Следваща спирка: изкуство

Четири изкуства, четири спирки на софийския градски транспорт и една обединяваща ги идея


От МOVE.BG, публикувана на 19 октомври 2018

Казват, че прозаичното е изместило поетичното. Е, в стремежа си да докаже обратното, осигурявайки мини бягство от сивата суматоха, екипът на фондация Visionary съживи творчеството в градска среда с проекта ‘’Следваща спирка: Изкуство’’.

Без да бърза особено.
Без медиатори. Тук и сега.

Четири жанра – литература, музика, съвременен танц, изобразително изкуство.
Четири спирки на софийския градски транспорт.
Една обединяваща ги идея:

Ако ти не дойдеш при изкуството, изкуството идва при теб.

И да – то пристигна точно по разписание.

Между 11 и 13 октомври, намиращите се на правилното място в правилното време столичани, се натъкнаха на симетрични преплитания между Албена Лимони, Августина-Калина Петкова, Росен Карамфилов, Георги Маринов – Хорхе и Калина Георгива, които бяха главните действащи лица в тази 3-дневна творческа окупация.

Следваща спирка: изкуство. Албена Лимони, спирка Софийски университет

Начало на преобразяването бе дадено от художничката Албена Лимони и актрисата Августина-Калина Петкова на спирка „Софиийския Унивеситет“, която те превърнаха в Следващата спирка „Изкуство“. В ранните часове на миналия четвъртък, 11 октомври, вместо сутрешното кафе, съчетание от поезия и изобразително изкуство разбудиха сетивата в сърцето на столицата.

Следваща спирка: изкуство. Калина Георгиева, Росен Карамфилов, Г.М.Димитров

В петъчния следобед площадът пред спирка „Г.М. Димитров“, посока Студентски град, пък се превърна в сцена, на която поетът Росен Карамфилов със своя интерпретация на Шекспирови сонети, вдъхнови нежни и леки движения у Калина Георгиева - танцьор от АТОМ театър.

СЛедваща спирка: изкуство. Георги Маринов, Албена Лимони, стадион В.Левски

 

А в събота две спирки в централни части на столицата звучаха в ритъма на изкуството. Това бяха невиждани съчетания, в които изълнението на Георги Маринов – Хорхе (музикант, Оратница) на дижериду провокира Албена Лимони да създава скици на момента в близост до спирка „Стадион Васил Левски“. Следобед на спирката при Хотел „Плиска“ Калина Георгиева разкри още от магията на танцовото изкуство под уникалникалния съпровод на гайда, отново в ръцете на Хорхе.

Следваща спирка: изкуство. Георги Маринов, Калина Георгиева, Плиска

А заобикалящата рутина? Тя просто осигури един отлично контрастиращ фон, каращ съкровеното да изпъкне сред всекидневното.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на Културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Снимки: Mihaela Draganova Photography

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура