Отбелязваме 105 години българско кино

На 13 януари 1915 година се състои премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" в емблематичната, но рушаща се днес сграда на булевард “Княгиня Мария-Луиза”.


От Марин Маринов, публикувана на 13 януари 2020

Преди 105 години в първия софийски киносалон “Модерен театър” се случва важно събитие - официалната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант”. Тя се осъществява на тавана на киното, а вестниците по това време я определят като “сензация”. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната мъжка роля е Васил Гендов, а на главната женска - Мара Липина. Датата на прожекцията в “Модерен театър” -  13 януари 1915 година -  се приема за рожден ден на българското кино.

Филмът

“Българан е галант”разкрива опитите за свалка, които главният герой прави, срещайки красива дама из софийските улици. Филмът е черно-бял и ням. Жанрът е комедия, който е един от двата най-популярни типа филми заедно с мелодрамата, излъчвани в България след началото на кинопрожекциите у нас в края на XIX век. 

След два дни на премиерно излъчване в столицата, “Българан е галант” тръгва на обиколка из малкото на брой кинозали в страната. Тъй като лентата не е запазена, най-точното описание на сюжета дава режисьорът и сценарист Гендов в своите мемоари:

„Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да й даде назаем. Той се съгласява," обяснява авторът и продължава:

"Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга“.

Киното

Първият киносалон в София е построен през 1908 година под името “Модерен театър“. Година по-късно става представител на френската компания “Пате фрер” и се превръща в  културен център на столицата до преврата от 1944 година. По време на комунистическия режим сградата продължава да функционира като кино под името “Цанко Церковски“

Днешното състояние на едно от първите кина не само в София, но и в Европа, е изключително неблагоприятно. В момента сградата на “Модерен театър”, която се намира на улица “Княгиня Мария Луиза” №26, се руши, въпреки че е с изключително ценна архитектура от началото на XX век. Фасадата на “Модерен театър” е една от най-красивите в столицата от този период, но тя продължава да е в плачевно състояние. 

Фасадата на "Модерен театър", 3D визуализация от сателит, 13 януари 2020. Източник: Google Earth Pro.

Сградата е включена само в списъка с архитектурно-строителите художествени паметници на културата с местно значение за София и продължава да не е включена в списъка на културните паметници от национално значение на Министерството на културата. Поради тази причина собственикът може да промени предназначението на мястото от кино в друго, включително сграда с офиси или мол. 

"Модерен театър", снимка: Google maps.

След пожара в бившите царски конюшни през 2018 година екип на Столична община посочи “Модерен театър”, като една от 40-те исторически ценни сгради, които се намират в тежко състояние и са оставени да се рушат от собствениците си. Група интелектуалци изпратиха писмо до Министерството на културата с искане първото софийско кино да бъде включено в списъка на културните паметници от национално значение.

Пионерът на българското кино

Васил Гендов е роден на 7 декември 1891 година в Сливен. Завършва театрално изкуство във Виена, както и специализира в Берлин. След като се връща в България става актьор в групата на Роза Попова. Съпругата му Жана му помага изключително много, като дори дарява част от сумата за заснемането на “Българан е галант”.

През 1921 година семейството създава Софийския пътуващ театър, а малко след това и първата кооперация за производство на филми у нас “Янтра филм”. През 1922 година Гендов прави и първата екранизация на литературно произведение в България  - комедийния филм “Бай Ганьо” по едноименното произведение на Алеко Константинов. Дело на Гендов е и първият български озвучен филм -  “Бунтът на робите” от 1933 година. В лентата режисьорът на “Българан е галант” изпълнява главната мъжка роля - тази на Апостола на свободата Васил Левски.

Сподели история

Знаете ли интересна история от нашето общо минало, свързана със събите и личност, улица, сграда, предмет...Разкажете я на нашата интерактивна карта. В сърцето на програма “Моята българска история” на MOVE.BG е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история