Жените знаят защо

Киара Кораза разказва пред MOVE.BG за парадоксите и възможностите пред жените в съвременния дигитално-свързан свят.


От Милена Цветанска, публикувана на 8 октомври 2020

Няма рецепта за постигане на успешна кариера, независимо дали към нея се стреми мъж или жена.

”Няма мъжка или женска работа. Доскоро се смяташе, че хуманитарните науки подхождат на жените, а техническите науки са за мъжете. Това разделение вече не е валидно”, коментира темата Киара Кораза. Тя е председател на Women’s Forum for the Economy and Society - световна мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото. Киара Кораза живее във Франция, но нейната работа е свързана с инициативи и процеси по целия свят. България попада във фокуса й с програмата на международната конференция SHEleader@digital 2020. Киара Кораза беше в София и участва активно във форума, който обедини гласовете на жени-лидери от Европа и Америка. Водещи фигури от бизнеса, политиката, изкуството и зеленото развитие дискутираха темата за ролята на жените в епохата на автоматизацията. MOVE.BG е съорганизатор на SHEleader@digital 2020 заедно с Българския център на жените в технологиите (BCWT).

Защо България може да има водеща роля?

Киара Кораза работи за преодоляване на дисбаланса между жени и мъже в дигиталната икономика и за подкрепа на следващото поколение жени предприемачи.

Като първо условие за успех на тази задача тя определя - ОБРАЗОВАНИЕТО. Традициите в образователната система в нашата страна, където момичетата наравно с момчетата получават много добро образование в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката /STEM/ силно впечатляват Кораза. Неслучайно в България има най-много жени, ангажирани в сектора на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/- 31% в сравнение с другите страни в Европа - средно 16%.

Ето един показател, по който България е водеща в ЕС!

“Доброто ниво на STEM образованието в България обяснява и успехът на много българки на международната сцена. Във вашата страна са направени много неща, за които не се знае достатъчно. Трябва да бъдете по активни в комуникацията , трябва да присъствате повече на международни събития. SHEleader@digital е добра стъпка в тази посока”, казва Киара Кораза. Тя признава, че сега заради COVID-ограниченията пътува по-малко, но много е искала да дойде в София и да задълбочи сътрудничеството си със Саша Безуханова - основател и председател на борда на BCWT.

Предизвикателствата и решенията

Като председател на Women’s Forum for the Economy and Society Киара Кораза активно работи с френското правителство в разработването на програми за привличане на жени и момичета към STEM и тяхната реализация във високотехнологични компании. Намирането на точните решения, обаче, тя поставя в глобален контекст и споделя един парадокс.

“В по-бедните държави или в държави с изразено неравенство между половете, жените са по-активни в STEM. Например, в Иран има 60% жени инженери. И това е защото те искат да бъдат независими и придобиват компетентност в сфери, в които могат да имат добър старт, да печелят добре, където обществото има нужда от тях. В Европа, в развитите страни, където съществува равенство между половете, имаме по-малко жени в STEM. Това означава, че е нужна промяна в манталитета.”

Киара Кораза  дава пример с политиките във Франция, които създават повече възможности на жените да се реализират в съвременния дигитален свят.

“Решихме, че за да сменим системата и да привлечем момичетата към STEM, ние трябва да ангажираме хората, които взимат решения и правителството, защото те създават средата за развитие. Ние направихме кампания в училищата и сред родителите. Решихме да не искаме квоти от университетите, а да предложим стимули. Поискахме съвсем конкретни неща от правителството.

Същевременно настояхме за еднакво заплащане във всяка една сфера. Трябва да знаете, че в света 58% от жените напускат дигиталните компании, защото там не се чувстват спокойни.”

Компетентност и умения - това трябва да притежават жените, за да отварят смело вратите пред себе си.

“72% от момичетата от 10 до 15 години искат да направят нещо полезно, което да има положителен социален ефект. Трябва да убеждаваме момичетата, че могат да бъдат полезни”, това е сила, която може да трансформира света според Киара Кораза.

Отляво надясно: Михаела Савова, водещ на конференцията, Киара Кораза, Саша Безуханова, Борина Андриеу от международната архитектурна компания Wilmotte & Associés и Мартин Вълчев, водещ на SHEleader@digital2020. Снимка: Тихомира Методиева.

Лична кауза

Киара Кораза е оптимист, че дисбалансите между мъжете и жените в епохата на автоматизацията могат да бъдат преодолени. И сега е моментът!

“Аз имам шанса да съм начело на женски форум, който е много влиятелна платформа. Той е инструмент, чрез който можеш да направиш нещата да се случват, да ангажираш правителството и бизнеса. Аз съм абсолютно отдадена на тази идея, работя ден и нощ - това е моят начин да бъда полезна на обществото. Имам вълнуващ живот и истински вярвам, че жените имат огромен принос към света и това е наша обща отговорност, “казва Киара Кораза.

Станете част от общността на жените-носители на промяната в България

Станете член на Българския център на жените в технологиите и ще получите:

  • Принадлежност към най-широката мрежа на жените в областта на технологиите, предприемачеството и науката в България и Европа;
  • Възможности за обмен на добри практики и професионално развитие в областта на технологиите, предприемачеството и науката;
  • Възможност за влияние върху политиките по отношение на жените в областта на ИКТ в България;
  • Достъп до ментори и квалифицирани специалисти, които да ви помогнат да се развивате професионално;
  • Достъп до най-добри предприемачески практики;
  • Достъп до международни научно-приложни мрежи, експозиция и финансиране.

Заявете своето членство сега!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital