Посетете от вкъщи световни и български музеи, галерии, опери и театри

Предлагаме ви седем идеи за достъп до уникално и вдъхновяващо изкуство само с няколко клика на компютъра.


От Марин Маринов, публикувана на 16 март 2020

Провокация. Въпроси. Търсения. Отговори. Посоки.

Изкуството е повече от всичко това. То е част от нас и нашето развитие. То може да ни помага, особено във времена на предизвикателства. За разлика от други епохи, днес благодарение на цифровите технологии можем лесно, безплатно и безопасно от вкъщи да посетим водещи световни и български музеи, галерии, опери и театри, докато спазваме изискванията за ограничаване на разпространението на коронавируса. Защото най-важното е да бъдем отговорни.

Затова нека тръгнем заедно на едно вълнуващо онлайн пътешествие. Предлагаме Ви седем невероятни дестинации: от Милано и Лондон през София и Варна до Флоренция и Ню Йорк. 

Милано

Галерията за изкуство “Брера”, известна с италианското си наименование “Пинокотека Брера”, разполага с богата онлайн колекция от 699 произведения. Културната институция, създадена през 18 век, излезе със специално съобщение след въвеждането на извънредните мерки в Северна Италия в началото на март:

“Брера" не е просто невероятна сграда в центъра на Милано, група помещения или красиво създадена колекция от произведения на изкуството. “Брера” е визия и душа в сърцето на града: вратите са затворени, но сърцето трябва да продължи да бие,” споделиха от културната институция и допълниха:

“Как можем да постигнем обществените си задачи в тази ситуация? Как да помогнем на Милано и неговите жители в тези трудни времена? Като правим “умна” култура: ние осигуряваме достъп до музея и библиотеката ни чрез инициативи в нашите социални платформи, изчаквайки този мрачен период да отмине. Когато това се случи, ние ще бъдем дори “по-умни” и по-отдадени да пазим и ценим нашето наследство. Правейки това, няма да предадем нито нашето минало, нито нашето бъдеще.”

Докоснете се до “Брера” онлайн още сега: достъп до избрани от галерията картини, включително на Рафаело и Караваджо, можете да намерите тук, а до всички 699 онлайн произведения тук.

Флоренция

Още едно предложение от Италия. Този път отиваме онлайн до невероятната Флоренция и световноизвестната галерия “Уфици”

Създадена през 1581 от Франческо I Медичи, културната институция съдържа богатата колекция на известната фамилия, но не само. Част от невероятните произведения на световноизвестни творци като Леонардо да Винчи и Микеланджелод могат да бъдат разгледани чрез 18 дигитализирани колекции. Вижте ги тук.

София

Сега се насочваме към България, където младежкият театър “Николай Бинев” направи достъпно онлайн своето представление “Три сестри” по Чехов с режисьор Крикор Азарян.

“Вярваме, че в преломни дни като тези, които живеем, изкуството е упование. Затова решихме да потърсим утеха и смисъл, отбелязвайки рождението на една изключителна и ярка личност в нашия живот – Крикор Азарян, който [на] 15-и март, щеше да навърши 86 години," споделиха от екипа.

Гледайте първа част тук, а втора тук. В следващите дни театърът ще направи още представления достъпни онлайн.

Варна

Пренасяме се в морската ни столица, където държавна опера “Варна” ще излъчва онлайн безплатно този четвъртък от 19 часа. Всички можем да гледаме заедно „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах под режисурата на проф. Светозар Донев.

“В „Хубавата Елена“ Жак Офенбах не се интересува от античния свят, той само ползва маската на античните герои, за да разобличи с хумор и ирония поведението на известни свои съвременници. Останали са много свидетелства от онова време, които разказват как публиката се е заливала от смях, разпознавайки в героите на сцената познати политически лица. Офенбах очевидно е нервирал доста властници, защото е бил обвинен и съден за... шпионаж…,” споделя проф. Донев.

Гледайте “Хубавата Елена” във Фейсбук страницата на театъра този четвъртък на живо или след това на запис. 

Ню Йорк

С един клик отиваме до САЩ, където “Метрополитън опера”, която затвори физическите си врати, отвори виртуалните. 

Институцията, създадена през 1883 година, обяви серия от безплатни излъчвания. Те ще започнат в първите минути на вторник българско време с “Кармен”, като всеки ден ще се излъчва по един ексклузивен запис с безплатен достъп за 20 часа. Програмата през тези дни включва още “Бохеми”, “Трубадур”, “Травиата”...

Запазете част от времето си и гледайте “Метрополитън опера” по Фейсбук.

По света

Сега отиваме към една богата колекция от концерти и изпълнения от цяла Европа, която е достъпна в англоезичната версия на европейския културен канал ARTE. 

Очакват Ви поп и рок, джаз, метал, електронна музика, хип-хоп, опера, класическа музика и танци. Може да гледате от изпълнение на американската рок банда Interpol в Париж през Концерт №4 на Бетховен от Виенската филхармония до концерт на Кристина Бранго в Нюрнберг и изпълнения от метъл фестивали на Apocaliptica и Opeth

Всичко това отново онлайн и безплатно - изберете своя концерт тук.

По света 2

Завършваме нашето пътешествие с културния проект на Гугъл, който включва над 32 000 произведения от над 40 държави. Можете да видите както колекции от Националната художествена галерия в София, така и от музея “Орсе” в Париж. Както и от още почти 50 музея. 

"Ръченица" на Иван Мърквичка, снимка: публичен домейн. Картината е налична и в "Art and Culture" на Гугъл.

Освен онлайн колекция културният проект на Гугъл съдържа и 360-градусови видеа, видеа с виртуална реалност, образователни клипове и виртуални обиколки из част от музеите. Можете да търсите по градове, държави, имена на творци, имена на картини, исторически периоди, имена на музеи…Започнете пътуването сега.

Решения за България: Култура

Програма, с която изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура