140 години Търновска конституция: значение и съвременен прочит

Програма “Моята българска история” на MOVE.BG организира специален дебат, посветен на годишнината от приемането на основния закон на Княжество България.


От МOVE.BG, публикувана на 17 април 2019

Княжество България се конструира като наследствена конституционна монархия с народно представителство. Гласувайки член по член основния закон, учредителите се стремят да гарантират гражданските и политическите свободи на българските граждани, осигурявайки стабилно и максимално независимо от Османската империя държавно управление. По време на заседанията се открояват и различните идеи за устройството на Княжеството, което постепенно води и до създаването на първите български политически партии.

В следващите години дебатът за и против Търновската конституция е определящ за българския политически живот. Отричана от едни и пазена с цената на всичко от други, всъщност тя постоянно е нарушавана и дори е временно отменена само две години след създаването й. Въпреки добрите си намерения, учредителите допускат редица пропуски в Основния закон, които дават легитимност на личния режим на княз Фердинанд и компрометират политическите партии в страната. Въпреки това Търновската конституция с няколко малки изменения продължава да съществува до установяването на диктатурата на Българската комунистическа партия след Втората световна война.

Конституцията

На 16 април 1879 година Учредителното събрание в Търново приема единодушно основния закон на Княжество България - Търновската конституция. 140 години по-късно в дома на MOVE.BG си спомняме отново за Учредителите и тяхното дело с помощта на едни от най-добрите български специалисти по темата:

  • Проф. д-р Веселин Янчев, ръководител на катедра "История на България" в Историческия факултет на Софийския университет; 
  • Доц. д-р Валери Колев, преподавател по Нова българска история в Софийския университет; 
  • Гл. ас. д-р Светослав Живков, преподавател по Нова българска история в Софийския университет.;
  • Гл.ас. д-р Владимир Станев, преподавател в катедра “История на България” в Софийския университет.

Приятно гледане!

Моята българска история

“Моята българска история” е една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни. Тези истории, които остават неразказани – малко известни факти за общото ни минало и важни обществени фигури, както и нашата лична история – на рода, на къщата ни или нашата улица.

Включи се сега! Разкажи твоята история на нашата интерактивна карта!

Защото твоята история е нашата обща история!

Разкажи я сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история