За стартъпи: безплатна разработка на софтуер за проекти в начална фаза

Инициативата е на нашите приятели “Лудогорие софт”, чийто основател Емилиян Кадийски е член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”.


От МOVE.BG, публикувана на 12 януари 2023

Български стартъпи могат да кандидатстват за безплатна разработка на софтуер, която ще им бъде предоставена през тази година. Инициативата е на компанията “Лудогорие софт”, основана от Емилиян Кадийски, който е член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”. 

Разработката ще започне през месец май след приключването на настоящата обучителна програма за програмисти на “Лудогорие софт”. Целият процес на разработка, в който ще се включат трима-четирима програмисти, ще продължи пет месеца. Инициативата ще включва координация от ментор и участие на опитен софтуерен предприемач, който е бил част от създаването на десетки проекти, включително и такива, постигнали над 50 милиона евро оборот за първата година от създаването си. 

“Лудогорие софт” е част от дългогодишната работа на Емилиян Кадийски в подкрепа на развитието на цифрови умения,  включително и чрез проекта "Враца софтуер", на който е съосновател и заради който той беше избран за член на клуба на променящите България личности "The ChangeMakers".  “Лудогорие софт” е една от най-новите инициативи на Емилиян. Компанията провежда осеммесечни обучения за възрастни и ученици по модела на “Телерик” и “СофтУни” и в тясно сътрудничество с ИТ академии в Търговище и Разград. След завършване на обучението си курсистите преминават през стажантска програма под ръководството на опитни ментори. 

Програмата за стартъпи

Тази година след приключване на провеждащото се в момента обучение ще започне програма за разработка на безплатен софтуер за стартъпи. Целта е да се подпомогнат български стартиращи бизнеси в начална фаза със създаване на прототип на уеб приложение (MVP) на стойност 10 000 лева, споделят ни от “Лудогорие софт". От кандидатствалите проекти ще бъдат избрани два стартъпа за участие в програмата.

Разработката ще протече в две фази:

  • Project definition phase: В рамките на около месец ще се провеждат срещи всяка седмица, за да се определи конкретното задание за разработка на MVP. Чрез тези срещи ще се дефинира техническото описание за програмистите. В тази фаза към екипа на стартъпи ще се включи и опитен софтуерен предприемач;
  • Project development phase: това е фазата на самата разработка на софтуера. През този период ще се провеждат по една-две срещи на седмица, за да се изчистват детайлите около проекта и да се проследява прогресът му.

“Можем да разработим уеб приложение, използвайки Java и Spring Boot. Основният фокус е върху функционалността, а не върху дизайна. Т.е. да бъде функционален уеб сайт с база данни, който изпълнява някаква бизнес логика (социална мрежа, бизнес софтуер, marketplace и т.н.),” споделят ни от “Лудогорие софт” и допълват:

“Ако имате нужда от уеб сайт тип визитка, който да представя вашата идея без функционалности - тази програма НЕ е подходяща за вас!”

Примерни проекти, които са разработвани по този модел, са следните:

  • https://rolemodels.bg - платформа за намиране на ролеви модели за класната стая, която е използвана от “Заедно в час” в рамките на три учебни години;
  • https://vratsa.aktivnosti.bg - платформа, която дава възможност за регистрация на собственици на местни активности от Враца (спорт, обучения, танци и т.н.). След одобрение от модератор, регистрациите стават видими за крайните потребители; 
  • https://edudata.bg - платформа, която е в помощ на преподавателите чрез събиране и анализ на обратна връзка от ученици. На основата на събраната информация могат да се правят различни справки. В платформата има роли на администратор, директор и учител. Използва се от 2022 година и има над 7000 попълнени анкети.

След завършване на програмата, ако екипът на стартъпа се сработи с екипа на програмисти, те ще имате възможност да продължат сътрудничеството си на преференциални цени. Продължаването на сътрудничеството не е условие за участие в програмата.

Можете да кандидатствате за програмата, като попълните Гугъл анкетата тук. Срокът за попълване е до април месец.

The ChangeMakers of Bulgaria

"The ChangeMakers of Bulgariaе клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на клуба е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на културното, дигиталното и устойчивото развитие.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната