България ще участва в международен арт проект, обединяващ три държави

На 18 май (събота) MOVE.BG ще бъде българският домакин на европейския арт проект за споделени пространства Cooltzine, който обединява творци от Великобритания, Сърбия и България.


От Марин Маринов, публикувана на 23 април 2019

На 18 май (събота) три града ще изследват заедно идеята за „споделено пространство“ по време на второто издание на Cooltzine - некомерсиално „зин“ арт събитие, което свързва офлайн и онлайн средата и стимулира диалога между творци от цял свят. Инициативата е организирана от платформата Cooltsalon, а Coworking by MOVE.BG e партньорът за България като тази година участват още Iksvy Art (Белград) и Stour Space (Лондон).

Cooltzine е еднодневен международен формат, който свързва едновременно творци от три страни чрез три споделени пространства в три часови пояса. В рамките на събитието

  • ще бъдат представени произведенията на участващите автори;
  • ще бъдат проведени експертни дискусии;
  • ще бъдат излъчвани едновременно едни и същи видео творби в трите пространства;
  • ще бъдат показани домакините на събитието – физически пространства и типът дейност във всяко от тях: Coworking by MOVE.BG (София), Iksvy Art (Белград) и Stour Space (Лондон).

Всички участници от събитието ще бъдат включени във втори брой на печатното списание “Cooltzine”.

Българските автори участници тази година са Иво Недялков и Femme Fatale Project feat. Анна Калчева, които ще представят свои фотографии. Посетителите на събитието ще могат да се сдобият с копия на Cooltzine бр.2 на 18 май от 17 до 22 часа в Coworking by MOVE.BG.

С подкрепата на технологичните експерти Cisco, във всеки град ще се проведе отделни дискусии в последователност София, Белград и Лондон:

  • София - в разговора за “споделените пространства” ще вземат участие представители на пространството за изкуство Място 167, платформата Art & Culture Today, MOVE.BG,  Femme Fatale Project, Боря Шапшалова и Иво Недялков. Дискусията започва в 18:30 часа;
  • Белград- новите партньори на Cooltsalon в Сърбия ще поканят на кръгла маса основателите на арт проекта Papergirl Galerija Hub и Иван Джукич, специалист по градско планиране от Ministarstvo prostora. Дискусията започва в 19:30 часа;
  • Лондон - ко-директорът на Stour Space”Нийл Макдоналд и местната творческа общност ще споделят практики и наблюдения, заедно с културните агенти Шийла Райт и Питър Дженкинсън, сътрудниците на Cooltsalon Джейк Франсис, Елена Брейк, Виктор Бюринг, Виктория Касияс и Джована Йорио, автор на проекта Poetry Sound Library. Дискусията започва в 20:30 часа.

Видеоконференцията във всяко едно от трите споделени пространства ще продължи по един час, като последните двадесет минути от всяко включване остават отворени за въпроси и коментари от публиката (на място и от другите два пространства). Видевключванията на живо ще се случват само на място, като покана към хората от трите града да опознаят местата в съответния им град.

Видео творбите, които ще бъдат показани едновременно в MOVE.BG, Iksvy Art и Stour Space  са:

  • The Bridge Waltz (2014): видео на израелския артист Шахар Тухнер;
  • BETA CUTS (2016)видео арт произведение, състоящо се от необработени кадри от едноименен фото проект, дело на Femme Fatale Project feat. Анна Калчева;
  • Shared Space (2019), видео лууп от селекция фотографии подадени за Cooltzine №2, с куратор Cooltsalon.

Пълната програма на събитието можете да намерите тук!

Очакваме ви на 18 май (събота) от 17:00 часа в Coworking by MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София.

Какво е Coworking by MOVE.BG?

Добре дошли в дома на MOVE.BG! Тук се срещат дигитални предприемачи, зелени активисти, културни мениджъри, смели артисти, модерни мислители, икономисти и социални новатори - ние, които творим бъдещето днес.

Coworking by MOVE.BG организира разнообразни събития, за които можете да научите, ако ни харесате във “Фейсбук”.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура