените проекти и тяхното реализиране, би могъл да посети локациите, да се запознае с артистите и да наблюдава отблизо работата им.

Представянето на реализирание проекти започва ден преди обяда, организиран в нашата къща - на 14 юни се открива изложба в галерия „Аросита“. Веднага след вкусната ни акция пък е откриването в  арт пространството „Раковски 167“. Резиденцията се закрива на 16 юни в бившия склад „Деспред“ на ул. Веслец, където е предвидена програма с публични пърформанси и музика. Ако случайно пропуснете нещо от този наситен уикенд, пространствата ще останат отворени за посещения до 18 юни включително. Междувременно детайли около програмата можете да следите тук.

 

Инициаторите

Сдружение ИМЕ е формирано през 2004 от група творци с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове. Първата такава сграда е споменатата водна кула в кв. „Лозенец“, където със съвместни усилия от съвсем практично естество - като почистване на градинката около кулата през 2006 г. за да се види в цялата ѝ красота, идва и признанието на цялостния проект за създаване на фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства. Артистичната инициатива „Водна кула арт фест“ е включена в картата на значими културни събития в София, а и в Европа и от малка локална инициатива прераства в духовно средище на мнозина. През годините „Водна кула арт фест“ се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, привлякла повече от 600 артисти, работещи с сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите, които сдружение ИМЕ открива, интегрира и използва през годините, са много и всяка от тях представя уникалната културна идентичност на София. През 2016 инициативата отбеляза своята 10-а годишнина. През юли 2017 Сдружение ИМЕ провежда първата “site-specific” резиденция в България, събирайки по един покрив съвременни артисти от Япония, Украйна, Китай, Сърбия, Австралия и Великобритания, чиито проекти се замислят и реализират в рамките на едноседмичния им престой, спрямо спецификите на двете партньорски локации – Хладилно Депо Подуяне и столичния ОКИ „Искър“.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура