1 година МOVE.BG: В търсене на добрите примери, които движат България

Обедини ни стремежът ни към прозрачност, отговорно управление и постигане на национален консенсус.


От МOVE.BG, публикувана на 4 юли 2014

Основополагащи ценности, които ни водят по пътя ни напред

Обедини ни стремежът ни към прозрачност, отговорно управление и постигане на национален консенсус.Вярваме, че България може да се развива според стандартите на модерния свят. Поставихме си за задача да създадем среда за обединение на разделеното българско общество на основата на споделени ценности, за да работим заедно за изграждането на култура на активно гражданско участие и градивен диалог между граждани и институции.

Създаваме общност, за която водещи са идеалите за свобода, справедливост, прозрачност, общо действие, отговорност, развитие и любов.

Днес, в навечерието на първата ни годишнина, се обърнахме към сподвижниците си, за да споделят с нас каузи, личности и инициативи, които са израз на тези основополагащи ценности, които ни водят по пътя ни напред. На рождения си ден ще отличим каузите и личностите, които ги олицетворяват.

Благодарим на партньорите ни за съдействието при подбора на проекти, личности и организации:

„Фондация 42”, „Заедно в час”, ЕДНО, Национален младежки форум, TimeHeroes, Сдружение „Тук-Там“, Back2BG, Доброволческа група "Розови очила", Фабрика за идеи, Лидерска академия „ГЛОУ”, Национален младежки форум, Обединени идеи за България и Национална мрежа за децата и др.


Ценност: Прозрачност
Организация: Animal Rescue Sofia

Обосновка: Animal Rescue Sofia направиха първата по рода си успешна фондонабирателна кампания в подкрепа на кауза в България. Насочена към събиране на средства за изграждането на приют за бездомни животни до София, кампанията се основава на „прозрачност“ и „доверие“. Организацията показа, че и у нас хората могат да даряват за каузи, неподкрепени от държавните институции, стига да имат увереността, че средствата им ще отидат на правилното място и в точните ръце.

Видео: Форум Ключ


Ценност: Отговорност
Организация: Университетски аварийно-спасителен отряд

Обосновка: Васил Гурев е основател на Университетския аварийно-спасителен отряд към СУ „Св. Климент Охридски“. Той е национален консултант по реакция при бедствия и аварии, преподавател по физика в СУ, алпинист, ентусиаст и личност с неподправено излъчване на доброта, който неусетно предразполага към доверие. В УАСО той и неговият екип изграждат характери, които възпитават в отговорност към обществото, отзивчивост и жертвоготовност – безвъзмездно и в унисон с хуманистични съвременни принципи на работа.

Снимка: УАСО


Ценност: Справедливост
Организация: Община Пловдив

Обосновка: В рамките на Sofia Architecture Week 2013 е обявен международен конкурс за Площад Централен в Пловдив. Конкурсът е част от стратегията на Община Пловдив за подготвяне на успешната кандидатура на града за европейска столица на културата през 2019 година. Привлечени са 125 проекта от 41 страни. Кандидатурите се разглеждат от мултинационално експертно жури. Инициативата става пример за прозрачно и справедливо управление и на европейско ниво.

Снимка: Интернет 


Ценност: Любов
Организация: Фондация „Идея в действие“

Обосновка: Запазена марка на Фондация „Идея в действие“ са инициативите, които стоплят сърцата на хора в нужда. На доброволни начала, водена от чиста любов към хората, Ива Колева с устрем реализира вдъхновените си идеи в подкрепа на институции за възрастни и изоставени хора и деца без родители. Най-новата инициатива на Ива, наречена „Капачки в действие“, вече събра близо 2.5 тона пластмасови капачки, с парите от които са закупени електроуреди за домове за изоставени деца.

Видео: Форум Ключ 


Ценност: Развитие
Организация: Хамалогика

Обосновка: Хамалогика възниква през 2012 г. в Бургас като проект на група приятели, обединени от мечтата да изпълнят градските пространства с култура и изкуство, като провокират и търсят теми, които вълнуват града и хората. Постепенно групата привлича нови приятели и последователи. Хамалогика ги свързва в предизвикателство за социална промяна. В инициативата участват близо 130 души от цялата страна, а 6 екипа получават пълна стипендия за Академията за социална промяна. Всеки екип продължава да реализира идеите си, а някои вече са на път да се осъществят!

Снимка: Фейсбук


Ценност: Любов

Организация: Сдружение „Младежки глас”

Обосновка: Вече трета година сдружение „Младежки глас” България провежда коледен бал в помощ на децата на Бургас. Организацията привлича подкрепата на Областна администрация – Бургас и на Български Червен Кръст – Бургас. През 2013-та година са събрани дарения в размер на 3 086 лв., което надхвърля постъпленията от предходните години. Средствата са предоставени на нуждаещи се деца чрез Български Червен Кръст – Бургас.

Снимка: Сдружение "Младежки глас" 


Ценност: Свобода
Организация: Фондация „Подарете книга”

Обосновка: Инициативата „Подарете книга” стартира преди четири години, а през 2012 г. прераства във фондация. В нея се срещат доброволци, които събират дарения от книги, които ежемесечно даряват на домове за сираци. Членовете на фондацията вече са предали над 7 000. Опитът ги учи, че децата в домовете имат най-голяма нужда от внимание и общуване, затова провеждат сесии с „четене” с участието на доброволци. В рамките на своята най-нова програма, „Подарете книга” мобилизира частни лица и организации, които дават на възпитаниците на детските домове възможност да усвоят занаят и да намерят професионална реализация и ги подготвят за самостоятелния живот на зрели хора.

Изображение: Фейсбук 


Ценност: Развитие
Организация: Българска история

Обосновка: Марио е неформалният лидер на авторите на уеб сайт за популяризиране на националната ни история сред деца и млади хора. На пръв поглед стандартната идея се разраства до огромна популярна платформа и бързо набира скорост и последователи (повече от 100 000 приятели във Фейсбук). От година Марио и екипът му обикалят различни училища из страната и изнасят интерактивни уроци, като сами разработват учебните материали.

 Видео: Форум Ключ


Ценност: Общо действие
Организация: „Международен съвет на самодейните средища”

Обосновка: Чрез своите инициативи в различни градове в България Мрежа от Хлебни Къщи допринася за популяризиране на общото действие, отговорността, развитието и любовта. През 2008 г. организацията обединява мрежа от читалища и сходни културни асоциации от 50 страни от цял свят. През 2009 г. се създава първата Хлебна Къща „Св. Христофор”, по-късно регистрирана като народно читалище “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011”. Днес Мрежа от Хлебни Къщи е представена в 15 града на България. Инициативите на мрежата показват как едно, някога рутинно, действие като месенето на хляб има потенциала да сплотява общността и да събужда човешкото у всеки от нас.

Снимка: Фейсбук


Ценност: Любов
Организация: Фондация „Макове за Мери”

Обосновка: Фондация “Макове за Мери” оказва подкрепа на родители, претърпели загуба на дете в утробата или в първите часове или седмици след раждането. За момента това е единствената организация в страната, която откликва на специфичните нужди на тези родители и ги подкрепя в тяхната скръб – чрез групи за психологическа подкрепа и информационни материали. Фондацията има за задача и сенсибилизирането на медицински специалисти за страданието и нуждите на родителите и подобряване на съществуващите болнични практики. Едновременно с това Фондацията си поставя за цел да работи за превенция на интраутеринната и неонатална смъртност в България.

Изображение: Фейсбук


Ценност: Общо действие
Номинация: Община Пловдив

Обосновка: „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългосрочен проект, който цели да привлече и засели в централните части на гр. Пловдив представители на творческите индустрии, като съхрани характерните за района история и архитектура. Проектът си поставят за задача да съхрани, реставрира и изследва това емблематично за историята на града място. При реализирането на проекта се включват община Пловдив, Фондация Пловдив 2019, Независима платформа ЕДНО, Фондация „Отворени изкуства” и редица артисти, които стартират свои проекти в квартала и жителите на този квартал.

Снимка: One Design Week


Ценност: Общо действие
Номинация: "Национален младежки форум"

Обосновка: „Време е младите хора да вземат думата” – това е мотото на "Национален младежки форум". В него намира отражение необходимостта младите да изказват своето мнение, но и също така да бъдат разпознавани като пълноценни партньори в процеса на вземане на решения. От създаването си „Национален младежки форум” сплотява различни младежки организации въз основа на взаимен интерес: от развиването на авторска стратегия и приоритети до провеждането на проекти и мероприятия в полза на организации и млади хора от цялата страна. Идеалите на свободата, справедливостта, прозрачността, общото действие, отговорността, развитието и любовта са основополагащи за НМФ. Това са ценности, които прозират във всяко действие на организацията.

Снимка: Национален младежки форум


Ценност: Развитие
Личност: Теодора Зарева

Обосновка: Теодора Зарева се включва в програма „Заедно в час” през 2010 г. и преподава две години английски език в 54 СОУ в София. След завършване на програмата Теодора продължава да бъде свързана с мисията на „Заедно в час” за предоставяне на равен достъп до качествено образование на всички ученици в България. Теодора основа фондация "Мечти в действие", която подпомага личностното развитие и професионална реализация на младите хора в България. Един от проектите на фондацията WishBox, който Теодора ръководи, е платформа за мотивиране и информиране на младите българи при избора и подготовката им за висше образование и кариера. С обществено полезната си работа Теодора е вдъхновяващ пример за активен млад човек, който работи за развитието на нашето общество.

Снимка: Интернет


Ценност: Развитие
Проект: Народно читалище "Бъдеще сега"

Обосновка: "Училище сред природата" е кауза и мечта на екипа на Народно читалище „Бъдеще сега“ за преобразяване на старата сграда на училището в село Гудевица, Смолянско, в среда за преподаване и обучение чрез преживяване в природата. В него се организират обучителни и приключенски лагери, иновативни работилници, тренинги и занятия. В обученията се използват доказали резултатността си методи за неформално образование и обучение като сугестопедия, обучение чрез преживяване, преподаване през движение и др.

В „Училище сред природата” децата се обучават като свободни и отговорни млади хора, разкриващи пълния си потенциал. Водещи са личното отношение към всеки млад човек и фокусът върху неговото развитие в творческа среда. Те придобиват умения за учене през целия си живот и основа да се самоизграждат като личности и иноватори. Работи се в сферата на образованието и обучението на деца, младежи и възрастни в три основни направления - личностно развитие, отношение към общността и доброволчество и връзка с природата и устойчиво развитие.

Снимка: Интернет


Ценност: Свобода
Проект: "По стъпките на успелите български жени"

Обосновка: Проектът включва провеждането на тур, които обхваща локации в София, изиграли важна роля в историята на жените. Той проследява отстояването и изграждането на равноправието и равнопоставеността в българското общество в областта на образованието, професионалното развитие, трудовите, гражданските и политическите права.

Турът се реализира за пръв път през 2013 г. съвместно с Младежки форум 21 век, КНСБ, фондация "Фр. Еберт" по време на международната среща на женските синдикати. По лесен и достъпен начин в рамките на 60 минути той превежда участниците през ключови етапи в изграждането на равноправието между половете в България.


Ценност: Отговорност
Личност: Елена Раличкова, гр. Варна

Обосновка: През изминалата година Ели беше изключителна активна част от доброволческа група "Розови очила", като помогна да зарадваме много деца и младежи в оздравителното училище във Варна чрез арт-ателиета ни. Тя изигра водеща роля и при реализирането на благотворителен коктейл. Преди всичко Елена е много отговорен и интелигентен човек, който знае, че децата от институции, с които работим, имат нужда не от подаръци по Коледа, а от внимание, добър пример и качествено прекарано време, за да станат и те самите качествени хора.

Снимка: Доброволческа група "Розови очила"


Ценност: Развитие
Организации: Back2BG и Сдружение "Тук-там"

Проект: Форум „Кариера в България. Защо не?”

Обосновка: Форум „Кариера в България. Защо не ?” е ежегодна събитийна платформа за българи с образование и/или опит в чужбина, която тази година ще реализира своето 7 седмо издание. Организатори на събитието са Back2BG и Сдружение "Тук-там". През 2014 г., за трета поредна година форумът ще премине под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и с институционалната подкрепа на Държавна агенция за българите в чужбина.

Броят на квалифицираните българи, които се реализират в чужбина, е огромен. Тяхната  квалификация и потенциал са високо ценени  от фирми в цял свят. Форум “Кариера в България. Защо не?” цели да покажем на всички  тях, че техните умения и знания са високо ценени и нужни и тук – в тяхната родина.

Над 6000 българи зад граница са посетили Форум “Кариера в България. Защо не?” за последните 6 години. Сред  тях са студенти, специалисти и предприемачи. Форумът е двукратен носител на отличието „Бизнес събитие на годината“, което  доказва огромния принос на събитието както в обществен, така и в бизнес план.

Компаниите-участници в кариерното изложение са повече от 250 за всичките издания.Това е едно от най-успешните кариерни и социални събития в България и най-голямото такова, специализирано за българи с образование и/или опит в чужбина.

Снимка: Фейсбук


Ценности: Общо действие
Организация: Сдружение „Тук-Там“ 

Обосновка: Тук-Там е сдружение на българите, учили или работили в чужбина, които вярват в България. Сдружението съществува от 2008 г. и осъществява проектите и инициативите си, благодарение на професионални доброволци в различни области. Само за миналата година над 100 активни члена са били движеща сила на организацията и истински пример за силата на общото действие при осъществяването на някои от най-смислените и интересни инициативи в България и по света. Те отделят от свободното си време, предоставят своите знания, контакти и споделят опит, за да успяваме заедно всеки ден! Инженери, адвокати, финансисти, маркетолози, студенти, ученици, учители, мениджъри, предприемачи – те са нашите супер герои, които вярват в каузата на Тук-Там и я подкрепят! Благодарим им сърдечно!


Ценност: Развитие
Организация: „Подлезно“

Обосновка: Подлезите могат да бъдат територия на младите хора, на положителни и естетически емоции. Екипът на Подлезно е поел инициативата да разбие мита за подлезите като маргинализирани, мръсни и опасни места. С помощта на много креативност, изкуство, талант и усилията на десетки доброволци Подлезно вече промениха първия си подлез в София.

Една от допълнитените добри новини от проекта е успехът в партньорството със Столична община. Това даде своите позволение и подкрепа за осъществяване на инициативата.

Източник: Фейсбук


Ценност: Отговорност
Организация: „Лечение без граници”

Обосновка: Мрежа от десетки български студенти по медицина в Германия и Великобритания подпомагат български пациенти по време на престоя им в болнични заведения в чужбина – с превод, с административни и морална подкрепа в трудната ситуация. Разпръснатият из Европа екип съумява да работи заедно въпреки разстоянието и отсъствието на жив контакт.

Вдъхновителите от „Лечение без граници” си сътрудничат и с проекта „Спаси живот”. Те подкрепят зачестилите призиви за финансова помощ за хора, нуждаещи се от животоспасяващо лечение. Стремят се тези призиви да достигнат до повече хора и да се превърнат в позитивни истории за силата на човешкия дух с щастлива развръзка.


Ценност: Общо действие
Екип: Варна 2017

Обосновка: Екипът на Варна 2017 успя не само да създаде един по-свеж и интригуваш  имидж на морската ни столица, но и да изведе град Варна два пъти на финал на Европейското състезание за титлата Европейска Младежка столица – нещо, което нито един друг български град не е постигал. Екипът се състои от представители на местната администрация и на младежки организации. По традиция това е партньорство, което в България изключително трудно работи ефективно. Въпреки всичко екипът на Варна 2017 успява да обедини всички български евродепутати да подпишат декларация в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица. Едновременно с това той привлича изключително голям медиен и обществен интерес към предизвикателствата, пред които са изправени младежите в ЕС, и липсата на адекватни решения в сферата на пазара на труда, образованието, социалната политиката и активното включване в демократичните процеси.

Снимка: Фейсбук


Ценност: Отговорност
Организация: Доброволческа група от Стара Загора в подкрепа на бежанците

Обосновка: Основните хора в доброволческата група от Стара Загора в подкрепа на бежанците са Рашид Алауи, Дейвид и Хрисана Лийстръм, Кийт и Марги Браун, Райна Митева, Теньо Арабаджиев, Весела Иванова, Халед Абделхалек, Тонка Николова и много други.

През октомври 2013 г. по молба на Наталия – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли няколко доброволци от Стара Загора заминават спешно за Харманли. Целта е да оценят ситуацията с пристигащите бежанци в новосформирания лагер. Условията, в които са настанени децата и техните родители, са полеви. Липсва ток, отопление, храна, медикаменти. Правителството и местнита власти са в голямо затруднение да посрещнат бежанската вълна. В нечовешки условия живеят вече над 1200 души. Болните са десетки. Липсва храна. Семействата, бягащи от войната в Сирия, се оказват затворени в лагера месеци наред без информация, елементарни условия на живот, без право на достъп до външния свят.

Десетки доброволци от цялата страна започват да организират импровизирани дарителски акции, за да помогнат на хората в лагерите в страната буквално да оцелеят. Стотици са децата, малките бебета, бременните жени.

Групата от Стара Загора започва да събира средства, за да подпомогне бежанците в този тежък момент. Организирани и проведени за 6 месеца са над 25 хуманитарни акции. Раздаване на дрехи, одеала, витамини, храна, бельо, памперси, плодове и др. Осигурена е близо 14 тона храна от холандски партньори. Хранителна Банка, членове на НМД се включват активно в дарителските акции. Доброволци от Стара Загора, помагащи бежанците в лагерите в Баня и Стара Загора, обединяват общи усилия в солидарност към страдащите семейства. Над 20 000 лв. са привлечени в помощ на нуждаещите се. Със средствата са закупени храни, лекарства, бельо. Стотици часове доброволен труд е посветен на бежанците.

Автор

още от Добрият пример