"Вечери за градски наивници" и градът

От въздуха, който дишаме, до боклука, който произвеждаме

понеделник, 12 февруари
Добави в Календар 2018-02-12 19:00:00 2018-02-12 21:30:00 Europe/Istanbul "Вечери за градски наивници" и градът 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 5 февруари 2018

Качеството на въздуха – наболяла тема и едно от предизвикателствата, с които можем да се справим само с общи усилия. А също и повод на 12 февруари да говорим за повече или по-малко успешния ни живот заедно.

Главната роля в следващото издание на „Вечери за наивници“ ще играе градът

Във все по-населените ни и бързи градове усещаме с кожата си глобализацията на финансовите пазари, ускоряването на живота, миграцията. През „градското“ все повече се мислят и властта, справедливостта, неравенствата, или поне онези техни аспекти, които се изплъзват от по-широките рамки на наднационалните институции. Градовете вече не са само място на среща на много и различни групи, сред тяхното жужене се коват съвършено новите понятия за политическо участие.

Тези процеси правят от мръсния въздух нещо повече от огромна заплаха за здравето. Въздухът, който всички дишаме и не можем да си „поделим“, наред с фините прахови частици, носи и въпросите за общото ни бъдеще.

  • Кой носи отговорност за условията отвъд прага на частните ни домове?
  • Кой и как взима решенията?
  • Склонни ли сме да се погрижим за общото на нивото на личното?

За конкретните мерки и препятствията пред прилагането им, за иновациите и възможностите за по-добър живот или за „глътка въздух“ ще ни разкажат тримата ни градски гости, посветили се на по-умното планиране, на по-човешка градска среда и дори на отпадъците – урбанистът Ангел Буров, Велислава Петрова, която ще даде перспективата на градската антропология, и Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята".

Ако ви интересуват градски, селски и всякакви други политики, правещи живота ни заедно по-добър, по-подреден и по-смислен, включете се задочно или на живо в дискусията.

Очакваме Ви на 12 февруари от 19:00 в дома на MOVE.BG на ул.„Сердика" 20.

 

Добави в Календар 2018-02-12 19:00:00 2018-02-12 21:30:00 Europe/Istanbul "Вечери за градски наивници" и градът 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Вечери за наивници