2016: С гласовете на пробудените

Вярвам , че прогресът на света се движи от будните


От Саша Безуханова, публикувана на 1 януари 2015

Винаги ме е занимавал въпросът за будността*, защото вярвам, че прогресът на света се движи от будните.

Те създават иновативните продукти, те са в основата на новите социални процеси, те променят утвърдените модели - те провиждат преди другите. През последните две години се посветих на пробудата, защото зная, че българинът е по природа буден човек и несправедливо живее в летаргията на пост-социалистическото мизеруване и самосъжаление, приспиван от омайни патриотарски рефрени и пропагандни песни, подменящи реалността. В jukebox-а има обаче голям избор от песни. Живеем във време, в което можем да избираме мелодиите, които съпровождат делника ни. Има вдъхновяващи симфонии на всички времена. Има творби на изгряващи звезди, които провокират с дарованието си. Всеки днес може да запише с телефона си собствена песен и да я публикува в YouTube, ако вярва в своя талант.

В тази полифония на света, в който живеем, който несъбудилите се наричат ‚хаос‘, се открояват все по-ясно новите гласове - тези, които ще определят тона на утрешния ден.

Те са гласовете на момчетата и момичетата, които стартират своите бизнеси преди да са завършили образованието си, защото вярват, че с идеята си решават световен проблем; на онези, които четат приказки на децата на мигрантите, защото знаят, че всички деца имат нужда от любов; на онези стотици, които даряват доброволчески времето и експертизата си, за каузи помагащи на нуждаещите се и подкрепящи социалното развитие.

Тези хора са носителите на новата етика на солидарност, споделеност и съпричастие, която ще ни изведе на ново ниво на обществено доверие и просперитет. Тези хора са събудените и будещите.

Разпознавайте и избирайте да чувате гласове и идеите им. Те трасират пътя на новото време.

И ако в общественото ни пространство днес все още доминират позициите на критиците и скептиците, ако полит-инженерите използват властовия и икономически ресурс, за да контролират през страх и да внушават съмнения, то е само, за да спечелят още малко историческо време. Промяната е в ход. Тя се случва на индивидуално и на обществено ниво. Тя е причина за нестабилността на света край нас, който болезнено търси новата си дефиниция.

Това е време на фундаментална трансформация, време за ясно отграничаване на ретроградното и носителите му от градивното. Време на пробуда.

Затова е важно да чуваме и да бъдем гласовете, които задават ритъма на утрешния ден.

Зная, че всички имаме таланта и можем заедно да трансформираме полифонията в хармония.

Вярвам, че това е хорът, който ще звучи през 2016 и всички ние, събудени, ще сме герои в спектакъла на щастливия ни общ живот.

(*) Буден - човек в кондиция, трезв, концентриран, адекватен. В духовен смисъл означава човек, осъзнаващ същината на нещата.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Отправна Точка