Изложба “Сънуващи камъни”

MOVE.BG има удоволствието да ви покани на впечатляващата изложба “Сънуващи камъни” на 29-ти март (вторник) от 18:30 часа в пространството ни на ул.”Сердика” 20


От Rusana Kumanova, публикувана на 1 март 2022

В камъните спят тайни разкази. Самовглъбени персонажи и недовършени сюжети се раждат от грапавините, жилите, силуета.

Изплуват като сън. Сънуващи камъни. 

Тази изложба представя едно “вслушване” в каменната повърхност, а идеята за нея е родена от бреговете на Кара дере и Иракли преди повече от шест години.

Авторката Огняна Серафимова, чиито творчески път е свързан предимно със сценографията, споделя чрез “Сънуващи камъни” една повлияна от театъра гледна точка - търсенето на драматургия в материята. 

Лаконичната рисунка е само продължение на образ, който вече съществува. Просто трябва да бъде видян и преведен. 

Този подход има за цел да съхрани първообраза, да смири волята на “художника”, да запази тишината и съзерцанието. 

Важна роля за създаването на тези творби имат “морските родини”, от където камъните произхождат - Кара дере и Иракли. Тези местности, популярни със своята живописна природа, имат и друг, по-дълбок смисъл. Те са оазиси на духа, места дали началото на творчески колективи, произведения на изкуството, създаване на цели общности и култивиране на съзнателност за устойчив, екологичен живот. 

Точно там се ражда и приятелството между Огняна Серафимова и Жоро Аранжоро - автор на фотографиите, които допълват експозицията със своя поетичен и минималистичен език, отново разкриващ каменните тайнства. 

Проектът “Сънуващи камъни” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“. Изложбата е част от програмата на MOVE.BG "Решения за България: Култура".

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Създаваме заедно нашето културно утре!

Добави в Календар 2022-03-29 18:30:00 2022-04-29 18:00:00 Europe/Istanbul Изложба “Сънуващи камъни” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS