Саша Безуханова е номинирана за "Будител на годината"

Основателката на MOVE.BG е отличена заради работата й по инициативата "The СhаngеMаkеrs of Bulgaria” и издаването на „Учебника по бъдеща история на България“.


От МOVE.BG, публикувана на 5 октомври 2021

Българското национално радио (БНР) обяви десетте вдъхновяващи личности в тазгодишната кампания “Будител на годината”. Сред отличените съвременни двигатели на промяната е и Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, която е номинирана заради част от активностите й, свързани с положителното развитие на България през дейността на MOVE.BG. Гласуването продължава до края на месеца, а резултатите ще бъдат обявени на празничния 1 ноември.

Стартирала през 2014, “Будител на годината” популяризира личностите, вдъхновили околните, създали промяната и творили през годината добро. Селекцията се извършва на три етапа - първо всеки един човек може да номинира хора, които, според него, са заслужили да бъдат отличени, след което жури от авторитетни личности от различни сфери избра десет финалисти, а на 1 ноември - след гласуване от публиката се обявява “Будител на годината”.

Саша Безуханова е избрана от журито за финалист тази година заради работата й в подкрепа на положителното развитие на България и по-конкретно заради две инициативи на MOVE.BG, чийто вдъхновител е тя: програмата “The ChangeMakers of Bulgaria” и специалният проект “Учебник по бъдеща история на България”.

“The СhаngеMаkеrs of Bulgaria: двигaтeлите нa прoмянaтa в България” е инициатива, която обединява променящите положително страната ни личности от сферите на дигиталното и устойчиво развитие, образованието и науката, съвременното изкуство и проектите със социално въздействие чрез иновации. The ChangeMakersе клуб на новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. 

През 2021 Саша става вдъхнoвитeл и aвтoр нa "Учeбника пo бъдeщa иcтoрия нa Бългaрия", заради който също е номинирана за “Будител на годината“. Проектът чертае възможното положително развитие на България в следващите 30 години, ако днес бъдат приети конкретни смели инициативи и реформи. Учебникът е част от дейностите в подкрепа на зеленото и иновативно развитие на България, извършени от създадената преди година по инициатива на Саша коалиция от граждански организации За зелен рестарт.

“Кампанията „Будител на годината“ стана отличима, видима и чакана. Има смисъл да се вглеждаме в хората, които днес противостоят и се опитват да бъдат на обратното на потока“, споделя Ива Дойчинова, създател на кампанията “Будител на годината” и директор на радио “София”, част от БНР.

Гласувайте за Саша Безуханова тук.

*Видео: ©️ "Будител на годината 2021", Българско национално радио. Видеото е предоставено от БНР.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка