Да се срещнем ТАМ: културното пространство на Търново стана на 7

Повече за идеята и развитието на проекта от Велико Търново ни разказва неговият съосновател Галин Попов, член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”.


От МOVE.BG, публикувана на 22 януари 2020

ТАМ срещаш съмишленици. ТАМ се запознаваш с различни културиТАМ обсъждаш градско развитие. ТАМ говориш за изграждане на общности.

ТАМ си свободен да бъдеш себе си. 

ТАМ е мястото за културен диалог от България и света в сърцето на старата българска столица. Мястото, където срещаш театър, анализираш литература, потапяш се в кино преживявания, попадаш в света на стойностната музика...

Това е културният проект от Велико Търново, който наскоро стана на 7 години. Възраст, която е малка, защото най-доброто предстои. Но и възраст, която е показателна за същността и значението на един проект. 

Броени седмици след рождения ден на ТАМ се срещаме с Галин Попов, съосновател на културното пространство, за да си поговорим за създаването на проекта, неговото настояще и бъдеще.  Галин е, също така, член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България.

През 2018 година ТАМ беше домакин на великотърновската спирка от националното турне MOVE.BG. След срещите с местните променящи в Търново и още няколко български града MOVE.BG създаде едноименния клуб с цел да свърже двигателите на промяната от страната в национална мрежа за сътрудничество и общо действие.

Защо ТАМ: как се роди идеята и защо решихте да създадете проекта преди седем години?

От малък постоянно си представях как различни изоставени места в града могат да бъдат използвани за култура. 2013-та година ме срещна с французойката Виолет Берато, с която бързо наехме едно необитаемо помещение и със символична сума лични средства създадохме ТАМ.

Иначе, идеята за мястото още от самото начало е да представя международна програма за театър, музика, литература, танц, кино, съвременно изкуство. Освен артистичната програма, са ни интересни и теми, свързани с развитието на общности и градската среда.

Когато търсихме подходящо име, ни се искаше то да представя идеята, като същевременно не буди конкретни асоциации. Да остави на всеки свободата да си представи какво е ТАМ, къде е ТАМ и какво ще открие ТАМ.

Вашата културна програма е доста богата, като давате трибуна на много млади творци. Как публиката възприема новаторските идеи?

Понякога правим по 35 събития на месец, а артистите, които гостуват са от цял свят. Дори за нас, като организатори, е невъзможно да сме добре подготвени предварително за съдържанието на всяко едно от събитията. Обичаме да експериментираме, обичаме изненадите, предполагам това е водещото и за другите хора, които посещават събитията в ТАМ.

Два други фактора за добрто разбиране, които вече от толкова години са на лице, че, може би, е излишно да ги споменавам, са технологиите и възможността за свободно пътуване. Нещата, които ние представяме, не са нещо екзотично и чак толкова новаторско в един глобален контекст. Хората следят ежедневно какво се случва в света на изкуството през своите мобилни устройства или пътуват до други градове, за да се запознаят на живо.

Използвам случая да споделя , че от години организираме пътувания в страната и чужбина за посещение на културни събития. Tази година през юни месец 25  души ще гледаме във френската столица новия спектакъл на Александър Екман - PLAY. Пътуването ще реализираме съвместно с нашите дългогодишни партньори от варненските фестивали MOVING BODY и RADAR. Спектакълът ще се играе в Парижката опера, а за да запълним максимално уикенда сме планирали среща с местния филмов артист Fu LE, посещение на изложба в Palais de Tokyo, както и разходка до култови филмови места във френската столица. На есен по традиция отиваме в Пловдив за "Нощта на музеите и галериите" и програмата на ONE DANCE WEEK. Вече закупихме първите 20 билета за заявилите от сега желание да присъстват на спектакъла на Димитрис Папайоану.

Пърформанс "Alive painting" в изпънение на японката Акико Накаяма съвместно с Мирян Колев. Снимка: ТАМ.

Защо е важно да подкрепяме иновативните културни проекти?

Защото те са отражение на съвремието ни, на нас самите, на нуждите на обществото. Те отключват енергията, която ни движи напред.

Преди 3 години в ТАМ имаше лекция на един много интересен господин от Исландия на име Гюнер Гюнерсън. Той разказа как през 50-те години неговото семейство отваря първата галерия за абстрактно изкуство на острова. Още с откриването мястото си спечелва името „Гнездото на лошото изкуство”. Гюнерсън говори основно за това как през годините обществените нагласи към абстрактното изкуство постепенно се променят, а с тях паралелно идва социалният и икономически подем на страната. Няма как да си представим нов бизнес модел, работеща културна институция или по-добра образователна система, ако не даваме свобода на въображението си и  не излизаме от добре познатите рамки.

Вашият проект подобри доста културната среда във Велико Търново, а и не само. Какви предизвикателства среща културен проект като ТАМ?

Както всеки един проект и ТАМ е имал трудни периоди – слабо посещавани събития, финансови затруднения  и моменти на несигурност относно посоката, в която трябва да продължим. Това са неизбежни предизвикателства пред всяка инициатива и е добре да не се ядосваме, а спокойно да търсим решения.

Голямо предизвикателство пред всеки е чувството, че е сам. В България няма диалог между отделните места, организации и активни граждани. Липсват формати, през които да общуваме помежду си, да се запознаваме с различни гледни точки и практики, да намираме заедно решения и да споделяме отговорности.

В търсене на решения през  2016 година в продължение на три дни организирахме форума Cultural Innovation Days, а през 2018 започнахме 6 месечни обучителни модули - CO/SHARE CULTURE . Поканихме голяма част от активните хора от областта, както и външни модератори и гост лектори  с добър опит в културния мениджмънт.

На местно ниво тези инициативи дадоха началото на много нови приятелства и определено създадоха една по-профисионална и приятна работна среда за неправителсвения сектор във Велико Търново.

Една от срещите CO/SHARE CULTURE. Снимка: ТАМ.

Как се променихте за седем години?

Този въпрос е доста свързан с предишния.

По-рано ми беше трудно  да си представя как ТАМ може да съществува без мен. Смятах, че за да го има, трябва да направя някаква саможертва в личен план, да му се посветя изцяло и че другите не трябва да бъдат притеснявани с поемането на ангажименти. Тази заблуда в продължение на години ме караше да работя извънредно много и да се страхувам да поискам помощ. Много ситуации и хора ми помогнаха да се променя.

Вече съм по-спокоен и с интерес наблюдавам как мястото живее своя самостоятелен живот. Към момента в екип от четирима души - аз, Деница Милушева, Ваня, Димитрова, Веселин Денев - носим наравно отговорност и имаме сериозна подкрепа от стажанката ни Весислава Желева, куратора Мартина Йорданова, прекрасни артисти, доброволци и още стотици хора, които обичат ТАМ.

Галин Попов и една от почитателките на ТАМ. Снимка: Лина Кривошиева.

Да променим средата заедно

Познаваш ли други личности като ГалинНоминирай ги за двигатели на промяната - хората, които чрез иновации създават нашето по-добро утре днес. Посочи променящите от сферите на културата и изкуството, зелената икономика и устойчивото развитие, дигиталните проекти и каузите за обществено развитие. За да покажем добрия пример и да заразим и другите с него. За да стимулираме промяната в България и да популяризираме проектите, които от родината ни търсят решения на световни предизвикателства.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната