Адвокати за два милиона

Или защо изпълнителният директор на “Нетинфо” Христо Христов инвестира в платформата advokatami.bg


От Александра Козбунарова, публикувана на 17 януари 2018

Как да регистрираш фирма и как се води счетоводството ѝ? Какво трябва да съдържат общите условия на сайта ти? Какво, извинете, е договор за ноу-хау? И дължите ли данъци за онези 600 долара, които изкарахте от биткойни? Като всеки човек, опериращ в дигитална среда, вероятно първият инстинкт е да го Google-нете. Твърде вероятно веднага ще попаднете на страницата advokatami.bg. Освен че правната терминология, главоблъсканица и технология са обяснени на достъпен език, можете и директно да потърсите адвокат, за да свършите работата, която ви е накарала да Google-вате.

Адвокатами.бг оперира в един от най-неразвитите пазари в България – този на правните услуги. Освен че съм интернет предприемач, аз съм и юрист и си давам сметка колко голям е потенциалът на този пазар.

Казва изпълнителният директор на “Нетинфо” Христо Христов, който наскоро се включи в компанията като инвеститор. Може би неслучайно бизнесът на advokatami.bg е оценен на 1.7 млн. лв.

Интернет на правата

Преди около три години, когато advokatami.bg стартира, компанията беше ориентирана изцяло към генериране на различни видове документи – договори, декларации, пакети за регистрация на фирми, като голяма част от тях са безплатни.  Малко след това към портфолиото беше добавена и посредническа услуга за намиране на подходящи юристи – изпращаш запитване, а припозналият се в него юрист се отзовава. В момента advokatami.bg предлага и възможността директно онлайн да се поръчат услуги като подаване на финансови отчети или закриване на фирма.

За тази година в pipeline-a на компанията обаче се залегнали нови продукти, които все повече изменят облика на правния сектор – Airbnb за адвокати, КАТ бот за обжалване на актове и използване на изкуствен интелект за по-бързо разрешаване на казуси.

Какъв е бизнес моделът?

Има доста възможни отговори на въпроса как юристите печелят парите си. Има и различни възможни обяснения как приходите на един стартъп счетоводно нарастват с 660% за няколко месеца. Как advokatami.bg прави бизнес от право в България, как изглежда пазарът за правни услуги и какво е полето за иновация, очаквайте съвем скоро в интервю със Станимир Ненов, основателят на advokatami.bg.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital