Що е то висящ обяд и какво общо има с изкуството?

Благотворителност и социално развитие в рамките на резиденция Водна кула


От МOVE.BG, публикувана на 29 май 2018

Висящ обяд е версия на възникналата в Италия благотворителна инициатива Caffè sospeso или "висящо кафе". Идеята е проста - поръчвайки "висящо" кафе или обяд, вие всъщност поръчвате както за себе си, така и за друг, който не би могъл да си го позволи.

От обяда до творческите практики

В разгара на юни и MOVE.BG ще се включи в подобна инициатива, която не само подкрепя хора в нужда, но е свързана с вълнуващия творчески процес в рамките на Творческа резиденция Водна кула №2. Участниците в резидентската програма и екипът на "Водна кула" ще помогнат на готвача на специалния обяд в къщата ни на 15 юни. "Всящите" поръчки на гостите ще бъдат раздадени още в същия ден, а събраните средства ще отидат за ежеседмичния неделен обяд, организиран от Солидарна кухня София в Солидарния клуб на ул. "Георг Вашингтон" №51.

 

Тазгодишното издание на Водна кула

За втора година, една споделена къща в София отваря врати за двуседмичен престой на международни съвременни артисти. Творческа Резиденция Водна Кула 2018 се провежда между 1 и 17 юни и е организирана от Сдружение ИМЕ. Целта е да се изследват творчески методи за постигане на подобрения в конкретно пространство или конкретен съществуващ проблем в обществото. Постигането на тази цел зависи от осъществяването на пълноценен обмен и диалог между всички заинтересовани страни – артисти, активисти, граждани. Тази година централната тема е „Социално развитие чрез творчески практики“. С резултатите ще можем да се запознаем чрез серията публични събития, планирани между 14 и 16 юни.

 

Артисти от 11 страни ще творят заедно с нас и града

Петнадесетте участници в резиденцията са избрани въз основа на отворена покана за участие от жури, включващо художници и галеристи и колекционери от България. Повече от половината проекти се основават почти изцяло на тясно сътрудничество със гражданите на София и буквално биха били невъзможни без местно участие. Ето ги и тях:

Патрик Фенек (Малта) e фотограф и преподавател, специализира инсталации и смесени визуални изкуства. Вдъхновен от крилатата фраза на Оскар Уайлд, “След добро хранене човек е способен да прости на всички, дори и на роднините си“, Патрик се заема да преобърне стандартното ни възприятие на храненето и символиката на храната в изкуството.

Валентина Шара е родена в Италия, работи между София и Рим. Проектът, който ще реализира в София, е звукова инсталация, наречена „Жабите“ – тавертинови плочи, в които се отразява и разпространява звукът от предварително записани разговори, произвеждайки причудлив хор от иначе познати неща.

Марта Влусек (Полша) ще изготви фото-видео инсталация на тема деспотство на човека над Земята в 21-ви век.

Марк Шмиц (Германия) се заема с изготвяне на „социално проучване“ – въпросник, серия от интервюта и фото портрети и рисуване по тялото с йод – резултатът ще е изненада, както за публиката, така и организаторите.

Шиао Ли (Япония) е независим куратор и артист, преподавател, който живее и работи между Китай и Япония. Творбите на Шиао изследват пресечните точки в изкуството, природата и науката. Събран на място природен материал – листа, растения, трева и др. – както и плексиглас, метал ще дадат основа на нейната инсталация в София.

Пърформансът на Руби Сидър (Великобритания), включва дузина диспенсъри за вода и местни доброволци-актьори; в основата на проекта й ще залегнат разговори, записки и идеи, събрани на място в различни столични институции, които Руби има си поставя за цел да посети по време на престоя си, концентрирайки се върху жените служители и личния им опит.

Акцията на Хуан Хосе Валенсия (Испания) разглежда ходенето като креативна и социална практика: вървейки от единия до другия край на София, Хуан и  доброволци ще документират града; събраният материал от тяхната „разходка“ ще бъде представен в края на резиденцията.

Корин Фима (Италия) ще набира доброволци-танцьори за уличен пърформанс, който тя описва като „градски балет“. Какво прави Жената-чудо в него, предстои да разберем.

Гал Лешем (Израел) се интересува от колективната история и спомени на дадено място и ни кани да преразгледаме дефиницията на Значимото.

Ева-Лиса Пухака (Финландия) предлага изследване на различните гледни точки относно... гарваните. Тя ще се занимава с доминацията на хората, ефекта на глобалните климатични промени, летателните навици на птиците, социология, митология. В резултат очакваме да видим София през погледа на гарваните.

От българска страна в резиденцията се включват Мая Йоцова и Дарена Георгиева.

Мая Йоцова, израснала в София, но в момента живее и работи в Монреал, Канада. Съчетава документалното и експериментално кино, с фокус човек и околна среда. В проектите си с нови медии Мая използва традиционните методи за картографиране, за да разшири концепцията за география. С филм и творческо картографиране тя ще изследва отношението ни към зелените площи в София.

Пловдивчанката Дарена Георгиева пък проследява развитието на София през годините, използвайки лични спомени и скорошни наблюдения. Събраният материал ще бъде обратно въведен в градската среда под формата на рисунки, принтове и фотографии.

Къде да ги открием?

Освен MOVE.BG тази година пространствата-партньори на резиденцията  са галерия „Аросита“, арт пространство „Раковски 167“,  „Деспред“ – с бившия склад на ул. Веслец и the fridge.

От 6 до 10 юни, между 16 и 19ч., работата по проектите ще протича при отворени врати. Веки, който интересува от процесите по подобряване на градската ни среда и желае да получи повече информация за замислените проекти и тяхното реализиране, би могъл да посети локациите, да се запознае с артистите и да наблюдава отблизо работата им.

Представянето на реализирание проекти започва ден преди обяда, организиран в нашата къща - на 14 юни се открива изложба в галерия „Аросита“. Веднага след вкусната ни акция пък е откриването в  арт пространството „Раковски 167“. Резиденцията се закрива на 16 юни в бившия склад „Деспред“ на ул. Веслец, където е предвидена програма с публични пърформанси и музика. Ако случайно пропуснете нещо от този наситен уикенд, пространствата ще останат отворени за посещения до 18 юни включително. Междувременно детайли около програмата можете да следите тук.

Инициаторите на "Висящ обяд"

Сдружение ИМЕ е формирано през 2004 от група творци с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове. Първата такава сграда е споменатата водна кула в кв. „Лозенец“, където със съвместни усилия от съвсем практично естество - като почистване на градинката около кулата през 2006 г. за да се види в цялата ѝ красота, идва и признанието на цялостния проект за създаване на фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства. Артистичната инициатива „Водна кула арт фест“ е включена в картата на значими културни събития в София, а и в Европа и от малка локална инициатива прераства в духовно средище на мнозина. През годините „Водна кула арт фест“ се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, привлякла повече от 600 артисти, работещи с сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите, които сдружение ИМЕ открива, интегрира и използва през годините, са много и всяка от тях представя уникалната културна идентичност на София. През 2016 инициативата отбеляза своята 10-а годишнина. През юли 2017 Сдружение ИМЕ провежда първата “site-specific” резиденция в България, събирайки по един покрив съвременни артисти от Япония, Украйна, Китай, Сърбия, Австралия и Великобритания, чиито проекти се замислят и реализират в рамките на едноседмичния им престой, спрямо спецификите на двете партньорски локации – Хладилно Депо Подуяне и столичния ОКИ „Искър“.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура