Варна, Бургас, морето и двигателите на промяната

Или как преминаха първите две срещи от турнето ни "Двигателтите на промяната"


От МOVE.BG, публикувана на 24 август 2018

В края на август с екипа ни потеглихме на национална обиколка в търсене на онези хора и организации, които без преувеличение "мислят глобално и действат локално", обединяват и носят промяната в своите общности. Първите две спирики, както си му е редът през лятото, бяха на морския бряг. Гостувахме на приятелите ни от "Хамалогика" в Бургас и "Социалната чайна" във Варна.

Изключително сме благодарни, че имахме възможността да се срещнем със стари и нови познати, с които да поговорим за екологичните, икономически, социални и културни потенциали и предизвикателства пред тези два града.

TheChangeMakers of Burgas The ChangeMakers of Burgas в Читалище Хамалогика

Ако през столичен поглед от висотата на Витоша или от някоя друга отдалечена точка ни се е струвало, че Варна и Бургас имат сходни преимущества и трудности, дори напълно неформална среща с активните хора на място, ще ви покаже, че това не е така.

В Бургас няма силно висше училище, което да привлече толкова млади хора, колкото привличат мощните варненски университети. Във Варна няма толкова силно екологично мислене и връзка с природата, каквато съвсем естествено с годините са възпитали бригадите на Атанасовско езеро и дейностите на Българското дружество за защита на птиците. Накратко, във фасилитираните дискусии, които проведохме и на двете места се откроиха специфики и различни идентификации, които тепърва предстои да анализираме.

The ChangeMakers of Varna The ChangeMakers of Varna, Социалната чайна

Разговорът на по чаша малиново вино "Трастена" бързо напомня, че образът на местните институции изглежда съвсем различно "отвътре" и "отвън". Оказва се, че всичко, което сме чували като позитив или негатив в комуникацията с общинската власт, на местно ниво и в действие може да работи тъкмо наопаки. Въпросът е дали имаш визия, ясна цел и желание да промениш средата към по добро. Начини и подкрепа се намират, понякога от неочаквани места.

Предстоят ни още четири подобни спирки из страната. Нямаме търпение да срещнем двигателите на промяната в Пловдив, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Докато подготвяме картата и специалния ни доклад за иноваторите и двигателите напромяната, по-често ще напомняме, че Варна и Бургас не са спирка от летния път към курортите. Целогодишно това са градове с будни, земни, дейни хора и организации, които работят активно в сферата на културата и образованието, насърчават велотуризма, учат младежи да рециклират отпадъците си, възпитават лидери, развиват приложения за по-добри и по-човешки условия в красивите ни морски градове.

The ChangeMakers of Bulgaria

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната