Отвори врати ColdB&B: първият енергийно беден апартамент под наем в България

Специалният проект на MOVE.BG ColdB&B показва по иновативен начин измеренията и решенията на едно от сериозните и дългогодишни предизвикателства пред България - енергийната бедност.


От МOVE.BG, публикувана на 22 март 2023

Отвори врати първият енергийно беден апартамент в света, който се отдава под наем - българският онлайн апартамент ColdB&B. Тази най-нова инициатива на MOVE.BG кани всеки един - от политици през представители на институциите и граждани - да посетят специалния апартамент с кауза ColdB&B и да се ангажират с решаване на проблема с енергийната бедност: предизвикателство, което засяга почти 28% от българските домакинства и което се е превърнало в Невидимия проблем на България, защото години наред остава извън основните държавни политики. Кампанията започва в началото на пролетта, защото след края на зимния период проблемът става още по-невидим, а именно сега е моментът да бъдат предприети адекватни мерки за новия отоплителен сезон, включително и с оглед на сформирането на новия парламент. Символичният ключ от ColdB&B ще бъде връчен на новия министър на енергетиката.

ColdB&B, където ви очаква известният български актьор Алек Алексиев, е инструмент, с който MOVE.BG осветява Невидимия проблем на България, като разказва за неговите измерения и предлага възможни решения за неговото преодоляване. Тези решения бяха формулирани от 50 водещи експерти на специален форум. Всеки може да ги подкрепи, като ги сподели и разпространи или като ги приложи, ако е представител на законодателната, изпълнителната или местната власт. 

Сред решенията са:

  • Създаване на специален орган в правителството, който да координира борбата с енергийната бедност
  • Подпомагане на домакинствата сами да произвеждат слънчева енергия и даването им на право да продават излишната енергия, индивидуално или чрез сдружаване в енергийни кооперативи
  • Създаване на “едно гише” за енергиен преход, където хората да могат да получат информация и съвети как да кандидатстват за различните мерки

"Докато в Европа енергийната бедност се превръща в проблем на миналото, в България това предизвикателство е проблем на настоящето и, ако не предприемем решителни стъпки днес, той ще се задълбочи в бъдещето. Ние в MOVE.BG не искаме това бъдеще за България. Затова създадохме проекта ColdB&B. С него целим да осветим Невидимия проблем на България - Енергийната бедност, с която живеят една четвърт от сънародниците ни. Проблем, с който сякаш сме свикнали, който не виждаме и за решаването, на който в държавата ни не се предприемат необходимите действия. С ColdB&B задаваме риторичния въпрос: бихте ли наели студен апартамент под наем през зимата? 

Но, също така, с проекта ни показваме възможни решения. Вярвам, че с координирани усилия на законотворци, държава и граждани можем да решим Невидимия проблем на България. Това е целта на инициативата ни", сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на коалиция "За зелен рестарт".

ColdB&B: къде се намира апартаментът?

ColdB&B се намира символно в онлайн пространството, като той не предлага наемане на жилище, а участие в кауза - решаването на Невидимия проблем на България. 

Организаторите са избрали виртуален дом на инициативата си, защото в реалния живот ColdB&B се намира на много места в България. Целта на MOVE.BG е решаването на енергийната бедност да се превърне в национална кауза. 

От години редица домакинства в страната ни не могат да си позволят да отопляват достатъчно жилищата си през зимата или да ги охлаждат през горещите летни дни. България е страната с най-голям брой енергийно бедни домакинства в Европа, почти 28% - или 3,5 пъти над средно европейското ниво от 8%. Освен това, 38% от домакинствата у нас зазимяват поне по една стая през зимния период.

Последиците от енергийната бедност са сериозни. Постоянният живот в температурни условия, които не са подходящи за човешкото здраве, са изключително опасни, като най-уязвими са децата и хората с хронични заболявания. Енергийната бедност може да доведе и до депресивни състояния, проблеми с концентрацията по време на работа или в училище, както стигматизиране и социално изключване. Енергийната бедност има и значими неблагоприятни ефекти за производителността в икономиката, както и създава допълнителна тежест за здравната система и социалните фондове.  

ColdB&B: решения има

Чрез ColdB&B MOVE.BG настоява за предприемането на незабавни мерки за справяне с енергийната бедност и предлага възможни решения. Тези решения са част от специалния доклад "Мисия Енергиен преход", който съдържа над 150 препоръки за извършването на успешна енергийна трансформация в България. Решенията се базират на идеите, дадени от 50 водещи български експерти, които инициираната от MOVE.BG коалиция "За зелен рестарт" събра в специален формат за генериране на идеи преди броени седмици. Разгледайте доклада "Мисия Енергиен преход" тук.

Инициативата ColdB&B се осъществява в партньорство с & play studio и с подкрепата на актьора Алек Алексиев. Посетете ColdB&B - линк тук.

Медиен пакет с визиите на ColdB&B е достъпен тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла