Устойчиви гейминг продукти - НоваториТЕ с Доброслав Димитров от Империя Онлайн

В брой 25 на предаването ни НоваториТЕ си говорим с Доброслав Димитров, един от съоснователите на “Империя Онлайн“ АД - най-голямото българско студио за разработка на игри.


От Марин Маринов, публикувана на 9 май 2019

Знаете ли, че през 2018 година пазарът в гейминг индустрията е възлизал на $137.9 милиарда? А, че ръстът на годишна база е двуцифрен - 13.3% ? В този голям и силно конкурентен пазар една българска компания се представя изключително добре - “Империя Онлайн”.

В новия епизод на НоваториТЕ си говорим за едно от основните предизвикателства в тази индустрия - намирането на успешни бизнес стратегии. Наш гост е един от най-добрите експерти в сектора - Доброслав Димитров, съосновател и главен изпълнителен директор на Империя Онлайн”. 

“Когато ме питат - кога е подходящо да започнеш бизнес - винаги отговарям: веднага! Защото никога няма да има подходящ момент, защото никога няма да си готов и никога няма да имаш отговорите,” споделя ни Доброслав.

"В бизнеса, както и в природата, не големите изяждат малките, а бързите - бавните. И реално, ако ти не си бърз и адаптивен, излизаш от играта.”

Нашият гост получава висшето си образование в Съединените американски щати, където учи финанси. След дипломирането си, се завръща в България и става съосновател на “Империя Онлайн“ АД. Компанията бързо се превръща в най-голямото българско студио за разработка на игри. Наскоро фирмата беше придобита от шведската компания Stillfront Group. От лятото на 2018 година Доброслав е и председател на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

Той участва и в създаването на “Ъпнетикс“ АД/Upnetix/, както и на “ИТ Таланти“ /IT Talents/ - безплатна академия за обучение на програмисти.

"Когато си гейминг дизайнер, не трябва да се опитваш да направиш играта, която “ще се хареса на хората” - а на теб! Защото ти не знаеш какво се харесва на хората. И кои са тези хора? Коя е тази група? Как да я намерим,” смята Доброслав.

“Всяка една игра е затворена икономическа система, в която икономиката играе ключова роля. Всяка една игра, каквато и да е тя, е управление на ресурси по един или друг начин."

В брой 25 на НоваториТЕ Доброслав ни разказва още:

  • как е създадена “Империя Онлайн” - пътят от 500 страници идея до успешна игра;
  • как се съчетава безплатно и платено - изкуството един безплатен гейминг продукт да предлага платени услуги на потребителите без да поставя в неравностойно положение тези, които не плащат за допълнителни продукти;
  • какви са разликите между таргетиране на потребители през браузър и през мобилни приложения;
  • какви са особеностите при навлизането в различни пазари;
  • какви са предизвикателствата пред образованието в IT сферата;
  • защо е плюс да стартираш продукт от България, който да таргетира международните пазари;
  • защо и как се инвестира в стартъпи.

“Инвестира се в човека, не в бизнес плана или идеята. Килър идеи няма. Има хора, които са изключителни, които могат да направят изключителни неща", споделя ни Доброслав.

"Инвестираш в правилните хора - хората, които са готови да губят заради това, което правят. И нещата ще се случат.”

НоваториТе

НоваториТе се излъчва всеки месец и е част от програмата за дигитален бизнес и технологии EDIT на MOVE.BG. НоваториТЕ събира историите на български предприемачи от целия свят и разкрива движещите сили зад успеха на техните компании. Всеки епизод разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея.

НоваториТЕ се излъчва онлайн като можете да го проследите на живо през страницата на EDIT във "Фейсбук" и в канала на MOVE.BG в YouTube.

Създаваме заедно нашето дигитално утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital